CE VEDEM ASTĂZI LA ASTRA FILM FESTIVAL. Queen și Pink Floyd, în unele dintre cele mai așteptate proiecții din această toamnă

După un început de săptămână cu multe proiecții și programe inedite în cadrul la Astra Film Festival Sibiu, ziua de marți se anunță spectaculoasă! Iată câteva recomandări pe care le facem, cu mențiunea că programul complet și detalii despre acesta găsiți pe pagina festivalului, astrafilm.ro.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Queen și Pink Floyd, în proiecții 360 de grade (Cinema Dome, 19:30, 21:00). Dome-ul, amplasat în Piața Mare din Sibiu, este și în acest an punctul zero al cinematografiei viitorului, prilej cu care publicul poate vedea de la 19:30 (The Dark Side Of The Moon) și de la 21:00 (Queen Heaven), cele mai așteptate producții relevante pentru zona de new media de anul acesta. Dacă de spectaculoasa producție Queen Heaven publicul s-a putut bucura și luni, lăsându-se transpus în lumea legendară a lui Freddie Mercury și Queen, din care nu au lipsit hituri precum "Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "Radio Ga Ga", "Who Wants to Live Forever" sau "We Are the Champions", proiecția Pink Floyd – The Dark Side of the Moon” (Max Crow, Marea Britanie, 2023, 44 min) vine să completeze un show garantat cu transpunerea în format imersiv, prin muzică și imagini, a iconicului album The Dark Side Of The Moon al trupei Pink Floyd, lansat în urmă cu 50 de ani. Un album proaspăt și astăzi, când, datorită tehnologiei, spectacolul combină muzica unică și inconfundabilă cu priveliști uluitoare ale sistemului solar și nu numai, redate în sunet surround.

Alice On & Off (r. Isabela Tent, 2024, Sala Thalia, 21:00). Un documentar filmat timp de 10 ani prin care asistăm la zbuciumul unei fete care încearcă să rămână mamă pentru fiul ei în pofida dependenței ei pentru droguri și a relației abuzive pe care o are cu tatăl copilului. Filmul face parte din selecția competițională România.

Basia: Trei povești scurte, Doamne, fă din leu dolar și Bella și fiica ei (Astra Film Cinema, 11:00) alcătuiesc seria de trei filme din Competiția studențească ce pot fi văzute astăzi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Noi îi spunem Hanka (r. Grit Lemke, 2023, Cine Gold 5, 18:00). Nu ratați filmul proiectat în premieră națională care ne dezvăluie cum moștenirea culturală nu e simplă de asumat, mai ales când aparții unei minorități etnice. Vedem asta prin dinamica unui cuplu german, care încearcă să-și întemeieze o familie, să descopere și să învețe limba, cutumele și cultura comunității sorabe. Un documentar elaborat, cu o estetică impecabilă, despre viața sorabilor din Lusacia. Filmul, care concurează în Competiția Europa Centrală și Est-Europeană va mai avea o proiecție vineri, 25 octombrie. 

Triton (r. Ana Lungu, Cine Gold 7, 20:30). Pentru o viziune despre România de altă dată, mergeți să vedeți în premieră națională filmul Triton, al Anei Lungu, unul din cele mai importante filme de montaj românești, bazat pe home movies-uri filmate în România între 1942 și 1989. Cum se vede viața de atunci din filmările de familie ale epocii? Filmul se află în programul Competiției România.

 

DocTalk-ul zilei: Era feudalismului digital

Era digitală în care trăim, consumul informațiilor pe bandă rulantă, nevoia tot mai mare de a ști sau de a fi la curent, toate acestea ne fac să ne întrebăm Încotro? Ce se întâmplă cu toate informațiile colectate în trecut pe suport fizic? Cum le transpunem în era digitală, când totul acum e pe fast forward, prin postări, articole scurte sau reels? Vom avea o alternativă, o bibliotecă virtuală care să adune toate cunoștințele scrise?

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele ce vor fi aduse în discuție la Astra Film Festival Sibiu, în cadrul Doc Talk-ului numit Era feudalismului digital, moderat de Mirela Nagâț, marți, 22 octombrie, la Sala Thalia. Invitați: prof. Mihai Cernea, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent și Ștefan Baghiu, lector. Dr. la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Biletele se pot achiziționa de aici – https://www.astrafilm.ro/ro/2024/program-complet/event/doctalk-era-feudalismului-digital

Baza discuției constă în proiecția a 3 filme care ne ajută să înțelegem mai bine timpurile care au fost, timpul petrecut în biblioteci, manuscrisele și lumea hărților, versus era digitală de azi. 

Prin proiecția documentarului Umberto Eco – biblioteca lumii de D. Ferrario, publicul va avea ocazia să intre astfel în lumea colecționarilor de cărți, a bibliotecilor personale clădite cu pasiune, ca mai apoi prin O căutare străină de A. Gatapoulos să descopere colecționarii de hărți, artefactele care combină știința, arta și epistemologia și să vadă, prin filmul Excentric de C. Delbecq, cum autodocumentarea și autoarhivarea imaginii zilnice a propriei persoane creează o colecție de artă per se.

Regizorul filmului O căutare străină, A. Gatapoulos, a devenit pasionat de hărți și așa a intrat în contact cu colecționarul David Rumsey, cum el însuși dezvăluie. Cât să mai fie de aici și până la a face un film pe subiect? „Am devenit pasionat de hărți. Am descoperit urme ale acelui sentiment pierdut al aventurii umane în hărțile vechi unde pe ținuturi necunoscute se vedeau monștri și desene uimitoare. Așa am ajuns pe site-ul lui Rumsey și am descoperit o arhivă digitală nesfârșită de hărți istorice. Făcând câteva cercetări, am înțeles că este una dintre cele mai mari colecții private de hărți istorice din lume. Așa că mi-am spus că trebuie să-l cunosc pe acest om”, declară regizorul.

Regizorul filmului Umberto Eco-biblioteca lumii, Davide Ferrario, invită el însuși publicul la vizionare, fiindcă e un film care nu are vârstă: „Oricine poate vedea acest film. Nu e unul academic sau de sărbătoare. Da, este vorba despre un lucru nemișcat ca o bibliotecă, dar în sfârșit arată cât de multă viață există într-o carte. Și este o călătorie fascinantă în mintea unuia dintre puținii intelectuali italieni cunoscuți în întreaga lume”. 

Șase dezbateri din seria Astra Film DocTalk. Sunt abordate teme precum: poluarea cu plastic, rolul femeii în societate, fenomenul migrației forței de muncă, informații despre consumul de carne ori modelul de dezvoltare  polonez. Programul complet al dezbaterilor DocTalks se poate consulta aici – https://www.astrafilm.ro/ro/2024/subsectiune/doctalks

Programul complet al festivalului și bilete, pe site-ul oficial AFF2024: https://www.astrafilm.ro/.

De notat: o selecție a celor mai apreciate filme va putea fi vizionată online, imediat după festival, în cadrul AF Online, de iubitorii filmului documentar de pe întreg teritoriul României.

21 octombrie 2024 la 22:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 5 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 5 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 10 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit