Bugetul Sibiului pentru 2022 a fost votat. Ce cheltuieli sunt pentru cultură, învățământ și agrement

Acasa >

Articol

Consiliul Local al municipiului Sibiu a votat joi bugetul pentru anul 2022, în sumă de 967.780.800 lei, în cadrul unei ședințe desfășurate online. Dacă investițiile în transport, care includ și lucrările la drumuri, sunt 35% din buget, investițiile în educație, cultură și recreere înseamnă la un loc 36% din bugetul Sibiului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„La dimensionarea cheltuielilor finanțate din bugetul local, în limita veniturilor previzionate, s-a avut în vedere asigurarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi de capital necesare dezvoltării municipiului Sibiu într-o manieră sustenabilă, durabilă şi eficientă, fiind stabilite în sumă totală de 967.780,80 mii lei, din care 451.490,00 mii lei (46,65%) la secţiunea de funcţionare şi 516.290,80 mii lei (53,35%) la secţiunea de dezvoltare”, este prevăzut în raportul atașat bugetului.

O parte semnificativă din bugetul Sibiului este destinată educației și culturii.

La capitolul Învăţământ, suma este de 129.979.380 lei. Sunt asigurate cheltuieli pentru desfăşurarea activităţii Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat Sibiu, pentru unităţile de învăţământ în care se desfășoară programul Şcoală după şcoală, cheltuieli pentru întreţinerea și funcţionarea activităţii din învăţământul preuniversitar de stat, pentru servicii de pază, dotări şi reparaţii curente, transport, în sumă totală de 11.761,86 mii lei, asigurate prin finanţare complementară din veniturile proprii ale bugetului local.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cheltuielile de capital se ridică la suma de 39.230.450 lei prevăzută în programul anual de investiţii al Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ

Principalele obiective de investiţii finanţate din bugetul local aferent anului 2022 sunt:reabilitare şi extindere Cămin din str. Oituz în vederea mutării Liceului de Artă, amenajare săli de clasă corp C Colegiul Economic G.Bariţiu în vederea extinderii Colegiului Economic, reabilitare clădire anexă la Colegiul Tehnic Energetic, amenajare curţi, alei și terenuri sport la unele unităţi de învăţământ.

Este prevăzută suma de 43.370,07 mii lei pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, conform contractelor de finanţare încheiate cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Aici sunt incluse: Extindere corp şcoală şi construire sală de sport la Şcoala Gimnazială N.lorga Sibiu, Construcţie nouă cu destinaţie Creşă în incinta Grădiniţei cu program prelungit nr.36 Sibiu, Extindere corp şcoală la Şcoala Gimnazială l.L.Caragiale, Construcţie nouă cu destinaţia de Creşă la Şcoala Gimnazială nr.1 şi Reabilitare internat la Colegiul Tehnic Independenţa, Extindere corp şcoală şi sală de sport la Şcoala Gimnazială Regele Ferdinand, precum și proiecte de investiţii pentru eficientizarea activităţilor didactice și susţinerea educaţiei on-line pentru elevii Şcolii Gimnaziale nr.8, Colegiului Naţional Pedagogic Andrei Şaguna și Colegiului Samuel von Brukenthal.

 

222,6 milioane lei pentru cultură, recreere şi religie

La capitolul Cultură, recreere şi religie este prevăzută suma totală de 222.644.160 lei, aici fiind incluse instituțiile de cultură, dar și investițiile în agrement, parcuri, zoo sau chiar Stadionul Municipal.

Din această sumă, peste 26 milioane lei sunt transferuri pentru Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în completarea veniturilor proprii, pentru cheltuieli curente pentru asigurarea desfăşurării activităţii instituţiei, pentru reparaţii curente, pentru proiecte culturale, conform Programului Minimal propus şi cheltuieli de capital, conform programului anual de investiţii.

Suma de 6,8 milioane lei este pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, iar 5,7 milioane lei pentru Casa de Cultură a Municipiului.

Bugetul de 7.647.000 lei este destinat pentru amenajări la spaţiile şi zonele verzi, pentru cheltuieli curente pentru asigurarea desfăşurării activităţii Serviciului Public de Administrare parcuri şi zone verzi, pentru reparaţii curente.

2,5 milioane lei este bugetul Serviciului Public Grădina Zoologică, pentru reparaţii curente şi cheltuieli de capital, iar peste 5 milioane lei pentru cheltuieli curente pentru asigurarea desfăşurării activităţii Serviciului Public Administrare Baze Sportive şi de Agrement, pentru reparaţii curente şi cheltuieli de capital.

Suma de 2.650.000 lei înseamnă cheltuieli materiale pentru întreţinere parcuri şi zone verzi, iar 500.000 lei pentru alte cheltuieli in domeniile culturii, recreerii si religiei.

La acest capitol este prevăzută şi finanţarea manifestărilor cuprinse în agenda culturală , agenda sportivă, finanțarea cluburilor sportive publice, agenda comunităţii, agenda de tineret şi alte servicii în domeniile culturii și recreerii.

„Sumele prevăzute pentru agenda culturală, agenda sportivă şi agenda comunităţii cuprind atât finanţările nerambursabile ce vor fi acordate în anul 2022, cât şi valoarea deconturilor neplătite până la data de 31 decembrie 2021, iar agenda de tineret şi finanţarea cluburilor sportive publice cuprind finanţările nerambursabile ce vor fi acordate în anul 2022, astfel: agenda culturală: 7.796,50 mii lei, din care 7.000,00 mii lei finanţare nerambursabilă ce va fi acordată în anul 2022; agenda sportivă: 8.992,65 mii lei, din care 6.000,00 mii lei finanţare nerambursabilă ce va fi acordată în anul 2022 şi suma de 200,00 mii lei prevăzută pentru premierea celor mai buni sportivi ai municipiului Sibiu; finanţarea cluburilor sportive publice: 300,00 mii lei finanţare nerambursabilă ce va fi acordată în anul 2022; agenda comunităţii: 416,00 mii lei, din care 300,00 mii lei finanţare nerambursabilă ce va fi acordată în anul 2022; agenda de tineret: 300,00 mii lei finanţare nerambursabilă ce va fi aco dată în anul 2022; agenda educaţ onală : 373,07 mi lei, din care 300,00 mii lei finanţare nerambursabilă ce va fi acordată în anul 2022.”; este prevăzut în proiectul de buget.

Peste 132 de milioane lei sunt prevăzuți pentru  lucrări de amenajări de parcuri şi spatii agrement, iluminat festiv, modernizarea Stadionului Municipal, baza de agrement si sport zona Obor, amenajarea dealurilor Guşteriţei pentru cicloturism, sport şi agrement.

Sunt prevăzute și 14 milioane lei pentru proiectul cu finanțare din fonduri europene nerambursabile „Crearea unui parc în zona Cartierul Tilișca" , conform contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.

 Custom Image Custom Image

Autor
10 februarie 2022 la 13:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit