Articol
În perioada 20-30 aprilie vor avea loc mai multe evenimente conexe în timpul cărora pe lângă vizitarea expoziţiei, publicul va putea asista la întâlniri cu artiştii, artist talk-uri, ateliere, tururi ghidate şi acte performative.
"Timpul în care ambiguitatea era tolerată a trecut. Înţelegerea critică şi responsabilitatea individuală au devenit experimente radicale. Noi sentimente şi o structură intelectuală transformă realitatea profundă într-o misiune extinsă, spirituală. Relaţia dintre artişti şi locul unde trăiesc şi lucrează devine un regim etic al imaginilor / un vârf de intensitate abstractă şi de prezenţă socială. Discreţia şi candoarea pot fi plictisitoare. La limita criticismului tensiunile pot fi acute. Sintagma de creaţie 'ca şi cum ai zbura cu stelele' a dispărut din contemporaneitate. Este tot mai prezent un 'un mic cearcăn de modernitate'. Pe modelul acesta – arta are această consecvenţă şi această implicare politică. În politică şi în artă este important timpul real. Un vid de afectivitate poate eroda înţelegerea, poate genera indiferenţă şi un timp îngheţat. Un regim etic al imaginilor pe grila obsesie / speranţă transformă locul unde eşti în material de lucru. Istoria imaginilor, pentru Sibiu 'imagini frumoase' desigur, a dat mereu soluţii pentru rezolvarea problemelor. Dar în ultimii ani cu o anumită aroganţă, instrucţiunile teoretice despre imagine au uitat că arta este despre viaţă, că arta este despre artişti. Ştie oare administraţia culturală din Sibiu acest lucru? Se livrează mereu impresii, nu soluţii… nu se poate, nu funcţionează, nu sunt bani… Relaţionat de context – conceptualul este mereu în suferinţă. Lipsa de deschidere faţă de arta contemporană aduce peste oraşul 'imaginilor frumoase' o tristeţe greu până şi de imaginat. Adevărul este mai ciudat ca ficţiunea. În lumea artei puterea şi controlul afectează percepţia. Este o greşeală să crezi că această lume este democratică. Doar drepturile estetice rămân egale", este textul oferit de curatorul Liviana Dan.
Programul complet al evenimentelor
în perioada 20-30 aprilie:
20 aprilie
ora 20 – Vin d'honneur
21 aprilie
ora 18 – "Când ai buget zero, vremurile sunt foarte personale", discuţie moderată de Alex Mirutziu. Vor fi prezenţi artiştii: Casandra Vidrighin, Stefan Jammer, Constantin Fîntînă, Iulian Bisericaru, Roxana Ionescu, Anca Statica, Adriana Chiruta, Robert Simon, Chris Balthes, Sebastian Moldovan şi curatoarea Liviana Dan.
22 aprilie
ora 18 – Fitness for dreamers: atelier Adriana Chiruta
24 aprilie
ora 18 – Artă participativă: GENESIS – Roxana Ionescu, Anca Statica
25 aprilie
ora 18 – Artist talk: Cum se naşte un concept artistic? – Roxana Ionescu, Iulian Bisericaru
26 aprilie
orele 12 – 16 – Tur ghidat cu elevii de la Liceul de Artă, Sibiu – Constantin Fîntînă
ora 18 – "Când ai buget zero, vremurile sunt foarte personale". Discuţie cu Roxana Ionescu şi Alex Mirutziu
28 aprilie
orele 12 – 16 – Tur ghidat cu elevii de la Liceul de Artă, Sibiu – Constantin Fîntînă
ora 18 – "5 soluţii performative de schimbare socială": atelier Adriana Chiruta
29 aprilie
ora 18:00 – Act performativ cu material auriu şi efecte sonore – Casandra Vidrighin, Chris Balthes