Articol
Un nou weekend se apropie, și deși va fi unul cu temperaturi scăzute, sibienii pot petrece orele libere la muzee, la teatru, la concert, la meci sau, cei cărora le plac drumețiile, pot pleca în excursii. Cei mici sunt așteptați la atelierul de creație și la spectacolul pregătite pentru ei de reprezentanții Teatrului „Gong”.
Astfel, sibienii mai pot vedea, până duminică, 6 aprilie, la Palatul Brukenthal, din Piața Mare, incunabulul „Platon, Opera latina, în traducerea lui Marsilio Ficino, tipărită la Veneția în 1491”, filosof, lingvist și teolog italian, unul dintre cei mai importanți reprezentați ai Renașterii florentine și ai neoplatonismului. Textul este înfrumusețat cu multe inițiale ornate manual cu cerneală roșie. Este din lemn învelit în piele ornamentată prin presare cu mai multe chenare și elemente ce imită lumea vegetală. Ea e prevăzută cu încuietori metalice decorate elegant.
Muzeul de Artă Contemporană aduce în continuare, în fața sibienilor expoziția „Magdalena Rădulescu – un dialog peste timp”, care aduce în prim-plan nu doar creația fascinantă a artistei, ci și povestea ei de viață, marcată de pasiune, curaj și inovație. Cu ajutorul inteligenței artificiale, curatorul expoziției, Alexandra Goșnescu, a reușit să transforme autoportretul Magdalenei Rădulescu într-o experiență inedită. Prin această tehnologie, imaginea artistei capătă expresie și voce, creând impresia unei întâlniri peste timp.
Cei pasionați de mister și istorie pot vizita unul dintre cele mai interesante locuri din Sibiu și una dintre cele mai importante catacombe ale României, la Mănăstirea Ursulinelor, putând opta pentru tururile ghidate care se organizează la ora 13.
Stadionul municipal găzduiește, duminică, 6 aprilie, meciul dintre FCH – Gloria Buzău. Evenimentul, găzduit de FC Hermannstadt, are loc de la ora 13,30. „Încă un meci, încă o finală! Atacăm, ne apărăm, câștigăm! Împreună”, le transmit organizatorii sibienilor.
Sala Thalia le oferă sibienilor, iubitori ai muzicii clasice, de data aceasta celor mici, un Concert educativ, vineri, 4 aprilie, de la orele 10.00 și 11.30. Remarcabilul violoncelist Ștefan Cazacu, solist în rezidență al Filarmonicii de Stat Sibiu, va interpreta Suita pentru violoncel nr. 2, BWV 1008, de Johann Sebastian Bach, o lucrare care întotdeauna are succes la publicul tânăr, dar și alte surprize muzicale pe care le va dezvălui pe parcurs.
Anii Drumeției a pregătit pentru primul weekend al lunii aprilie, patru excursii. Astfel, primele drumeții vor avea loc sâmbătă, 5 aprilie, o tură dedicată micilor montaniarzi, în Munții Făgăraș, la Cabana Turnuri, ghid Radu Zaharie și o drumeție la admirat brândușele de pe Valea Sâmbetei, alături de ghidul Teodora Bobeș. Duminică, 6 aprilie vor avea loc o drumeție la biserici fortificate, de la Curciu la Băgaciu, ghid Ioana Pătrășcoiu; o drumeție spre satul cocoșului – legende și delicii locale din Hamaba, ghid Nicoleta Ocneriu.
Teatrul „Gong” a pregătit pentru weekend Atelierul de Comunicare prin Artă – „Găinușe hazlii” care este programat sâmbătă, 5 aprilie, de la orele 10:00 și 12:00 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, în Sala Studio. Găinușe hazlii este tema atelierului în cadrul căruia copiii vor meșteri găinușe din carton colorat. În culori vesele, cu pene și moțuri simpatice, ochi mari și jucăuși, dar și accesorii haioase, găinușele astfel create vor fi decorațiuni potrivite pentru decorul de Paște. Spectacolul „Vaca Rosalinda” va avea loc sâmbătă, 5 aprilie, de la orele 11:00 și 18:00 și duminică, 6 aprilie, de la ora 11:00 și este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani. „Vaca Rosalinda” este un spectacol muzical presărat cu multe momente comice în care animalele din ogradă se pricep de minune să cânte la pian, la tobe, la chitară sau la cajon. Animalele ne povestesc astfel despre cum au ajuns să fie terorizate de o…vacă. Vaca cu un nume atât de special, Rosalinda, este încântătoare, amuzantă, dar și tare enervantă.
Cei care vor să meargă la teatru pot alege, în acest weekend, piesele pe care Teatrul „Radu Stanca” le-a pregătit: „Lungul drum al zilei către noapte”, vineri, 4 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Mare. O poveste despre oameni apropiați, care se iubesc și se chinuie, se acuză și se justifică, își amintesc și suferă, a devenit una dintre cele mai populare piese din repertoriul mondial. Ea conține atât roluri minunate, cât și un sentiment amar, uneori fără speranță, al trecerii timpului, al dezamăgirii și al neputinței în fața morții.
„Femei” este piesa care se va juca sâmbătă, 5 aprilie, la ora 19:00, în Sala Studio. „Femei” este un spectacol ce orbitează în jurul unui singur mare personaj – Femeia, alături de încarnările sale succesive care ne deschid porțile înspre micro-scenarii cotidiene subtil interconectate pentru a surprinde anatomia unui singur suflet complex, contradictoriu, cald și incisiv… Sufletul feminin.
„Antisocial” este ultima piesă din weekend, care se va juca duminică 6 aprilie, de la ora 17:00, în Sala Mare. „Liceu de provincie, anul 2015, România. Elevii creează un grup secret pe un site de socializare. Profesorii află, se infiltrează și demască. Cu ajutorul unor elevi”.
Sursa foto: facebook Teatrul „Gong”