Articol
E de ajuns ca o frază aruncată la întâmplare în spațiul public să dea din aripi pe sub nasul celor degrabă vărsători de verdicte, pentru a se dezlănțui viscolul lipsei de logică în întreaga societate. Bunăoară, aducerea înaintea curioșilor a unor presupuse fapte ilicite, îi determină pe telespectatori să se erijeze în judecători și sociologi ce condamnă o întreagă tagmă. Cazul doctorului Tătaru este doar o za dintr-un foarte lung lanț al reducționismului românesc.
Am aflat, în sunet de surle și trâmbițe, că Nelu Tătaru e un șpăgar fără pereche, că primea bani de la pacienți, dar asta n-ar fi nimic, primea găini și ouă. Nu comentăm probele și nu știm dacă sumele erau pretinse ori veneau ca o răsplată benevolă din partea pacienților, dar că o mămăiță a venit cu cinci ouă la „dom doctor” nu cred că ar trebui să constituie subiect de nețărmurită revoltă. Din păcate, prea mulți pleacă pe fenta asta a demonizării generalizate și confundă cadoul cu șpaga. Să fim bine înțeleși: șpagă e atunci când medicul condiționează actul medical de un folos material. Dacă un pacient mulțumit vrea să îl răsplătească și îi aduce o găină, niște ouă, fără ca medicul să fi cerut ceva ori să fi condiționat actul medical, e clar că ne situăm în afara unei infracțiuni.
Suntem foarte scrupuloși, ne mirăm că un medic din Huși a primit câteva ouă, o rață sau o găină, ignorând adevăratele probleme ale sistemului. Departe de mine gândul de a-l apăra pe medicul Tătaru, habar nu am dacă a luat șpagă sau nu (e treaba magistraților să stabilească), dar cred că e nedrept să insufli ideea că, în general, medicii din România se dedau la șpăguială, pentru că nu e așa. Că există unele cazuri, fiindcă nu vei pomeni vreodată pădure fără uscături, e altceva, dar de aici până la a arunca cu noroi în această tagmă ce salvează oameni, e drum lung pe calea absurdului.
Nu despre aspectul juridic al acestui caz vorbim, ci despre prejudiciul de imagine pe care niște concluzii pripite îl pot cauza corpului medical, știut fiind că nu e pentru prima oară când un doctor e terfelit în public. S-a mai întâmplat, medicii au fost achitați, dar în conștiința colectivă a rămas ideea că ei au făcut ceva, nu se știe ce, dar au făcut. Iar toate astea vin din lipsă de educație, din frustrare, din iluzia statutului de justițiar absolut, pe care o rumegă mulți dintre compatrioți.