Ce obligații au angajatorii, față de angajați, în perioadele caniculare

Acasa >

Articol

Dincolo de măsurile preventive pe care le luăm individual în perioada caniculei, trebuie să știm că angajatorii au anumite obligații față de angajați. Legea prevede asigurarea unor condiții de lucru, menite să diminueze efectele negative ale temperaturilor ridicate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La solicitarea cotidianului TRIBUNA, Inspectorul șef Stănilă Alexandru Marius a oferit următorul răspuns: 

„În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii au obligația să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă. Prin urmare, măsurile de referă la: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static;  alternarea perioadei de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite iar pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, trebuie să li se asigure apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), dușuri și echipament individual de protecție. 

Angajatorii care se află în imposibilitatea de a asigura condițiile prevăzute mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentații salariaților, vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 și după ora 17), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucru în condiții cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri. Să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaților care au contraindicații pentru munca la temperaturi crescute; să asigura primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea (în măsura în care este posibil) în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni medicale, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Angajatorii trebuie să ia măsuri și să-și organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajați, fără a pierde din vedere faptul să sunt pasibili de a fi sancționați contravențional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1500 și 2500 lei atunci când nu respectă O.U.G. nr. 99/2000 – privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme – pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. ITM Sibiu efectuează controale pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind protecția lucrătorilor pe timp de caniculă și aplică sancțiuni în toate cazurile în care vor fi constatate nereguli sau neconformități. Până în acest moment nu au fost constatate abateri de la prevederile legale”.

Autor
18 iulie 2024 la 13:46

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 19 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit
acum 21 ore
Aventurile Cenaclului Flacăra la Sibiu, când bunicii de astăzi umpleau stadioanele
Trei și numai trei erau evenimentele care umpleau stadioanele României înainte de 1989: adunările populare comuniste, evenimentele sportive...
Actualitate
8 min de citit