Articol
Probabil cea mai des rostită întrebare din această perioadă este „Unde mergem de Revelion?”. Există o multitudine de răspunsuri, în funcție de resursele financiare, gusturile și disponibilitatea celor care nu vor să stea acasă la trecerea dintre ani. Unii își planifică din timp, chiar cu câteva luni înainte petrecerea de Anul Nou, alții lasă totul pe ultima sută de metri sau la mâna destinului. Sibiul e unul dintre orașele turistice ale României, așa că pe lângă localnici, restaurantele, barurile și cluburile din oraș au printre clienți și oaspeți din țară sau străinătate.
Cât de scump este Sibiul în Noaptea de Revelion? Nu mai ieftin decât Bucureștiul sau Brașovul, dar mai accesibil decât Cluj-Napoca.
Revelion la 15 lei. Sau la 680
Cea mai ieftină variantă de a petrece Revelionul în altă parte este concertul din Piața Mare. „Consumația” s-ar putea rezuma la un pahar de vin fiert, care costă 15 lei și la savurarea nu a unui meniu variat, ci doar a muzicii care va face să răsune centrul orașului. Aceasta ar fi cea mai ieftină petrecere în noaptea dintre ani.
Dacă ideea de a sta câteva ore în aer liber nu ne surâde și, mai ales, dacă suntem dispuși să plătim câteva sute de lei putem alege unul dintre restaurantele care organizează petreceri de Revelion. De exemplu, într-un astfel de loc situat nu departe de centrul orașului, distracția din noaptea din 31 decembrie spre 1 Ianuarie costă 680 de lei. În meniu se regăsesc, printre altele, raffaello roquefort, selecție de brânzeturi, broccoli și baby carrots, pulpă de rață, varză roșie pe crutoane de măr, desert festiv, pâine de casă, Campari orange. Prețul include și meniul din 1 ianuarie cu ciorbă de potroace, sărmăluțe cu mămăliguță și costiță. Muzica live va fi asigurată de formația resturantului și un DJ. La un restaurant din cartierul Hipodrom, clienții vor plăti 540 de lei de persoană, organizatorii promițând un meniu cu băuturi și preparate speciale. Pentru cei ce vor să se distreze într-un local amenajat în cort, să îi asculte pe Nicole Cherry și alții, petrecerea poate costa între 350 și 600 lei/persoană, în funcție de zona în care se află masa la care vor sta. Tariful include un bufet all inclusiv, băuturile de la bar fiind contra cost.
300 de lei sau „plătești ce consumi” la club
Într-unul din cele mai cunoscute cluburi din Sibiu petrecerea Revelionului costă 300 de lei și include Bufet suedez All Inclusive, Candy Bar, Fructe, Șampanie, Foc de artificii, iar băuturile sunt contra-cost. Un alt club din centrul Sibiului adoptă politica „plătești ce consumi”. Nu se percepe nicio taxă la intrare, clienții urmând să își achiziționeze ceea ce doresc, fără un meniu dinainte stabilit.
La un bar-restaurant din centrul Sibiului, gazdele au pregătit un Revelion cu o tematică aparte, în stil italian. Prețul este de 320 de lei de persoană, meniul fiind pregătit de un bucătar cu stea Michelin.
Pachete pentru turiști
Cei ce vin în Sibiu pentru a petrece Anul Nou pot opta pentru unul din hotelurile din oraș unde oferta cuprinde pachete ce includ 3 nopți de cazare, mic dejun, cine și, bineînțeles, masa de Revelion. De exemplu, turiștii care vor opta pentru un hotel de trei stele din buricul târgului vor plăti 3100 lei/pachet/persoană, prețul incluzând trei nopți de cazare, mic dejun și cinele (inclusiv cea festivă) și acces la centrul SPA. Tot în zona centrală, găsim oferte cu 1850 de lei pentru 3 nopți sau 2150 pentru 4 nopți, și de această dată cu demipensiune. La un hotel de patru stele, situat la 2 minute de pietonala Bălcescu, un pachet cu 3 nopți costă 2000 de lei.
La o pensiune din Mărginimea Sibiului, un pachet cu trei nopți de cazare și demipensiune costă 1450 de lei/persoană, dar prețurile pot urca până la 2400 de lei, în funcție de unitatea de cazare, meniu, facilități suplimentare.
O căutare pe platformele unde se pot face rezervări la petrecerile de Revelion din marile orașe ne va arăta că tarifele din Sibiu nu sunt mai mici decât cele din Brașov sau București, petrecerile de Anul Nou de pe malurile Cibinului fiind totuși mai ieftine decât cele din Cluj-Napoca.
Foto: RĂZVAN NEGRU