Centrul Sibiului, locul ideal unde să bei o bere. O BERE, nu mai mult!

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Centrul fiind o zonă "în centrul atenţiei" şi cu multă cerere, s-a pricopsit cu nişte preţuri super la orice, pentru că vorba aia, e… centru, iar ca turist, nu te uiţi la bani. Preţuri aşa de super încât au şi apărut bancuri că acolo deja e zonă euro, unde o cafea sau o bere te costă la fel ca la Lyon sau Berlin. Dacă e real sau nu, asta o pot confirma sau infirma doar cei care au consumat şi "dincolo", şi la Sibiu. Pentru noi, oamenii locului, e hazlie doar diferenţa cu care cumperi ceva aici. În cazul nostru, o simplă şi populară BERE. Deci, să vedem cum stăm cu berea pe Centru. 

 

De la un trecut cu o ofertă mult mai variată, la uniformizarea actuală 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Vremea când tu, ca localnic, mergeai "în Centru" să bagi o bere-două, (prima de sete, a doua de plăcere) de unul singur, sau să baţi recordurile la consumat, râs şi simţit bine cu trupa de colegi-prieteni, ori la o decentă şi serioasă "ieşire" cu toată familia după o săptămână de muncă, s-a dus. Erau locuri pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile. Cârciumi pentru troznitorii profesionişti, clasa muncitoare şi oamenii grăbiţi care să ia din fugă, "la botul calului", o halbă sau "una mică". Baruri cosmopolite multcriticate de propaganda comunistă că erau pline de "hipişti", "minjupiste" şi alţi "paraziţi". Restaurante de diverse categorii, de la "popular" cu "servim tradiţionala ciorbă de burtă", cu mici şi grătare, la cele de fiţă, unde ţinuta era obligatorie. Berării unde beai bere şi iar bere. Grădini de vară cochete, cu orchestră şi frapiere cu gheaţă. 

Pur şi simplu, dincolo de propaganda că "vai ce bine/rău era", aveai ce şi de unde alege. Pentru orice gust şi mai ales orice portofel, de la cel de simplu muncitor la unul de intelectual de elită sau om cu bani pe el în general. Dar nu facem acum un istoric al localurilor de consum. Am spus asta ca să vă spun că în trecut oferta era alta decât acum, unde ea se încadrează în linii mari la categoria "tot de-un fel". 

Să vă spun o chestie pe care aţi auzit-o de zeci de mii de ori: în centru e plin de terase. De fapt, majoritatea sunt restaurante cu terase, fiecare cu denumirile lor care nu au sau rareori au legătură cu Sibiul sau măcar cu specificul sau trecutul lui. Acestea sunt majoritatea. Mai avem câteva restaurante şi crame (care sunt tot restaurante) cu ceva mai mulţi ani în spate, dar care au avansat de la specificul "local popular" la ceva mai de clasă. La aceasta mai adăugăm restaurantele noi (puţine) şi cele ale hotelurilor. Varietatea din interbelic şi chiar din socialism a dispărut. Varietatea socială şi cea mai ales a preţurilor. Acum tot centrul e definit ca locul unde plăteşti o bere de mai multe ori faţă de preţul real. Aşa să fie? Ia să vedem! 

 

Ce oferte la bere avem în centru 

Nu ştiu dacă a fost pe înţelegere sau nu stabilirea preţului, dar nicio bere, indiferent de tip, origine sau cantitate, nu este sub 10 lei (cu excepţia ţapului la 0,25, dar noi vorbim de berea cu alcool de la 0,3 la 0,5. Aşa am observat eu consultând listele de meniuri la unele terase şi restaurante din zona str. N. Bălcescu, trioul de pieţe Mare-Mică-Huet sau altele din zona centrală. Prin sondaj, am căutat din loc în loc şi fără pretenţia de a acoperi complet ceea ce era. Avem deci aşa: 

Balkan Bistro (în interiorul hotelului Continental Forum, fost "Bulevard"): Stella Artois 0,3: 18 lei; Staropramen 0,3: 18 lei; Peroni 0,3: 15 lei, Ursus 0,3-0,4: 15 lei; Paulaner albă nefiltrată: 25 lei

Cea mai ieftină bere: Ursus : 15 lei. Cea mai scumpă bere: Leffe: 25 lei

 Casa Frieda: Ursus (diverse sortimente): 9-16 lei; Kozel: 14 lei; Becks: 14 lei; Heineken (0,3-0,4) – 15 lei; Staropramen: 12 lei; Stella Artois: 16 lei; Pilsner Urquell 0,3: 19 lei; Peroni (Nastro Azzuro) diverse sortimente: 14-16 lei; Ciuc Premium: 12 lei; Azuga: 25 lei.

