Articol
Sibiul a fost dintotdeauna un oraș turistic, iar din 2007 încoace acest potențial este și mai mult exploatat. Afluxul de vizitatori generează beneficii la nivelul celor care dețin hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri sau cafenele și implicit, la nivelul bugetului local, dar, cum toate au un preț, sibienii trebuie să suporte și nota de plată a alinierii tarifelor la standardele destinațiilor turistice. Așa se face că, în zona centrală atât localnicii cât și turiștii plăgtesc pentru mâncare, băutură sau cafea prețuri apropiate de cele ale orașelor din Vest, unde câștigurile sunt mult mai mari decât la noi.
Sibiul nu se compară la prețuri cu orașe scumpe ale Europei, precum Paris, Viena, Oslo, Geneva, Roma sau Amsterdam când vine vorba de cazare, mâncare sau distracție, însă, rămâne un oraș destul de scump.
Bere și cafea la prețuri din Vest
Prețurile la terasele din Sibiu au ținut pasul, în unele cazuri, cu scumpirile care s-au produs în ultima vreme. Fiind un oraș turistic, oameni din diverse zone ale țării, chiar și străini vin să își petreacă concediul la Sibiu, mai ales pe perioada verii.
Prin urmare, dacă ești turist și vrei să savurezi o cafea sau un cappuccino în piețele Sibiului admirând Turnul Sfatului, Piața Mare, Piața Mică sau Biserica Evanghelică, te costă între 10-15 lei. Prețurile diferă în funcție de locație. În orice caz, la ce terasă vei alege să stai vei cheltui minim 50 lei, dacă vrei să bei o cafea, un suc și poate să mănânci un desert. Cele mai căutată băutură din sezonul de vară este berea, care costă între 12 și 19 lei, în funcție de sortiment. Limonada, și ea la mare căutare în zilele toride, fie ea clasică sau de fructe (portocale, grapefruit, zmeură, kiwi) costă 20 lei. Fresh-urile sunt la rândul lor o opțiune pentru cei ce vor să se răcorească, prețurile lor ajungând până la 17 lei. Dacă nu vrei să stai la terasă poți savura încă de la intrarea pe Pietonala Bălcescu, un cornet de înghețată care costă doar 5 lei. De asemenea, întâlnim și vânzători de înghețată cu diverse sortimente (ciocolată, căpșuni, frăguțe, oreo, bubblegum, caramel etc). O singură cupă de înghețată costă 7 lei. Nici porumbul fiert nu mai e foarte ieftin, costă 10 lei.
Mâncare, de la 30 de lei în sus
După ce am trecut în revistă cele mai căutate produse de sezon, trecem la preparatele culinare. Indiferent dacă ești turist sau localnic și vrei să ieși să mânânci în oraș, vei simți ”aerul occidental” al prețurilor. Cele mai căutate produse sunt pizza, pastele, salatele și preparatele din carne. O pizza costă între 31-50 lei, o porție de paste de la 32-48 lei, salatele cu pui, ton sau creveți costă între 38-50 lei, iar preparatele din carne precum pui, pește, vită costă între 30-90 lei. Dacă stăm să calculăm câți bani putem cheltui în centrul Sibiului pentru o masă consistentă plus băuturi/cafea, eventual desert, vom ajunge la o sumă ce variază între 100-150 lei. Însă dacă vrem doar să facem o plimbare de seară, putem cheltui numai 5 lei pe o înghețată.
”Ați bătut Bucureștiul!”
Chiar dacă prețurile practicate la terasele și restaurantele din centrul istoric al Sibiului sunt relativ mari, nu e lipsă de clienți. Fie că sunt localnici, turiști din țară sau din străinătate, mușteriii se răcoresc sau își potolesc foamea, bucurându-se de arhitectura clădirilor pe care le pot privi din orice punct. ”E foarte frumos Sibiul, venim des, dar trebuie să recunoaștem, ați bătut Bucureștiul la capitolul prețuri!”, spune râzând, o tânără venită din Capitală împreună cu familia și prietenii. Nici la capitolul ”cazare” prețurile practicate în Sibiu nu sunt foarte mici la hoteluri, dar pentru cei cu buget limitat există posibilitatea închirierii unor garsoniere sau apartamente în regim hotelier, la prețuri ceva mai mici.