Articol
Expoziția „Speranță prin artă”, organizată de Cluburile Rotary și Rotaract, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu și găzduită de Muzeul Național Brukenthal, s-a bucurat de mult interes, la vernisajul din seara zilei de marți, 17 decembrie ac, participând oficialități locale, oameni de afaceri și de cultură și iubitori ai artei.
Ajunsă la cea de-a 16-a ediție, expoziția a reunit creațiile pacienților internați în spitalul sibian, care fac terapie de recuperare în Laboratorul de ergoterapie. „Facem pași importanți pe calea recuperării, mai ales că de un an funcționăm în primul construit în România cu destinație de laborator de ergoterapie”, a anunțat directorul medical dr. Ciprian Băcilă, în deschiderea evenimentului.
Prezentă la eveniment, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a arătat că „ astfel de evenimente scot la iveală tot ceea ce comunitatea sibiană are mai de valoare, promovând empatia și grija față de aproapele nostru. Vă felicit că aduceți bucurie și o rază de luimină pacienților.” De altfel, președinta a cumpărat două tablouri pe care a anunțat că le va expune în cabinetul său, iar cei care vor veni la sediul administrației județene vor putea afla despre munca deosebită a medicillor și pacienților-artiști de la Spitalul de Psihiatrie.
Președintele Clubului Rotary, Radu Suciu a arătat că „misiunea pe care cu bucurie și onoare o facem în folosul comunității de aproape 30 de ani, vizează domenii precum sănătate, social, tineret și educație”, invitând totodată asistența să urmărească un recital de colinde oferit de un cor studențesc.
Tablourile expuse au fost oferite spre vânzare la prețuri care porneau de la 30 de lei, ajungând până la 800 de lei. Despre acestea, șeful galeriilor de artă ale Muzeului Brukenthal, dr. Alexandru Sonoc, a spus că „arta este o cale de investigare a suferinței și a cauzelor care o provoacă. Lucrările sunt realizate cu multă migală, unele ridicându-se la nivelul unor opere pe care le regăsim în galeriile de artă contemporană”.
O bună parte a lucrărilor erau deja vândute chiar înainte de debutul vernisajului, organizatorii lipind câte un bilețel pe care era scris „Rezervat”.
„Arta și medicina pot crea speranță, iar aceste lucrări sunt ferestre ale sufletului pentru că cei care le-au realizat și-au deschis sufletul prin culoare și talent”, a spus Florin Neag, managerul spitalului, în încheierea evenimentului.
Construit în 1861 sub denumirea de „Ospiciu de alienați”, Sibiul are cea mai veche instituție de profil din sud-estul Europei. În prezent, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” este recunoscut pentru activitățile sale inovative în domeniul cercetării și reabilitării neuropsihice, tratând pacienți atât din județul Sibiu, cât și cele limitrofe.
Mihai POP