Ce datorii are CSU Sibiu și ce sumă a pierdut din banii alocați de Primărie pe Agenda Sportivă, din lipsă de cash flow…

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Prof. univ. dr. habil Mihaela Herciu, președintele Consiliului de Administrație al CSU Sibiu, a recunoscut problemele financiare cu care se confruntă clubul sportiv. Aceasta a vorbit, într-o conferință de presă, despre datoriile pe care le au ”galben-albaștrii”

”Problemele financiare încă există, adică nu e ca și cum, odată cu terminarea sezonului, se termină și problemele financiare. Ele continuă și încă le mai avem din sezonul trecut. Din cauza aceasta și la începutul sezonului actual am spus că va fi unul de sacrificiu, tocmai în ideea aceea de a mai diminua minusul, de a încerca să pornim mai sănătos sezonul următor. Și-atunci nu ne putem permite nici un buget extraordinar pentru că mai avem din spate de acoperit. În sensul acesta, cu ce o să reușim să atragem de la sponsori, ceea ce o să dăm din partea universității, ceea ce o să primim de la Primărie… (…) La sfârșitul exercițiului (n.a. financiar) 2024, CSU Sibiu a încheiat cu datorii de 300.000 de lei către furnizorii generali pentru diverse bunuri și servicii. Asociația ABC (n.a. BC CSU Sibiu) avea – n-am o situație exactă, la zi, pentru că acum depun rapoartele financiare, execuțiile până la termenul din martie – la sfârșitul anului 2024 undeva în jur de un milion de lei”, a afirmat Mihaela Herciu.

Aceasta a adăugat că, din momentul în care Alexandru Hanea a preluat clubul, mai întâi ca administrator delegat, iar de la 1 martie, ca director, în urma câștigării concursului, s-a urmărit cu prisosință achitarea CASS-urilor jucătorilor, în speranța de a duce cu bine la bun sfârșit sezonul: ”De la 1 ianuarie 2025, de când a preluat domnul Hanea ca administrator delegat, practic am preluat majoritatea CASS-urilor pe CSU, pe clubul de drept public. Am încercat să achităm toate CASS-urile la timp tuturor jucătorilor care au mai rămas, fără să mai avem probleme de întârziere și să facem față, să finalizăm cu succes sezonul pe care-l avem de dus la bun sfârșit. Și eu sunt adepta planurilor pe termen scurt, mediu sau lung, însă e clar că planul – să zicem – pe termen mediu e un plan sănătos, însă unul pe termen scurt este foarte bun. Și-atunci, mergem din aprope în aproape”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din cauza problemelor financiare existente, Mihaela Herciu susține că atât ea, cât și rectorul ULBS, prof. univ. dr. Sorin Radu nu s-au pronunțat în privința unui obiectiv îndrăzneț pentru această ediție: ”Am spus și la începutul sezonului că va fi unul de sacrificiu. Adică, eu personal, sau dl. rector nu am zis că vrem să câștigăm locul 3, n-am zis că vrem nici în primele opt, nu am afirmat asta, ci că ne vom zbate să rămânem în campionat (n.a. Liga Națională), fiind – din câte știu eu – singura echipă care n-a retrogradat niciodată. Sperm să nu fie acum cazul acesta”.

Mihaela Herciu a mai spus că tocmai pentru a nu se ajunge în situația neplăcută de a retrograda în premieră a fost recent întărit lotul cu cei doi americani, Ahmad Rand și ”Mo” Pratt.

Doar jumătate din banii alocați de Primărie au fost accesați

 

Mihaela Herciu a adăugat că CSU Sibiu a reușit să acceseze doar 1,1 milioane de lei din cele două milioane primite prin Agenda Sportivă din cauza lipsei cash flow-ului. Practic, clubul n-a putut plăti diferitele servicii, neavând bani lichiți, motiv pentru care nu au putut depune pentru decont facturile pentru aproape un milion de lei.

”Conform datelor pe care le aveam, suma pusă la dispoziție de Primărie era de două milioane de lei. După toate deconturile făcute, cam 1,1 milioane de lei au fost atrași. Am primit 30% avans, iar pentru restul, pentru 70%, asociația trebuia să dispună de cash flow pentru a putea face plățile, ca ulterior să poată fi depuse (n.a. facturile) la decont. În lipsă de cash flow, nu au putut fi făcute nici plățile aferente, drept urmare au rămas sumele, să zicem, neplătite. De acolo și datoriile. Nefiind cash flow, n-au putut fi decontate, pentru că nu au fost plătite și de aici, de la un sezon la altul, sub o formă sau alta, ele s-au tot adunat. Din lipsă de cash flow! Timp de 7 luni, ai fi avut nevoie să pui la dispoziție – să zicem – 1,4 milioane de lei”, a mai declarat Herciu.

Aceasta a adăugat că a găsit înțelegere la Primărie, aceasta introducând două deconturi intermediare în Ghidul Solicitantului pentru finanțarea programelor sportive. 

În urma discuțiilor pe care le-am avut, cei de la Primărie au fost foarte deschiși și au modificat Ghidul, astfel încât au crescut plafoanele pentru CASS-uri, au introdus și două deconturi intermediare, ceea ce este de mare folos tuturor, cred, nu doar pentru CSU Sibiu (…) Acel cash slow pe care trebuie să-l pună clubul la dispoziție nu va mai fi atât de mare și el poate fi rulat, adică după 3 luni, faci decont, primești banii și rulezi o sumă mult mai mică și într-adevăr ajutorul se simte realmente”, a completat Herciu.

 

Autor
12 martie 2025 la 19:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit