Școlile fac parte din instituțiile publice cu cele mai mari cantități de deșeuri generate anual, dar infrastructura de management al deșeurilor în cazul acestora este deficitară, uneori.
Așadar, ne dorim să antrenam elevii și prin
ei familiile lor, cadrele didactice și chiar întreaga
comunitatea la menținerea curățeniei și colectării selective a deșeurilor .
Majoritatea deșeurilor din școli sunt deșeuri menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, dar avem și deșeuri biodegradabile care, din păcate, sunt amestecate cu cele reziduale.
Cel mai răspândit deșeu din școli este clar hârtia și cartonul. Toate caietele vechi, cărți rupte sau uzate, foi, cutii de carton, reviste, pliante pe care nu le mai folosesc cei mici vor ajunge la groapa de gunoi dacă nu sunt puse în recipientul albastru.
Avem de asemenea deșeuri de plastic, metal și sticlă provenite din ambalajele băuturilor achiziționate de copii, care ar fi bine să ajungă in recipientul corespunzător : plasticul și metalul la galben, iar sticla la verde.
Dar, la școală, avem și deșeuri biodegradabile resturi de fructe, care fac parte din pachețelul de mâncare al celor mici. Colectarea deșeurilor biodegradabile este obligatorie, de aceea ar fi bine să existe și o pubelă maro în curtea școlii.
Desigur, cele mai multe deșeuri vor ajunge la pubela neagră, chiar dacă unele pot fi resurse și ar putea fi transformate în obiecte noi.
Am putea să-i învățăm pe cei mici Teoria celor 3 R Redu, Reutilizează, Reciclează și atunci, poate ei s-ar gândi de două ori înainte să arunce la gunoi un deșeu, pe care l-ar putea refolosi sau reutiliza.
Nu este ușor, dar cu perseverență putem schimba lucrurile în bine pentru noi și pentru casa noastră, planeta Pământ.