Articol
Calea Dumbrăvii, una dintre cele mai importante artere reabilitate în ultima perioadă, a fost și motiv de nemulțumire pentru foarte mulți sibieni. Lucrările de pe această stradă vor fi în curând finalizate, dar proiectul prin care au fost amenajate carosabilul, trotuarele, locurile de parcare sau pistele pentru biciclete este, după părerea unora dintre locuitorii orașului, unul incapabil să rezolve adevăratele probleme din trafic. De altfel, în trecut, au existat mai multe petiții ale sibienilor prin care aceștia cereau revenirea la circulația pe dublu sens pentru o fluidizare a traficului. În ciuda acestor apeluri, Calea Dumbrăvii va rămâne o arteră cu sens unic, deși exista spațiu suficient pentru crearea condițiilor de circulație în dublu sens. Necesitatea acestuia se poate vedea cu ochiul liber la orele de vârf, când străzile paralele, Octavian Goga și Calea Cisnădiei, se transformă în coloane interminabile de mașini.
Asfalt nou-nouț, piste pentru biciclete, delimitate de trotuar și carosabil, o bandă destinată autobuzelor și locuri de parcare pe marginea carosabilului: sună și arată bine, doar că dincolo de beneficiile incontestabile ale acestei investiții rămân și unele nemulțumiri, reclamate, în continuare de sibieni.
Pericol la ieșirea de pe străzile perpendiculare
Săptămâna trecută, municipalitatea a anunțat restricții în trafic pentru asfaltarea etapizată a arterei. Cu toate acestea s-au creat ambuteiaje, cozi interminabile pe străduțele laterale, iar șoferii au reclamat că nu peste tot au fost amplasate avertizări la vedere. „Am încercat să intru de pe Anton Pann și m-am trezit într-o coloană care nu putea avansa din cauza lucrărilor. Am mers pe Matei Millo, la fel, toate mașinile erau nevoite să se întoarcă. Aici, altă problemă, pentru că erau autoturisme parcate de o parte și de alta a străzii. Întoarce printre ele dacă poți. S-a creat un haos. După o vreme au fost instalate elemente care te avertizau că e drumul închis și nu poți ieși în Calea Dumbrăvii”, ne-a spus un sibian, iritat de blocajele din trafic. Acesta a mai reclamat că pe porțiunile din capetele străzilor perpendiculare pe Calea Dumbrăvii există denivelări, dar și că mașinile parcate în apropierea intersecțiilor reduc drastic vizibilitatea, iar cei care ies în artera principală riscă să fie loviți de autoturismele care circulă cu viteză.
Pista pentru bicicliști dublează una din apropiere
Sibienii care susțin că circulația în dublu sens pe Calea Dumbrăvii ar fi dus la fluidizarea traficului spun că pista pentru biciclete amenajată aici e inutilă, din moment ce în apropiere, mai exact în Parcul Sub Arini, există o astfel de cale de rulare care continuă până în Dumbrava Sibiului. După părerea lor, în locul acesteia se putea lărgi carosabilul pentru asigurarea circulației pe trei sau patru benzi. Reclamații există și din partea celor ce sunt nemulțumiți de reducerea zonelor cu spațiu verde și de durata prea mare a lucrărilor. Aceștia susțin că pe anumite porțiuni s-a intervenit de mai multe ori și că există încă multe probleme cum ar fi guri de canal nesemnalizate sau neastupate, un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. De cealaltă parte a baricadei sunt cei ce consideră că felul în care a fost regândit traficul pe Calea Dumbrăvii este unul benefic pentru toate categoriile : șoferi, pietoni, bicicliști. „Eu cred că e exact ceea ce trebuia făcut pentru că vor exista piste pentru bicicliști, trotuare pentru pietoni, locuri de parcare și asfalt nou pentru șoferi. Toată lumea e mulțumită”, spune un tânăr care vine des aici pentru a încerca pista destinată bicicliștilor.
Lăudat și criticat deopotrivă, proiectul de reconfigurare a circulației pe Calea Dumbrăvii a fost implementat de autorități, această arteră fiind probabil cel mai controversat subiect legat de traficul sibian, din ultima perioadă. Modernizarea care a durat aproximativ un an de zile a fost realizată din fonduri europene nerambursabile, valoarea investiției ridicându-se la aproape