Articol
Sfârșitul săptămânii aduce în Sibiu evenimente pentru toate gusturile, atât pentru cei mici, care se pot bucura de o bălăceală la Ocna, de o drumeție pe munte, de ateliere educaționale în Muzeul ASTRA sau de o piesă de teatru de păpuși, cât și pentru cei mari, care pot merge la muzeu, se pot delecta la un concert pe scena Sălii Thalia sau se pot relaxa în „marea” de obiecte din lut în Târgul Olarilor din Piața Mare.
Astfel, Teatrul „Gong” îi așteaptă pe cei mici sâmbătă, 31 august și duminică, 1 septembrie, de la ora 11,00 cu spectacolul „Cățelușul Fofi”, un cățeluș care se bucură de viață și de oamenii care îl iubesc, până când, într-o zi, este lăsat singur, să-și aștepte sfârșitul… sau o nouă oportunitate de a fi fericit.
Programul Anii Drumeției a pregătit pentru cei mici și nu numai, sâmbătă, 31 august, o drumeție cu bălăceală la lacurile de la Ocna Sibiului și o drumeție de educație montană și tehnici de munte pe Muchia Buteanu.
Și iubitorii concertelor simfonice au unde să meargă în acest sfârșit de săptămână. Pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat va avea loc duminică, 1 septembrie, începând ora 19:00, recitalul Alexandrei Segal, la pian, al Mariei Marica, la vioară și al lui Benjamin Kruithof, la violoncel, toți câștigători ai Concursului Internațional „George Enescu” din anul 2022.
Muzeul Brukenthal le oferă celor care vor să îl viziteze, Expoziția „Tatra. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”. Aceasta mai poate fi vizitată doar până duminică, 1 septembrie. Lucrările prezentate publicului sunt realizate de trei artiști uniți de fascinația pentru cel mai înalt lanț al Carpaților și cuprind creații în tuș ale lui Andrzej Wróblewski, cu priveliști din Munții Tatra, fotografii originale cu peisaje montane, semnate de Mieczysław Karłowicz, și picturi, pasteluri și grafică de Leon Wyczółkowski.
Tot la Muzeul Brukenthal sunt expuse publicului Incunabulele aflate în colecția instituției muzeale. De data aceasta, va fi prezentată ediția princeps tipărită de unul dintre primii tipografi europeni, Super quarto libro Sententiarum apărută la Mainz în tipografia lui Peter Schöffer în 13 iunie 1469, cel mai vechi incunabul care se păstrează în Biblioteca Brukenthal. Acest incunabil impresionează prin dimensiunile impozante, robustețea și vechimea coperților, în interiorul cărții cititorul fiind întâmpinat încă de la prima pagină cu text unde principala inițială este pictată manual în nuanțe de roșu, albastru și brun și cu prelungiri decorative florale.
Piața Mare va fi „inundată” sâmbătă, 31 august și duminică, 1 septembrie, între orele 08,00 – 22,00 de oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței, instrumente muzicale, în cadrul celui mai longeviv târg, Târgul Olarilor, ajuns la cea de-a 58-a ediţie. Aici vor poposi, în aceste zile, peste 100 de olari și familii de meșteri din importante centre, precum Corund, Braniştea, Horezu, Vădastra, Obârşa, alături de ceramiști care expun creații de inspirație modernă.
Așa cum ne-a obișnuit, Muzeul Astra continuă activitățile, cei mici și numai ei fiind chemați la Școala în satul tradițional. Acest eveniment va avea loc până sâmbătă, 31 august, când, între orele 10-18, se vor desfășura ateliere de pictură pe suport textil, ateliere educaționale de olărit și atelierul apicol (vineri, 30 august). Sâmbătă, 31 august, Filarmonica de Stat Sibiu va susține atelierul muzical pentru copii – Tromba Felix, de la ora 11.00.
Sursa foto: Arhiva Tribuna