Articol
Muzeul Național Brukenthal a lansat miercuri volumul „Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie”, realizat de muzeografele Raluca Maria Frîncu și Raluca Maria Teodorescu.
Volumul apărut la Editura Muzeului Național Brukenthal și finanțat de Forumul Democrat al Germanilor din România este o sinteză laborioasă realizată de două dintre muzeografele din cadrul secției Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu. Lucrarea surprinde aspecte inedite și valoroase din pasiunea de colecționar a fondatorului muzeului sibian: colecțiile Muzeului Național Brukenthal și documente de arhivă din cadrul Arhivelor Naționale Sibiu.
În mod simbolic pentru aniversarea a 300 de ani de la nașterea sa, moment aniversat în anul 2021, au fost alese 300 de piese, obiecte și documente, care au aparținut baronului sau care reflectă activitatea sa.
Raluca Maria Teodorescu a explicat faptul că la baza selecției pieselor incluse în volum a stat munca de cercetare a muzeografilor din cadrul instituției, o muncă de echipă impresionantă.
Raluca Maria Frîncu a prezentat structura cărții și a vorbit despre activitatea de cercetare pe care au desfășurat-o pentru acest volum și care, în mare parte, s-a desfășurat într-o perioadă dificilă din cauza pandemiei, cu acces limitat în sălile de studiu.
Volumul este structurat în cinci capitole: 1. Personalitatea, cu date despre biografia, activitatea politică și blazonul familiei; 2. Pasiunile, aici fiind incluse bibliofilia, artele plastice, antichitățile, mineralogia și agricultura; 3. Reședințele, respectiv cele din Sibiu și din Avrig; 4. Testamentul baronului și 5. Muzeul Brukenthal după 1817, capitol împărțit pe subcapitole dedicate secolelor al XIX-lea, XX și al XXI-lea.
Evenimentul de lansare a avut loc în Sala Multimedia din Casa Albastră și a fost moderat de Alexandru Constantin Chituță, şef de secţie la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Directorul Muzeului, Sabin Luca, viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, și președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, dr. Paul-Jürgen Porr, alături de directori de instituții muzeale din țară, muzeografi și specialiști au fost prezenți la eveniment.
Importante în a surprinde spiritul epocii și rolul lui Samuel von Brukenthal în dezvoltarea Sibiului și a Transilvaniei sunt și mărturiile călătorilor străini care au vizitat orașul, palatul și colecția sa. Astfel, italianul Domenico Sestini scria: ”Dacă acest bărbat își va duce la îndeplinire înaltele scopuri, cred că va putea fi numit, în mod legitim, geniul Daciei. Astfel, Sibiul ar deține o bibliotecă bogată, o colecție de tablouri, un muzeu de istorie, o grădină botanică, dacă planurile și lăudabilele intenții ale acestui strălucit Mecena se vor împlini.”