Articol
Casa de Cultură și Dialog „Friedrich Teutsch” a fost gazda unei prelegeri interesante derulate sub motto-ul „Biserica și Democrația", în cadrul căreia Eminența Sa, Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A din România a abordat mai multe subiecte sensibile și delicate din actualul context național și nu numai.
Episcopul Reinhart Guib argumenta necesitatea prezentării acestei prelegerica urmarea a numeroaselor evenimente neașteptate, petrecute într-un timp atât de scurt,atât la nivel național cât și internațional. „Tema „Biserica și Democrația", dincolo de preocuparea constantă a Bisericilor Protestante din Europa, a constituit un subiect dezbătut îndelung în cadrul lucrărilor„Adunării Generale a Comuniunii Bisericilor Protestante din Europa”. AGCBPE considera că asumarea responsabilității pentru Europa echivalează cu un proiect de pace durabil. În intervenția sa Episcopul Bisericii Evanghelice C.A din România a reiterat orizontul așteptărilor privitor la conceptul democrației autentice care pare să-și fi pierdut unele repere.
Răspunsuri la întrebările și comentarii incomode
Episcopul Bisericii Evanghelice C.A din România nu a evitat întrebările jurnaliștilor. Astfel, au fost exprimate mai multe puncte de vedere, precum cel legat de faptul căsașii care revin în România sunt cu preponderență cei care și-au încheiat activitatea profesională. Totodată, a fost adusă în discuție posibilitatea ca peste opt ani Biserica Evanghelică C.A din România să aibă un episcop femeie, având în vedere că Biserica Evanghelică a permis femeilor să fie hirotonite pentru activitatea de preot.
De asemenea, a fost anunțată ”Săptămâna ecumenică”, ce se va desfășura între 19 și 20 mai în cetatea Sighișoarei, în cadrul căreia va avea locun simpozion dedicat celor 1700 de ani de la deschiderea Conciliului din Niceea, eveniment la care participă toate bisericile istorice din Transilvania. S-a stabilit și data când este programată întâlnirea șașilor din acest an, în 19 – 20 septembrie, la Codlea, sub motto-ul „Libertatea face diferența”.
Referitor la întrebările adresate Episcopului Reinhart Guib la finele prelegerii, cu privire la situația Muzeului Brukenthal, acesta a precizaturmătoarele: „Interimatul de la Muzeul Brukenthal este temă care ține exclusiv de Ministerul Culturii. Vă pot spune că propunerea de a deshuma osemintele din mormântului baronului Samuel von Brukenthal, aflate în Catedrala Bisericii Evanghelice C.A. este o extravaganță tranșată deja de Parohia Evanghelică de Confesiune Augustană din Sibiu. Exprimarea intenției de a trecere muzeul în subordinea autorităților locale din Sibiu ține de capacitatea financiară de preluare a muzeului, de consultarea Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu și nu în ultimul rând de acceptul Ministerului Culturii,evident cu respectarea cadrului legal”.