Ce spun elevii sibieni despre modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare: "Nu mă stresez” sau "Sunt dezamăgit”

Acasa >

Articol

Ministerul Educației a decis să mărească media pentru care se oferă bursă. Astfel, elevii sibieni care vor avea medii mai mici decât 9.50 nu vor primi burse de merit. Decizia ministerului a stârnit reacții aprinse în rândul elevilor. Mai multe asociații au anunțat că vor protestă împotriva acestor modificări. Cu acest prilej, reporterii Tribunei au decis să vorbească cu liceenii sibieni și să afle părerea tinerilor despre modificările făcute de MEC. Părerile intervievaților au fost împărțite: unii nu s-au arătat deranjați de mărirea pragului de acordarea burselor, iar alții au venit cu critici dure.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ordinul privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat a fost publicat marți, 4 ianuarie. Potrivit acestuia, “bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate/semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a; au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a; au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul al II-lea; au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor școlare naționale organizate de ME; au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de ME. Bursele de merit se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii din clasa a V-a, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii din celelalte clase ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional”.

Iuliana este eleva în clasa a XII-a. Tânăra nu se stresează din cauza schimbărilor făcute de MEC. Aceasta învață bine și nu va rămâne fără bursă.

“Nu mă stresez. Sunt foarte liniștită în privința bursei. După calculele mele trebuie să am media bună. Învăț mult, fac meditații. Mă pregătesc pentru admiterea la Medicină”, spune tânăra.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru Cristian, media 9.50 este foarte ușor de obținut. Elevul este sigur în cunoștințele sale și nu se alătură protestelor. Tânărul susține decizia ministerului și consideră că este “mult mai motivant pentru elevi”.

Horia, de asemenea, nu vede vreo problemă în schimbările anunțate de minister. Băiatul este încrezut în potențialul colegilor și se simte motivat: “Mi se pare OK. Vârfurile trebuie să fie apreciate”.

Anais are părerea opusă. Tânăra este nemulțumită de decizia ministerului și se simte descurajată: “E o bătaie de joc. Elevii trebuie să fie încurajați și motivați. Suntem mulți, am prieteni care învață bine, dar nu prea au bani. Bursa era o salvare pentru ei. E destul de greu să obții media 9.50. Ministerul ne-a scuipat”.

Și Bogdan se simte descurajat: “Am avut media aproape 9 și primeam bursă. A fost o recompensă pe care o primeam pentru efortul depus. Sunt dezamăgit. Abia aștept să plec din țara asta. Vreau normalitate. Sper să fiu admis în Germania sau Olanda”.

Tinerii din Asociațiile Elevilor din câteva orașe din România au ieșit la protest joi, 6 ianuarie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut tot joi o conferință de presă, în cadrul căreia a oferit cifre exacte și a precizat sume de bani care au fost alocate pentru bursele școlarilor.

“În primul rând, toți banii alocați pentru burse vor fi cheltuiți pentru burse, pentru burse elevi. Dacă va fi cazul, pe baza rezultatelor pe care le vom avea după primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a și semestrul I din clasa a IX-a, pentru că toți ceilalți se bazează pe rezultatele din anul școlar anterior, dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în așa fel, încât tot bugetul obținut cu greu pentru bursele elevilor, să fie cheltuit pentru bursele elevilor. Reamintesc, bugetul de peste 1 miliard de lei pentru bursele de merit, de performanță, sociale și de studiu reprezintă de patru ori mai mult decât bugetul anului 2020, când am avut 270 de milioane de lei plătiți doar de primării. În anul 2021 am început cu un buget de 540 milioane pentru prima oară în istoria postdecembristă, plătiți de la bugetul de stat. La rectificare, am luptat și am obținut pentru bursele elevilor încă 105 milioane. Execuția pe anul 2021, pe bursă elevi, de la bugetul de stat a fost de 645 de milioane de lei. Peste acești bani, am luptat și am obținut o suplimentare de aproape 400 de milioane de lei, până la 1,031 miliarde. Peste acești bani care sunt cu 400 de milioane mai mult decât anul trecut sunt cei 226 de milioane pentru bursa profesională și bursa bani de liceu. Peste aceste șase tipuri de bursă, reamintesc faptul că avem un program de reducere a abandonului școlar și până luna martie vom semna contracte de finanțare cu 750 de școli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului școlar. Grantul pentru fiecare școală este de 200 de mii de euro”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

 

 

06 ianuarie 2022 la 13:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 33 minute
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 18 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 20 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit