Articol
Tulburările de somn reprezintă o problemă a persoanelor în vârstă. Ştiinţa medicală încearcă să rezolve problema prin remedii cât mai naturale.
Se va menţine o temperatură cât mai scăzută în încăpere. Cercetătorii de la Universitatea Pittsburg din SUA au descoperit că răcorirea creierului poate induce somnul prin încetinirea activităţii celulelor cerebrale. Se recomandă menţinerea temperaturii la maxim 18 grade C în dormitor.
Pentru un somn de după amiază se recomandă un balansoar care prin legănare va induce somnul.
Se recomandă dormitul natural, fără medicamente. O plantă indicată ar fi hameiul, care a fost folosit în China antică. Florile de hamei uscate pot fi folosite la umplerea pernelor. Se recomandă a fi combinate cu valeriana şi melisa.
Levănţica a fost folosită de romani în Antichitate. Se prepară o infuzie din o linguriţă plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute. Se strecoară. Se bea o ceaşcă înainte de culcare. Se pot pune şi câte 2-3 picături de ulei esenţial de levănţică pe pernă sau pe piept înainte de culcare.
Floarea pasiunii – se prepară sub formă de infuzie din plantă uscată. Frunzele şi tulpina acestei plante originează din America de Sud, cu rezultate în tratarea insomniei.
Părintele medicinei, Hipocrat, recomandă valeriana, care îmbunătăţeşte atât durata, cât şi calitatea somnului.
Nu mâncaţi după ora 19. Dacă vă culcaţi cu stomacul plin, puteţi să faceţi o indigestie. Mâncaţi puţin şi des în cursul zilei dacă vreţi să dormiţi bine noaptea.
Mâncaţi cereale integrale, carne de pasăre, nuci, linte, care conţin în special vit. B6 şi B12 şi influenţează pozitiv somnul.
Singurătatea poate fi o cauză principală a insomniei şi ea poate fi combătută prin stabilirea unor relaţii de prietenie.
Încercaţi presopunctura înainte de culcare, conform unor cercetări franceze, punctul "inimă" duce la o creştere semnificativă a duratei somnului.