Cea mai ieftină bere: Ursus (ţap) dozator: 9 lei. Cea mai scumpă bere: SB (Sibiu): 27 lei 

Leon: Bergenbier – 10 lei; Becks: 11 lei; Stella Artois: 12-13 lei; Hoegaarden albă: 22 lei; Miller: 18 lei. 

Cea mai ieftină bere: Bergenbier fără alcool: 9 lei la 0,5. Cea mai scumpă bere: Franziskaner albă: 26 lei.

Fain: Peroni, diverse sortimente: 15-18 lei; Pilsner Urquell 0,3: 16 lei; Kozel 0,3: 14 lei; Ursus diverse sortimente: 14-17 lei; Azuga: 19 lei.

Cea mai ieftină bere: Ursus draft: 14 lei. Cea mai scumpă bere: Azuga: 19 lei.

Împăratul Romanilor: Ursus (diverse sortimente: 11-12 lei; Kozel: 12 lei; Pilsner Urquell: 16 lei; Peroni diverse sortimente: 14-16 lei; Azuga: 20 lei.

Cea mai ieftină bere: Ursus: 11 lei. Cea mai scumpă bere: Azuga: 20 lei.

Lira: Carlsberg (0,3): 15 lei, Bucur: 17 lei, Tuborg: 14 lei, Holsten de grâu: 17 lei.

Cea mai ieftină bere: Holsten Radler: 12 lei. Cea mai scumpă bere: Guinness la 0,3: 24 lei.

Zestrea: Bergenbier: 16 lei; Becks: 16 lei; Staropramen: 14-17 lei; Stella Artois: 18 lei; Leffe: 20 lei.

Cea mai ieftină bere: Staropramen la ţap: 9 lei. Cea mai scumpă bere: Franziskaner albă: 22 lei.

Joben: Heineken (0,4) – 15 lei; Ciuc  15 lei;  Moretti: 15 lei; Silva neagră: 18 lei; Nenea Iancu – 22-23 lei

Cea mai ieftină bere: Moretti şi Ciuc: 15 lei. Cea mai scumpă bere: Edelweiss albă: 25 lei.

Intim: Peroni (diverse sortimente). 14 lei; Plisner Urquell (0,3): 14 lei, Ursus (diverse sortimente): 14 lei; Kozel la 0,3 14 lei; Nenea Iancu: 19 lei, Azuga: 20 lei.

Cea mai ieftină bere: Ursus Premium şi Ursus Retro la 0,5: 14 lei. Cea mai scumpă bere: Azuga: 20 lei

Cafe Wien: Moretti: 17 lei; Ciuc diverse sortimente: 14-16  lei; Heineken diverse sortimente: 14-18 lei; Silva neagră: 16 lei; Harghita: 16 lei; Nenea Iancu: 21 lei; Stiegl: 22 lei.

Cea mai ieftină bere: Ciuc la 0,4: 14 lei. Cea mai scumpă bere: SB (Sibiu) şi Edelweiss: 24 lei 

Delis: Ursus diverse sortimente: 11-15 lei; Kozel diverse sortimente: 13-14 lei, Peroni diverse sortimente: 12 – 14 lei; Pilsner Urquell 0,3: 15 lei, Timişoreana: 12 lei; Asashi: 18 lei; Paulaner albă: 22 lei, Nenea Iancu: 20 lei; Bârlog-Paloşul lui Ştefan IPA: 16 lei; Azuga: 19 lei.

Cea mai ieftină bere: Ursus la 0,4: 11 lei. Cea mai scumpă bere: Paulaner albă: 22 lei.

Taverna Akropolis: Tuborg diverse sortimente: 12-14 lei; Carlsberg: 16 lei; Holsten weizen: 20 lei; Bucur diverse sortimente: 15-18 lei

Cea mai ieftină bere: Tuborg la 0,4: 12 lei. Cea mai scumpă bere: Holsten weizen: 20 lei. 

Hochmeister: Bergenbier: 13 lei; Becks: 14 lei; Staropramen: 14 lei; Stella Artois diverse sortimente: 13-16 lei; Franziskaner albă: 23 lei; bere afumată Schlenkerla Maerzen: 20 lei; Augustiner hell: 19 lei; Leffe: 23 lei; Nembeer: 20 lei

Cea mai ieftină bere: Bergenbier: 13 lei. Cea mai scumpă bere: Leffe blondă/brună 23 lei.

 

În centru nu e loc de bere zisă "ordinară"… 

Ce am constatat aici, în zona centrală, este că nu e loc de bere din aceasta, i-aş spune "ordinară" dar ar fi nedrept, pentru că unele mărci sunt chiar OK ca gust şi ca senzaţie de răcorire, aici pomenind, cu (sau fără) voia voastră pe Ciucaş, Caraiman sau Bucegi. Normai că nu sunt de găsit pentru că nu are cum, ieftinelile de beri de produse sub umbrela supermarketurilor. Totuşi, interseant este cum berile populare de la noi se bat aproape de la egal la egal cu cele "străine" deşi dacă ne uităm pe cutii, în afară de unele chiar speciale (şi ca marcă, şi ca gust şi ca preţ) unele cu "nume" internaţional sunt produse la noi, sub licenţă. Oricum, dacă vă doriţi să degustaţi şi bere mai populară, o găsiţi liniştiţi în localurile din ne-centru. Foarte populare şi ele dar care nu fac parte acum din subiectul nostru.

 

De ce ar fi scumpe berile din centru? Din destule motive 

Nu trebuie să fii expert în consum, sociologie, berologie, management sau marketing pentru a vedea că preţul este cam cel puţin dublu sau chiar triplu faţă de cel din magazine. Iar cauzele sunt multiple.

Tu, în berea aia de o savurezi admirând peisajul urban care e tot e-un fel de la masa aia sau stând cu nasul în smartfone, liniştit sau cu copiii (ai tăi sau ai altora) hăuindu-ţi la cap, nu plăteşti doar berea aia ce o bei, de regulă rece ca să nu-i simţi gustul. Ci plăteşti: chiria pe spaţiul public unde e terasa, chiria pe spaţiul privat în care e restaurantul, consumul de apă, gaz, curent; taxele şi impozitele, salarii de la bucătar-şef la debarasor, plus necesarul profit al investitorului. Mai plăteşti faptul că eşti în buricul târgului, nu în piaţa de la Vasile Aaron sau sub podul de la gara Mică (unde în ambele locuri este la fel de interesant, deşi nu ştiu dacă pe gustul rău). Mai plăteşti faptul că o bei la Sibiu (la fel cum ai face-o la Alba Iulia, Sighişoara, Braşov, Cluj, Bucureşti, Oradea, Timişoara sau în gară la Constanţa) nu în bucătărie. O mai plăteşti pentru că toată lumea ştie că românul, în vacanţă şi în destinaţii de vis, o dă pe boierie şi îşi permite chiar să dea de două ori pe aceeaşi bere pe care o consumă în faţa blocului cu vecinii. O mai plăteşti pentru că investitorul ştie clar că oricât ar urca preţul, tot s-ar vinde, pentru că e cerere. Uite de aia e scump în centru. Tu ca băştinaş, ai zeci de opţiuni alternative, turiştii veniţi de la Cineştieunde, cei de care e plin centrul, nu prea, pentru că nici nu au timp, nici nu cunosc toate hăţişurile oraşului. Oricum centrul Sibiului rămâne locul ideal unde să bei o bere. O BERE, nu mai mult!

 

Cât ar costa berile fără terasă sau restaurant, dacă le cumperi tu 

Vă oferim aici lista aproximativă de preţuri a berilor menţionate aici, la preţurile de vânzare "normale", să zicem de la un supermarket nu chiar aşa de ieftin:

 

Bergenbier la 0,5: 3,55 lei;

Moretti la 0,5: 4,20 lei;

Heineken 0,3: 5,65 lei

Peroni la 0,5: 5,45 lei

Miller: 5,95

Pilsner Urquell 0,3: 5,85 lei

Leffe: 9,90 lei

Paulaner: 9,95-10,50

Bucur blondă: 6,7 lei

Azuga: 9,10-9,40 lei

Ciuc: 3,05 lei

Ursus blondă: 3,65 lei

Guinness: 11.30 lei

Edelweiss: 10,90 lei

Stiegl: 9,15-10.70 lei

Reiese de aici că, interesant, marile creşteri sunt la berile populare şi ieftine, unele de peste trei ori, nu la cele mai aparte, unde este aproximativ dublu.

*

Acum, de ales fiecare alege ce vrea. Noi v-am informat doar. Şi apropo, ce am scris aici nu se vrea nici reclamă, nici antireclamă la vreun restaurant, terasă, hotel sau alt tip de local, ori la vreo marcă de bere. Iar berea care o consum acum este alta, care nu e pe nicio listă. Hai noroc şi succes, dar parcă tot mi-e dor de mesele acelea vesele cu multe beri şi lume pe care te puteai baza şi la chefuială, şi după ea. Atât.

 Custom Image Custom Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor
28 mai 2024 la 06:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit