Articol
Exercitiile realizate pe timp de zi, cât și pe timp de noapte au vizat un sprijin militar din partea populației locale dar și de un sprijin medical pentru situații neprevăzute. Practic este vobra de asistență/intervenții medicale susținute de personalul militar. Concomitent grupe specializate pe identificare și informare au descoperit ”locurile de infiltrare a inamicului în zonă”.
”Field Training Exercise” (FTX)
”Field Training Exercise” este un exercițiu de antrenament pe teren de coordonare desfășurat de unități militare în scopuri de instruire, care a fost aplica cu succes la Daia. FTX implică o desfășurare în locații cu grad ridicat de dificultate dar și efectuarea de operațiuni tactice în condiții simulate de luptă. FTX-urile sunt ornamizate cu periodiciate și reprezintă o oportunitate pentru testarea cadeților și nu numai, pentru evaluarea nivelului abilităților pe care le au actanții în teren necunoscut, de evaluare a abilităților pe care altfel nu le-ar putea obține în campus /în academii militare. Cadeții, sub conducerea instructorilor și cadrelor didactice, se deprind printre altele cum să actioneze, șă conducă o echipă și implicit să ”navigheze în sălbăticie”. De facto FTX este cea mai bună metodă de a verifica pulsul real al pregătirii și expertizei dobâdinte de militari, în momentul marilor provocări.
Sistemul MILES
Sistemul multiplu MILES, este folosit de armata SUA și de alte forțe armate din întreaga lume în scopuri de antrenament. Acest sistem a fost utilizat în cadrul exercițiului de la Sibiu. ”Militarii debarcați pentru misiune au putut fi monitorizați grație senzorilor purtați pe echipament. Când soldatul a fost iluminat /țintit de laserul unei arme de foc medicii militari au avut posibilitatea de a determina ce metodă de prim ajutor sau de intervenție trebuie practicată. Vehiculele sunt de obicei și ele echipate cu o centură de senzori laser sau detectoare wireless individuale. Sistemele MILES pot fi cuplate cu o legătură de date în timp real, permițând ca toate informațiile despre poziție și evenimente să fie transmise instantaneu la /spre un site central pentru colectarea și afișarea datelor. Există sisteme mai sofisticate pentru tancuri și APC-uri care utilizează diverse opțiuni pentru a permite țintirea mai precisă a vehiculelor blindate.
Tehnica de luptă specifică Forțelor Terestre Române
În ”Poligonul Perii Dăii” studenții au desfășurat activități de instruire cu caracter interarme întrunite. În terenul tactic am identificat transportoare Piranha V, VAMTAC, tancuri, obuziere, aruncătoare, tehnică specifică de Geniu, Apărare CBRN și de sprijin logistic, un sistem de comandă și control realizat cu mijloace de comunicații moderne, drone cu rol important atât în asigurarea informațiilor, cât și în producerea efectelor letale, și sprijiniți de aviație de atac la sol (IAR 99 Șoim și elicoptere IAR 330 Puma SOCAT)/ Acestea au executat misiuni specifoce pe timp de zi cât și pe timp de noapte, după un scenariu tactic racordat la realitățile câmpului de luptă actual.
Concluziile și evaluarea finală
”CADET 2024” a arătat că suntem temenic pregătiți pentru/în situații nedorite și neprevăzute de agresiune, generate în flancul de sud-est al NATO, că activăm în coordonatele de excelență ”Field Training Exercise”. În plus am constatat în teren – în postura de cetățeni – că acea captivană expresie „Stronger Together – NATO’s Partnerships” se concretizează în eforturile unite, consistente si armonice în orice zonă de conflic de ”ctitoriii securității valorilor noastre comune clădite pe pilonii democrației”.