Articol
A început şcoala. Traficul este varză între anumite ore "didactice", pentru că neapărat şcoala aceea "bună" cu super-profesori este exact la celălalt capăt al oraşului faţă de locul unde locuieşti. Paradoxal, cineva din celălalt capăt al oraşului îşi duce copilul la şcoala din capătul diametral opus, ca într-o conspiraţie a ambuteiajului. Pentru că şcoala AIA e mai bună decât şcoala de la tine. Pentru că are profesori mai buni, are all inclusive, loc de joacă, wi-fi, room service şi muzică live la restaurant. E aşa de super şcoala aia încât al tău, după ce termină a VIII-a, îl bagă direct la doctorat şi/sau îl ia cu arcanul în Ivy League. Plus că, la angajare, când va fi momentul ăla peste să zicem 15 ani dacă o mai fi lumea asta aşa cum e acum, în mod sigur candidatul la o meserie sau funcţie sau ce-o fi, va fi întrebat: da' tu unde ai făcut şcoala? A, la Regina Maria? A, pe Iorga? A, la Şcoala 15? Buuun, foarte buun, uite, sunt copleşit, bag picioarele, îmi dau demisia, de mâine tu vei fi şef de filială sau general manager în locul meu, mă duc să anunţ stafful şi bordul director, slava-slava-slava. A, ai mai făcut şi karate în a IV-a? Te fac şi colonel la Forţele Speciale, gata bate palma, bine ai venit în colectivul nostru. Sau dimpotrivă.: da tu unde ai făcut şcoala? Aaaa, în Turnişor, aolio, la Guşteriţa??? Păi măi dragă, ia tu marş afară că împuţi decorul! Cine l-a adus bă pe ăsta aicea, nu am ce face cu el nici la adunat ambalaje de pe jos! Hai pa şi nu pe curând!
Pentru că aşa crezi tu, că dacă îţi califici copilul în ocupaţia de pasager acasă-şcoală şi retur, şi dacă nu face la două străzi de tine ci la 22, e mai pregătit şi are viitorul asigurat. OK, o lecţie de viaţă primeşte din start: cea despre şmecherie. Adică şmecherim o viză de flotant cu cineva, ca să aibă acces la şcoala aia superbă şi supercalifragilistică, şi figura merge. Perfect pentru viitor.
La fel de valabilă e figura cu liceul. Nu contează cei ai făcut, că oricum intri automat la facultate. Iar la angajarea aia (că de aia investeşti în copil, nu? Pentru o situaţie şi o carieră), la domnul angajator i se va rupe în minimum 14 şi multiplii dacă a făcut la Lazăr sau la Carol. Ca să ştii un secret, nimănui nu-i va păsa unde ţi-a făcut copilul şcoala sau liceul. Ci ceea ce ştie el în acel moment. Şi alt secret, dacă e făcut să înveţe sau să ştie, o va face şi va fi bun şi la Lazăr, şi la Carol. Şi dacă e să se deregleze, e tot la fel, nu contează pedigreeul unităţii de învăţământ. Dar hai să fim sincer, chestia asta cu şcoala "bună" e şi un pretext de fală personală şi de a nu fi mai prejos decât ceilalţi. Ca atunci când etajezi şi mansardezi casa că aşa ai văzut la vecinul.
Da, a început şcoala. Ţi se murează castraveţii până ajungi cu autobuzul din punctul A în B, de la atâţia super părinţi care fac naveta cu maşina proprie din capăt în capăt de oraş. Terasele din centru au fost ful de elevi, de la cei mici cu baloane de la firma de papetărie în mânuţe, cărora mami le-a luat un "bonus" pentru că au făcut faţă efortului Marii Zile, până la liceeni care au revenit în scaunele teraselor de pe Bălcescu, Piaţa Mare şi Mică, pentru că e foarte cool să pipi la masă, dă prestanţă, nu pe trotuarul de vizavi de liceul "de elită".
Mi-am făcut efectiv norma de tatuaje timpurii, cocuri în ceafă, unghii false, machiaje de Egipt antic, gene false şi păr întins cu fierul. Am văzut şi elevi arătând normal, ce-i drept.
Am auzit toate dialectele de română gimnazială, de la rongleza afectată de colegiu naţional la scrâşnelile pe repede înainte a la Ian starul lor şi la fake-rurala de grup şcolar industrial. De vestimentaţie nu mai pomenesc, cert e că unii încă erau îmbrăcaţi ca în evul mediu, cu blugi ne-rupţi, rochii ne-scurte şi tricouri fără mortăciuni imprimate pe ele.
A început şcoala. Sibiul este pe locul ŞAPTE la media la Bacalaureatul de toamnă, de cât de cult e el în gură. Succes în noul an şcolar dragi elevi şi nu uitaţi că fără voi nu ar exista experimentele guvernamentale din învăţământ.