Cadrele didactice din Porumbacu de Jos învaţă tehnici noi de împărtăşire a actului educaţional

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Recent, Daniela Stroe şi Ni­co­leta Neagu, cadre didac­tice de la Şcoala Gimnazială Porumbacu de Jos au parti­cipat la modulele de pregătire "Integrated curriculum – Tea­ching global skills", desfăşu­rate în Helsinki (Finlanda). Participarea la aceste module a fost cuprinsă în programul de activităţi prevăzute în cadrul Proiectului Erasmus + "Şcoa­la, locul unde mă simt bine", aflat în derulare încă din anul şcolar 2020 – 2021 la instituţia de învăţământ din Porumbacu de Jos.

Alături de cadrele didactice din România, la cursurile din Helsinki au mai participat reprezentanţi ai unor instituţii din Bulgaria, Ungaria, Polo­nia, Lituania şi Portugalia.

În cele şapte zile ale acţiunii (15 – 21 mai 2022), cadrele didactice din Porumbacu de Jos, alături de colegii euro­peni participanţi, au participat la cursuri cu diverse teme şi ca­racteristici, al căror rol a fost de a oferi tuturor abilităţi şi competenţe foarte utile în mun­ca educaţională. Prin acti­vităţile propuse, participan­ţii au avut posibilitatea de a identifica instrumentele de comunicare ce pot fi folosite pentru construirea conştien­tizării sociale, au aflat infor­maţii utile despre unele de­mersuri şi proiecte ce con­stituie exemple de bune prac­tici de gândire critică şi educa­ţie bazată pe fenomene cu abor­­dare curriculară integra­tă, au învăţat despre antrepre­no­­riatul social în şcoli, prin crearea şi stimularea inovaţiei, acţiuni ce conduc la creşterea stimei de sine şi încrederii, schimbarea mentalităţii în rândul elevilor (învăţare prin încercare şi eroare). De asemenea, participanţii au aflat detalii despre sistemul educaţional al ţării gazdă, despre rolul şcolii ca şi reţea de informaţii, precum şi des­pre sprijinul digital oferit astfel încât fiecare elev să bene­ficieze de acces egal, echitabil la resursele educaţionale, despre conceptul şcoli – laboratoare vii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cursurile au fost predate de diverşi specialişti finlandezi, calitatea prezentărilor, mate­rialelor şi modul de expunere fiind apreciate la superlativ de toţi participanţii.

Au fost vizitate mai multe ins­ti­tuţii de învăţământ şi cultură, dar şi câteva atracţii istorice şi naturale ale Finlandei, a fost vizitată capitala Helsinki etc.

Mobilitatea desfăşurată în Finlanda a completat progra­mul de activităţi cuprinse în cadrul proiectului, alte două serii de cursuri similare desfăşurându-se, la începutul acestui an şcolar, în Italia.

Prin intermediul Proiectului "Şcoala, locul unde mă simt bine" se urmăreşte atingerea următoarelor obiective strate­gice: asigurarea calităţii în educaţie, ca angajament per­manent al şcolii şi asigurarea de şanse egale privind accesul la un învăţământ de calitate; adaptarea ofertei educaţionale la nevoile individuale ale elevilor, care să răspundă intereselor de formare pe termen scurt, mediu şi lung; dezvoltarea resurselor umane ale şcolii, prin asigurarea accesului la formarea continuă a perso­nalului didactic şi de condu­cere; implementarea şi deru­larea de proiecte din pers­pectiva integrării europene; promovarea de programe pentru creşterea gradului de conştientizare şi implicare a părinţilor, în colaborare cu şcoala, în scopul diminuării absenteismului şi abando­nului şcolar, în special a celor de etnie rromă sau a feno­menului de bullying.

Practic, prin intermediul mo­dulelor de pregătire cu­prinse în proiect, cadrele di­dactice vor învăţa de la diverşi furnizori europeni de servicii cum să acţioneze, cum să-şi adapteze strategia de pre­dare, ce anume ar trebui să schimbe sau să îmbunătă­ţească etc., pentru ca obiec­tivele principale să fie atinse.

Valoarea Proiectului "Şcoa­la, locul unde mă simt bine" , asi­gurată prin Programul Erasmus +, este de 18.245 euro.

Informaţiile ne-au fost oferite de prof. Daniela Stroe, coor­donator proiect.

Autor
14 iunie 2022 la 19:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 secunde
Fanii giuleșteni i-au scandat numele lui Măldărășanu și i-au transmis că îl vor în Giulești. ”Mi-am rupt piciorul acolo…”
La finalul întâlnirii, suporterii de la Peluza Sud ai Rapidului i-au scandat numele antrenorului lui FC Hermannstadt, Marius...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
A uitat de ziua soției sale! Și-a adus aminte de-abia după ce calificat-o pe Hermannstadt în finala Cupei României
Antrenorul echipei sibiene a dezvăluit, în conferința de presă, că a uitat să-i ureze soției sale ”La Mulți...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Radiografia unei calificări, sub lupa lui Măldărășanu: ”Meci senzațional, victorie meritată, dar problema noastră rămâne aceeași în continuare…”
Marius Măldărășanu susține că victoria cu Rapid, din semifinalele Cupei, a fost obținută absolut pe merit, chiar dacă...
Actualitate
2 min de citit
acum 13 ore
Agârbiciu – satul „brânzeturilor dumnezeiești”. Preotul și-a făcut fermă cu brune maramureșene și altar de rugăciune
Un om de poveste, cu o afacere...de poveste. Azi descoperim un personaj special, scos la lumină în postarea...
Actualitate
7 min de citit