S-a vorbit săptămâna asta despre tot felul de lucruri, mai mult sau mai puțin grave, s-au făcut frecții la piciorul de lemn și s-a bocit inutil, pe rupte. Mulți jurnaliști și comentatori din presa româneacă au vocația bagatelizării, așa că au tratat cu superficialitate rezultatele simulării examenului de Bacalaureat. Cu unele excepții de „învechiți” care au mai tras un semnal de alarmă, multora dintre tocătorii de știri tembele nu li s-a părut grav că 30% dintre elevi nu au luat notă de trecere la Limba română.
Vocabularul tot mai sărac al generațiilor aburinde, dificultatea în a se exprima inteligibil, lipsa proprietății unor termeni uzuali și greșelile flagrante dintre care vom aminti doar dezacordurile sunt vizibile la tot pasul. Emoticoanele, care sunt o modalitate mai ușoară de exprimare, abrevierile tâmpite utilizate pe rețelele de socializare și dialogul onomatopeic au transformat o bună parte dintre adolescenți în personaje care nu pot decât să te îngrijoreze. Ostili graiului românesc, impermeabili când vine vorba să se lase pătrunși de sensurile limbii române, elevii testați la ultima simulare au demonstrat că nici istoria sau matematica nu sunt materii cu mai multă trecere la ei.
În fond, ce nevoie ai să înțelegi prezentul prin prisma trecutului și la ce ți-ar folosi matematica, de vreme ce ai calculator în funcțiile smartphone-ului. Se fac unii foc și pară când vorbim despre analfabetismul funcțional, dar asta e realitatea: cei care au intrat în coliziune frontală cu limba română la simualre, ar putea fi, la anul, pe vremea asta, studenți. Iar după încă trei ani, absolvenți cu patalama. Analfabeți, dar cu diplomă. Toate acestea din cauza cercurilor vicioase, a lanțurilor slăbiciunilor, a subfinanțării sistemului de învățământ, a iubirii de statistici cosmetizate și, nu în ultimul rând, din cauza degradării morale și intelectuale a unei societăți în care apele tulburi au semănat putregai.
Și ce dacă nu știu flăcăii și fetișoarele să se exprime în limba română? Nici nu se mai poartă frazele rotunjite, elaborate; postezi un filmuleț cu un mesaj inept pe rețeaua de socializare și poate devii chiar influencer, așa bâtă cum ești. Bâtă cu bâtă, limbaj de lemn cu limbaj de lemn, umplem țara de araci lăsați în soare, araci pe care nu crește nimic, în afară de buruiană.
Aoleu, de ce nu ati lasat comentariile vechi?
In test, felicitari pentru noul site!