Articol
Dacă în multe dintre municipiile reședință de județ din țară și în Capitală, principalele forțe politice și-au anunțat candidații pentru postul de primar, la Sibiu lucrurile se mențin în suspans. Până acum, FDGR, PNL și PSD nu au făcut anunțuri oficiale în privința candidaților pe care îi vor trimite în lupta pentru cucerirea biroului din care va fi condus municipiul Sibiu. Cu toate că au rămas mai puțin de trei luni până la alegerile locale, nu există o imagine bine conturată a modului în care se va desfășura confruntarea electorală locală.
Dacă în unele municipii reședință de județ PNL și PSD vor susține un candidat, la Sibiu nu a fost anunțată o astfel de strategie.
Luptă FDGR-PNL sau non-combat?
Chiar dacă FDGR, PNL și PSD nu au anunțat oficial candidații pentru postul de primar al Sibiului, există câteva nume care au fost intens vehiculate. În ceea ce privește candidatul FDGR se pare că Astrid Fodor, primarul Sibiului, va intra în competiție pentru un nou mandat. Nu a apărut în spațiul public o confirmare oficială în acest sens, însă, candidatura actualului primar e dată ca sigură de multe surse politice. De altfel, se pare că Astrid Fodor pornește cu prima șansă în lupta pentru fotoliul de primar. PNL, partid al cărui candidat s-a situat pe locul II la alegerile din 2020, nu a anunțat încă oficial numele pentru Primăria Sibiu și, chiar dacă Adrian Bibu a fost soluția liberalilor cel mai des invocată, intrarea sa în luptă nu e o certitudine. La bursa zvonurilor e ”listată” și varianta în care PNL ar scoate în față un candidat care să nu pună mari probleme principalului competitor, candidatul FDGR, însă toate variantele rămân pure speculații până la momentul anunțului oficial. Nici cei de la PSD nu s-au grăbit să anunțe numele celui care va intra în bătălia electorală din iunie pentru Primărie, mai mulți posibili candidați fiind vehiculați în ultima perioadă. Printre ei s-au numărat fostul prorector al ULBS, profesorul Adrian Pascu sau Laura Barac, liderul organizației municipale.
Partidele mici, mai harnice
Există câteva formațiuni care au anunțat din timp cu cine urmează să intre în luptă pentru instituția edilitară a municipiului. Forța Dreptei, USR și PP și-au stabilit deja candidații, aceștia lansând și propuneri din programele lor. Certitudinile înscrise în competiție sunt completate de un candidat independent, a cărui imagine e promovată asiduu pe platformele electronice și nu numai. Întârzierea anunțurilor privind candidații principalelor formațiuni politice poate duce la o diminuare a intensității dezbaterilor electorale între competitorii cotați cu cele mai mari șanse. În plus, PNL ar putea pierde voturi în favoarea unor candidați precum cei ai FD, USR sau a candidatului independent, acești din urmă promovând programe ce se revendică a fi de dreapta.