1. Deșeuri nepericuloase din ambalaje (hârtie-carton, plastic, sticla, metal) obținute în urma depozitării, manipulării, reambalării terțiare și expedierii produselor preambalate primar.
• Deșeuri de hârtie (deșeuri de ambalaj de hârtie și carton): cutii de carton provenite de la diverse materiale și produse (de la mobilier, rechizite, produse alimentare etc), hârtie de împachetat, deșeuri de hârtie tip maculatură: documente, ziare, reviste.
• Deșeuri de plastic: deșeuri de ambalaj provenite de la diverse produse, consumabile, de tip folie, PET, alte recipiente de plastic.
• Deșeuri de metal: deșeuri de ambalaj pentru băuturi și produse alimentare.
• Deșeuri de sticlă: deșeuri de ambalaj de la recipientele pentru alimente.
2. Deșeuri periculoase și ambalajele acestora (uleiuri minerale, consumabile auto, detergenți, baterii si acumulatori; becuri și tuburi fluorescente; cartușe de imprimantă și tonere etc).
3. Deșeuri din echipamente electrice și electronice, provenite din defectarea echipamentelor de birou în timpul activității curente sau a produselor de acest tip, deteriorate în timpul depozitării sau manipulării, precum și din produse electrice și electronice returnate de clienți.
4. Deșeuri din construcții și demolări – deșeurile din construcții și demolări (DCD) = deșeuri rezultate în urma activităților de construire, renovare, reabilitare, reparare, consolidare, demolare a construcțiilor civile, a construcțiilor industriale, a structurilor edilitare, a infrastructurii de transport precum și a activităților de dragare și decolmatare, inclusiv pământ excavat din amplasamente contaminate.
5. Deșeurile voluminoase Sunt deșeuri solide de mari dimensiuni (mobilier, obiecte de uz-casnic și sanitar, saltele, etc.), care nu pot fi preluate cu sistemele obișnuite de colectare a deșeurilor municipale, neasimilabile deșeurilor menajere.
In cazul în care nu știți ce produse pot fi reciclate, căutați marcajul de pe ambalaj care indică reciclabilitatea lui sau a ambalajului.
Ce deșeuri nu pot fi reciclate?
Deșeurile nereciclabile le numim, pentru simplificare, „deșeuri menajere”. Chiar și deșeurile în mod normal reciclabile pot deveni nereciclabile daca sunt depozitate împreună cu deșeuri organice. De exemplu, un pahar de hârtie care nu a fost golit de suc înainte de a fi depus în containerul pentru hârtie, va distruge toata hârtia peste care se scurge, făcând-o nereciclabilă.
Alte deșeuri nereciclabile sunt șervețelele uzate, hârtia ceruită, hârtia pentru menaj, țigările etc.
Atât din motive de păstrare a caracterului reciclabil, cât și din motive de igiena, este recomandabil ca deșeurile reciclabile să fie curățate cât mai bine de resturi organice înainte de-a fi depozitate în containerul de colectare separată.