Articol
Chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute în aceste zile, sibienii au unde să își petreacă weekend-ul. Mănăstirea Ursulinelor este deschisă, catacombele atrăgând în continuare un număr mare de vizitatori, iar Cercul Militar găzduiește vernisajul Salonului Internațional de Artă Fotografică.
Cei interesați de sănătatea intimă pot participa la un atelier de informare la Biblioteca ASTRA, cei care iubesc mișcarea în aer liber pot pleca în drumeții, iar cei cărora le plac incunabulele pot vedea un exemplar al papei Pius al II-lea, la Muzeul Brukenthal.
Expozițiile din cadrul Mănăstirii Ursulinelor și catacombele Sibiului vor putea fi vizitate în continuare. Astfel, până la sfârșitul acestui an vizitele la catacombe sunt zilnice, cu intrare la orele 12,00, 15,00 și 17.00. Redeschise în cadrul Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF, spaţiile Mănăstirii Ursulinelor sunt oferite publicului, galeriile subterane adăpostind mormintele maicilor şi ale slujitorilor fostei mănăstiri. Fiecare criptă are un număr pictat deasupra, foarte important pentru că în funcţie de el se găsesc în arhivele parohiale informaţii şi documente despre defunct. În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, au servit şi drept refugiu antiaerian. Galeriile subterane au fost locurile în care primii creştini se rugau, se adăposteau și îşi îngropau morţii. La Sibiu, acestea datează de 500 de ani şi includ peste 200 de cripte.
Anii Drumeției a pregătit pentru sibieni, sâmbătă, 16 noiembrie, o excursie în Munții Făgăraș, pe traseul Căldarea Șerbotei – Refugiul Scara – Măzgavurile – Vârful Șerbota, ghid Radu Zaharie; o drumeție pentru cei mici, spre Valea Hârtibaciului și apus de soare la Zorabia, ghid Nicoleta Ocneriu sau o tură de biciclete în familie, în Pădurea Gușterița, ghid Mihai Proca. Drumețiile continuă duminică, 17 noiembrie, când se organizează o excursie la căsuța MGS: Rășinari – Prislop – Căsuța MGS – Valea Caselor – Rășinari, ghid Dumitru Troancă și o tură dedicată „micilor montaniarzi” în Munții Cindrel, la schitul Foltea și Poiana Soarelui, ghid Radu Zaharie.
Salonul Internațional de Artă Fotografică de la Sibiu, ajuns la cea de-a 25-a ediție, își deschide porțile duminică, 17 noiembrie, ora 12.00, la Cercul Militar. Evenimentul reunește aproape 4000 de lucrări realizate de artiști din 45 de țări. Anul acesta, pe lângă temele clasice "Open Monocrom" și "Open Color", salonul aduce două secțiuni noi care explorează perspective inedite ale lumii contemporane: "Face & Body" și "World in Focus". Secțiunea "Face & Body" scoate în evidență expresivitatea umană și interacțiunea corpului cu mediul înconjurător, surprinzând momente care reflectă frumusețea și complexitatea naturii umane. În contrast, "World in Focus" captează peisaje și cadre din viața de zi cu zi a diferitelor culturi, invitând publicul într-o călătorie vizuală care celebrează diversitatea și interconectivitatea lumii noastre.
Vineri, 15 noiembrie, de la ora 18.00, la American Corner (Biblioteca Astra, Corp B, Et. 5) sibienii sunt invitați la un atelier „Semn că Însemni”, intitulat "No Taboos! Conversații deschise despre sănătatea intimă", care va fi susținut de dr. Ovidiu Gligor, medic primar Obstetrică Ginecologie. Atelierul de informare va explora subiecte precum: Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală; Semnele timpurii la care să fim atenți; Măsurile de protecție pe care trebuie să le știm cu toții; Cât de des trebuie să mergem la controale medicale pentru o sănătate intimă optimă.
În perioada 13 noiembrie – 22 decembrie, Muzeul Național Brukenthal aduce în fața sibienilor, în cadrul proiectului expozițional „Incunabule”, una dintre scrierile papei Pius al II-lea, „Epistolae familiares”, care cuprinde în cele 433 de scrisori informații despre perioada Renașterii: atmosfera de la curtea imperială romano-germană, intrigile și jocurile de putere, relatări din călătoriile pe care le-a întreprins în Elveția, Germania, Anglia, Scoția, participări la nunți și concilii, achiziții de cărți și, nu în ultimul rând, chiar Bula de chemare la cruciada anti-otomană din 1463.
Teatrul „Gong” are pregătite, în acest weekend, un atelier și un spectacol. Atelierul de Creat Povești – „Dragonul de foc” are loc sâmbătă, 16 noiembrie, ora 10:00. (Un atelier captivant, unde copiii vor crea o mini machetă din carton, reprezentând un dragon de foc, care veghează asupra unui vulcan activ. Copiii vor folosi elemente decorative, precum iarbă artificială și frunze din carton pentru a da viață unei scene pline de aventură. Micii artiști vor desena și colora elemente ale junglei, învățând tehnici de decupaj, lipire și decorare). Spectacolul „Jungla” va fi sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 18:00 și duminică, 17 noiembrie, de la ora 11:00. (Imaginați-vă o lume în care expedițiile nu mai au sens, fiindcă totul a fost deja descoperit, munții, mările și junglele au fost cucerite și puse pe hartă, adică, nu mai există niciun loc neexplorat. Acesta este coșmarul în care se trezește eroul nostru, Exploratorul, până când primește o invitație în Kenya și ajunge în jungla africană, unde întâlnește personaje bizare).