Articol
Weekendul care se apropie sibienii îl pot petrece mai mult în spații închise Muzeul de Istorie, Teatrul „Gong”, Biblioteca Universității "Lucian Blaga'' și Biblioteca Astra pregătind pentru ei expoziții, ateliere și spectacole de magie și un târg de carte.
Iubitorii concertelor simfonice au ocazia să participe la Filarmonică la evenimentele care au loc cu ocazia festivalului „Brave New Music”, iar cei care iubesc totuși mișcarea, pot pleca în excursii, Anii Drumeției pregătind pentru ei, ca de fiecare dată, drumeții prin împrejurimile Sibiului.
Muzeul de Istorie Casa Altemberger îi invită pe sibieni vineri 22 noiembrie, ora 13.00 la prezentarea Brățării de Aur. Potrivit domnei dr. Corina Borș arheolog expert / cercetător științific III, datarea brățării este din a doua jumătate a mileniului II a.Chr., anume sfârșitul epocii bronzului / începutul epocii fierului (Bronz Târziu), eventual chiar mai timpuriu – Bronz mijlociu. Acest artefact preistoric din metal prețios reprezintă o descoperire rară pentru zona geografică a Munteniei și perioada cronologică de referință, anume cea de la finalul mileniului II a.Chr. și începutul mileniului I a.Chr.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” prezintă în perioada 20 – 24 noiembrie o selecție specială de spectacole pentru copii, sub egida „Sibiu Magic Show”. Programul îmbină teatrul cu elemente din circ și arta magiei, spectacole ce jonglează cu vizibilul și invizibilul, într-o serie surprinzătoare cu numere de iluzionism, scamatorii, levitație, prestidigitație, clovnerie, dar și elemente de circ. Primul spectacol din program, „Alice în țara magică” e o montare în care magia, povestea și misterul se împletesc perfect pentru a ține spectatorii cu sufletul la gură. Alice trebuie să ajungă cât se poate de repede la Regina de Cupă, iar singurul care ar putea s-o ajute este Pălărierul Nebun. „Alice în țara magică” va fi prezentat vineri, 22 noiembrie, de la ora 11:00. Cea de-a doua producție, „Laboratorul fermecat” îi aduce pe scenă pe Profesorul Magician împreună cu asistenta sa Roboțica Bip, într-o aventură carusel cu numere dintre cele mai comice. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 11:00. Michaël Gueulette sau „Gromic”, așa cum e cunoscut în toată lumea, aduce la Sibiu un spectacol inspirat din lumea magicienilor și a clovnilor, care are ca inspirație tandrețea râsetelor și care propune o incursiune hilară și emoționantă în lumea copilăriei. „Maaagia – the magic of simplicity” va avea două reprezentații sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 18:00 și duminică, 24 noiembrie, de la ora 11:00. De asemenea, în acest weekend va avea loc și un Atelier de Comunicare prin Artă – „Prinzătorul de vise” care îi așteaptă pe copii sâmbătă, 23 noiembrie, de la orele 10:00 și 12:00. Produsul final al acestui atelier va deveni un simbol, prin care copiii vor fi încurajați să se gândească mai mult la dorințele lor, să își exprime dreptul de a visa la un viitor luminos și fericit. Activitatea implică folosirea unor materiale precum hârtie colorată, ațe, bile de lemn și pene, toate acestea contribuind la realizarea unui obiect unic și personalizat. Fiecare copil va pleca acasă cu un Prinzător de vise care să le amintească de puterea visurilor și de dreptul lor de a fi protejați și încurajați să viseze.
Biblioteca Universității "Lucian Blaga'' invită sibienii să participe la a doua ediție a târgului de carte gratuit „Take me! Use me! Read me!”. Acesta este un eveniment special dedicat tuturor iubitorilor de lectură, unde sibienii au ocazia să doneze cărți, cursuri, materiale didactice din biblioteca personală și să ia acasă cărți din colecția expusă de comunitatea universității. Târgul va avea loc până duminică, 24 noiembrie, între orele 09,45 – 18,00, la parterul bibliotecii, strada Lucian Blaga, 2A.
Vineri, 22 noiembrie, la Biblioteca Astra Sibiu va avea loc un Atelier de lucru pentru adolescenți cu vârsta între 14-18 ani. Proiectul „Semn că însemni” continuă cu un atelier de lucru intitulat „Rușinea: Finding shelter in a storm of shame”, care va fi susținut de Iuliana Muntean, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ. Atelierul va avea loc la ora 18.00, la American Corner (Bblioteca Astra, Corp. B, et. 5). „Una dintre provocările pe care le avem în această cultură este de acceptare a întregului nostru sine și a tuturor imperfecțiunilor. Îmi doresc ca la acest atelier să devenim mai conștienți de spațiul psihic ocupat de rușine și de prezența ei în viața noastră, să căutăm resurse și strategii prin care să ne eliberăm de prescripții ale rușinii care ne îngustează ori ne separă de contactul cu noi și cu ceilalți”, au transmis reprezentanții Bibliotecii ASTRA.
Anii Drumeției organizează sâmbătă, 23 noiembrie o excursie în pădurile Hârtibaciului, Ilimbav – Poienița – Ilimbav, cu ghidul Catri Naicu și o excursie spre Vârful Măgura și Căsuța din Munți, unde drumeții vor degusta bucatele autentice și berea locală, pe traseul Hidrocentrala Sadu I – Vârful Măgura – Tocile, ghid Nicoleta Ocneriu. De asemenea, sibienii pot alege o drumeție pe Via Transilvanica, de la Mediaș, la Bazna, cu oprire în cămara unui băznean, alături de ghidul Ioana Pătrășcoiu.
Până sâmbătă, 23 noiembrie, la Filarmonica de Stat are loc cea de a V-a ediție a festivalului „Brave New Music”. În cadrul acestuia, vineri, 22 noiembrie, de la orele 10.00, 11.00 și 12.00, la Sala Thalia va avea loc Concertul educativ „Destinații muzicale", în care solistul Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, percuționistul Doru Roman, ne va purta într-o călătorie muzicală pe întreg mapamondul, prin lucrări de A. Gomez, N. Zivkovici, M. Moleiro, I. Albeniz, B. Quartier, E. Hatch. Tot vineri, vineri, 22 noiembrie, la ora 19:00, la Sala Thalia, cei 16 muzicieni internaționali care fac parte din Orchestra I’Sedici îi vor purta pe sibieni printr-o călătorie sonoră magică prin muzica lui Béla Bartók – Dansuri populare românești; Constantin Silvestri – Dansuri româneşti; Liviu Dănceanu – 5' of Millenium 7 min; W.A. Mozart/Peter Schickele – Eine Kleine Nachtmusik/Nichtmusik; Victor Herbert – Gypsy Life; Astor Piazzolla – Libertango și W.A. Mozart – Serenata notturna no. 6 în Re Major, KV 239.