Articol
În acest an, datorită proiectului Noaptea Muzeelor la Sate, oamenii interesați de etnografia, istoria, tradițiile, obiceiurile ori arta populară din așezările rurale sibiene de pe malul drept al Oltului, sunt așteptați și la Săcădate, unde pot vizita Casa Muzeală „Vatra Satului”. Gazdele din Săcădate (voluntarii Asociației „Vatra Satului” Săcădate), vor aștepta vizitatorii sâmbătă, 2 septembrie, începând cu ora 18 și anunță că vor pune la dispoziția acestora o impresionantă colecție de etnografie, dar și un fond de fotografie care dezvăluie reperele identitare ale localității și oamenilor de aici.
„Colecția de etnografie, aflată în curs de sistematizare, își are începuturile la o dată relativ recentă, în urma constituirii asociației noastre și a lansării unor campanii de conștientizare cu privire la profilul cultural și identitar al localității Săcădate (oraș Avrig, jud. Sibiu). Materialele provenite din donații și achiziții sunt expuse atât în imobilul datat în prima jumătate a secolului al XIX-lea (3 camere), cât și în anexa (șura) și grădina casei. Obiectele de muzeu se grupează în câteva categorii: port popular, ceramică, agricultură și unelte agricole, obiecte casnice cu accent pe sublinerea ocupațiilor tradiționale (agricultura, creșterea animalelor), artizanat local, carte religioasă și fotografie. Cea mai valoroasă componentă a Casei Muzeale este reprezentată de portul popular local ce cuprinde piese de îmbrăcăminte femeiești, bărbătești și de copii, într-un proces evolutiv”, informează reprezentanții Asociației „Vatra Satului” Săcădate, în descrierea evenimentului programat la începutul lunii viitoare.
În urmă cu câțiva ani. Consiliul Local al orașului Avrig a aprobat darea spre folosință către asociația din Săcădate a imobilului unde este amenajată Casa Muzeală Vatra Satului. Aici au fost executate importante lucrări de reabilitare și întreținere (practic, un imobil aflat în ruină a fost salvat de la degradarea totală), iar acum funcționează un mic muzeu al satului. Imobilul este folosit, ocazional și ca loc de desfășurare a unor activități diverse, și reprezintă sediul asociației.
„Casa Muzeală este deschisă publicului vizitator și este administrată de Asociația Vatra Satului Săcădate. Acțiunile derulate până în prezent și prezența numeroșilor turiști români și străini, confirmă interesului publicului vizitator pentru valorile tradiționale ale localității Săcădate. Vă invităm să ne treceți pragul ca să ne cunoasteți mai bine!”, mai informează reprezentanții ONG-ului.