Nu există dubii pentru vreun antreprenor din România sau din oricare parte a lumii faptul că o afacere de succes are nevoie de un anumit grad de promovare online sau de o prezență online cât de cât stabilă. Marketingul digital este un domeniu cu multe ramificații, iar eforturile de promovare digitală pot fi îndreptate în multe direcții. În funcție de publicul țintă, buget, nișa în care o afacere activează etc., poate fi nevoie de un mix de marketing mai stufos sau pot fi îndeajuns doar „the basics”.
Oricare ar fi situația în care afacerea ta se află, dacă îți dorești să afli mai multe despre elementele indispensabile unui mix de marketing sănătos pe termen lung pentru orice business, acest articol este pentru tine! De la un website optimizat corect, care ține cont de nevoile utilizatorilor, la campaniile de promovare pe social media, citește în continuare ce strategii poți aplica și TU pentru a crește vânzările, numărul de leads, gradul de brand awareness sau orice alt obiectiv ai avea!
Site web bine pus la punct
Site-ul web este un must și primul pe această listă întrucât de el sunt legate toate celelalte eforturi de promovare. Fie că este un site de prezentare a serviciilor, fie că este un magazin online sau un mix între cele două, cu certitudine ai nevoie de un website pentru a avea succes pe piață. Fiecare utilizator se așteaptă în prezent să găsească site-ul web al unei afaceri, iar acesta reprezintă un element care contribuie la formarea încrederii. Dacă ești un adevărat antreprenor, cu siguranță știi că încrederea unui potențial client în afacerea ta reprezintă un factor de bază în determinarea vânzărilor.
Am menționat mai sus că site-ul trebuie să fie „bine pus la punct”. Nu este îndeajuns să ai un site web, acesta trebuie să țină cont de principiile de design, să fie ușor de navigat și de înțeles, să reflecte personalitatea afacerii și, bineînțeles, să ușureze procesul de achiziție sau contact. De asemenea, site-ul trebuie să fie optimizat și pentru mobil, utilizatorii care îl accesează de pe acest device să nu întâmpine probleme, cum ar fi încărcarea greoaie, designul unresponsive etc.
Iar dacă tot vei lucra să îți pui la punct site-ul web, merită să investești resurse și în optimizarea pentru motorul de căutare (mai multe despre ce este SEO – aici). SEO este o întreagă ramură a marketingului digital, iar pentru o optimizare corectă poți apela la serviciile unei agenții de promovare online, așa cum este Limitless.ro. SEO îți va aduce trafic organic pe site și contribuie la îndeplinirea a numeroase obiective de marketing.
Promovarea pe social media
Am vorbit despre importanța site-ului și a faptului că acesta este strâns legat de celelalte eforturi de marketing. Ei bine, promovarea plătită pe social media, campaniile implementate aici, trebuie să trimită utilizatorii undeva pentru ca aceștia să facă acea acțiune pe care tu o dorești (să cumpere, să completeze un formular, să descarce un ebook etc.). Site-ul web reprezintă această destinație și contribuie într-o mare măsură la succesul reclamelor plătite. Poți avea cele mai catchy texte și cele mai cool elemente vizuale, dacă landing page-ul nu este optimizat, vei pierde multe conversii.
Revenind la promovarea pe social media – de la Facebook și Instagram, până la TikTok și LinkedIn, în funcție de specificul afacerii tale, poți alege platformele potrivite pentru obiectivele pe care le ai, dar ținând cont de caracteristicile publicului care petrece timp pe fiecare dintre acestea. De exemplu, când vine vorba de serviciile de promovare pe TikTok, o platformă care a cunoscut succesul în România mai târziu decât Facebook sau Instagram, specialiștii din agențiile de marketing abordează campaniile implementate aici diferit față de cele de pe LinkedIn. De la felul în care este folosită fiecare platformă, până la ceea ce se așteaptă utilizatorii să vadă când le accesează, cunoașterea în parte a fiecăreia și a algoritmilor specifici este esențială pentru a putea implementa campanii de succes.
Aceste platforme reprezintă căi aproape sigure către generarea de vânzări sau leads, fiind folosite în toată lumea datorită beneficiilor pe care le aduc. Esențial este research-ul temeinic înainte de demararea campaniilor, pentru a înțelege care sunt mesajele și elementele media care pot determina cele mai multe „răspunsuri” pozitive din partea utilizatorilor.
Campanii de e-mail marketing
Deși marketingul prin e-mail poate da bătăi de cap unora, este o unealtă prin care pot fi obținute multe vânzări și poate fi crescut interesul utilizatorilor pentru produsele sau serviciile puse pe piață. Există anumite best practices de care ar trebui să ții cont înainte să te apuci să trimiți aceste mesaje promoționale, cum ar fi personalizarea e-mailurilor trimise, optimizarea lor pentru mobile etc.
Dacă te hotărăști să implementezi astfel de campanii de promovare, ai grijă să nu trimiți prea multe e-mailuri. Când vine vorba de e-mail marketing, less is more. Utilizatorii își pot pierde interesul față de produsele sau serviciile tale dacă mesajele primite pe mail devin de tip spammy sau dacă sunt plictisitoare. Așadar, asigură-te de faptul că vei trimite mesaje cu conținut relevant și de interes pentru utilizatori. Ai putea prezenta noile produse, campaniile promoționale etc.
În cazul în care ai nevoie de inspirație, te poți abona la newsletter-ul diverselor afaceri (chiar a competitorilor) pentru a vedea ce strategii implementează ceilalți și ce s-ar potrivi și pentru tine. De asemenea, pe internet poți găsi numeroase idei și sfaturi care pot fi puse în practică cu ușurință. Nu uita să personalizezi fiecare idee în așa fel încât să fie potrivită pentru afacerea ta.
În concluzie, un mix de marketing echilibrat și, cel mai important, adaptat caracteristicilor afacerii tale și obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung, îți poate transforma businessul într-unul de succes, cunoscut pe piață. Cele trei elemente enumerate mai sus pot fi implementate de către orice afacere din România și vor contribui la îndeplinirea obiectivelor. Bineînțeles, pentru fiecare trebuie alocată o parte din bugetul de promovare, unele dintre ele fiind mai costisitoare decât altele. Este esențial să urmărești rezultatele aduse de fiecare în parte pentru a putea optimiza bugetul și a obține un ROI din ce în ce mai bun!
Sursa foto: Freepik.com