Articol
Indiscutabil, anvelopele dedicate sezonului rece sau celui cald sunt cele mai sigure, cu o aderență mai bună decât cele cu întrebuințare în toate cele patru anotimpuri. Cu câteva condiții care trebuie respectate, unele dintre acestea mai puțin cunoscute de publicul larg. Auzim, de multe ori, angajați ai atelierelor de vulcanizare care spun că anvelopa trebuie să aibă „carne”, adică să nu fie tocită.
Se pare că această caracteristică nu e suficientă pentru siguranța pe care o poate conferi un cauciuc de iarnă. Specialiștii spun că e foarte important să verificăm anul de fabricație al anvelopelor, deoarece proprietățile materialului din care sunt confecționate se pot modifica în timp, iar cauciucurile nu vor mai fi eficiente. Este recomandat ca anul de fabricație (DOT) să nu fie mai vechi de cinci ani, chiar dacă anvelopa nu a fost utilizată vreodată. O anvelopă foarte veche devine mult mai rigidă, mai tare, ceea ce determină pierderea aderenței pe suprafețe alunecoase/înzăpezite. Apare astfel pericolul ca distanța de frânare să crească, ducând la producerea de accidente sau derapare.
În aceste condiții, cei care achiziționează anvelope de iarnă sau de vară și vor să beneficieze de ofertele practicate de comercianți, trebuie să se intereseze de anul de fabricație al anvelopelor și să refuze „promoția” dacă această dată e mai veche de cinci ani. (D.B.)