Articol
În această vară, echipa BIS Teatru a început implementarea activităţilor proiectului cultural SCRISORI PENTRU BUNICII NOŞTRI, în cadrul Programului cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
Vârstnici din judeţul Timiş şi din Republica Moldova, care au fost deja identificaţi, poartă o corespondenţă, prin intermediul scrisorilor scrise de mână, cu copii instituţionalizaţi şi copii aflaţi în situaţii de risc, sub coordonarea echipei Bis, în strânsă legătură cu partenerii.
Scrisorile rezultate sunt arhivate pe parcurs, urmând a constitui materialul literar şi dramaturgic al unui spectacol de teatru comunitar, în care vor fi implicaţi atât actori profesionişti, cât şi non-profesionişti (o parte dintre copii şi o parte dintre vârstnici).
Scenariul va fi conceput de dramaturgul proiectului într-un proces colaborativ cu echipa acestuia, inspirat de corespondenţa dintre seniori şi copii.
Spectacolul rezultat va fi prezentat publicului larg, de trei ori, în încheierea oficială a proiectului în luna noiembrie a anului 2023.
Pe scenă, respectiv în sală se vor afla toţi vârstnicii şi copiii implicaţi în proiect, alături de echipa acestuia şi de public larg.
Concomitent cu procesul corespondenţei, copiii implicaţi în proiect beneficiază, alături de alţi membri ai comunităţii, de ateliere şi de două spectacole de teatru susţinute la Muzeul Apei, în 28 iulie (Poveşti africane) respectiv în 28 august (Anaz şi Dragonul).
În aceste zile, activităţile proiectului se desfăşoară după următorul program:
26 & 27 iulie 2023 (dublă sesiune – activităţi cu circuit închis)
– ora 10:00, Centrul de zi "Sf. Nicolae" Timişoara. Traineri: Claudiu Fălămaş şi Andreea Todincă. Atelier pentru copii/ beneficiari. Specific atelier: Muzică şi ritm.
– ora 13:00, Centrul Educaţional pentru Integrare Şcolară şi Prevenirea Abandonului Şcolar din cadrul organizaţiei Societatea pentru Copii şi Părinţi. Atelier pentru copii/ beneficiari. Traineri: Claudiu Fălămaş şi Andreea Todincă. Specific atelier: Muzică şi ritm
28 iulie 2023
– ora 10:30, MUZEUL APEI (Calea Urseni, nr. 26)
Două sesiuni de Atelier cu copii de la Centrul de zi "Sf. Nicolae" Timişoara şi de la Centrul Educaţional pentru Integrare Şcolară şi Prevenirea Abandonului Şcolar din cadrul organizaţiei Societatea pentru Copii şi Părinţi/ Traineri: Andrada Grosu, Sharom Bukirwa, Claudiu Fălămaş, Andreea Todincă/ Specific atelier: Teatru şi dans
– ora 14:00 – spectacol de teatru pentru copii: POVEŞTI AFRICANE, cu Shama Leah şi Dada Love
INTRAREA ESTE LIBERĂ!
"Încrederea că putem duce la capăt cu bine un proiect atât de delicat şi fragil vine din experienţa programului cultural cu nume similar pe care echipa noastră l-a derulat începând cu anul 2021 în Sibiu.
Dar nimic nu ar fi fost posibil fără superba echipă de la Timişoara care s-a implicat trup şi suflet în ultimele două luni în identificarea seniorilor şi a copiilor, în munca cu aceştia: Andreea Todincă, Alexandru Romescu şi Bachir Banjak. Evident, ei au fost mereu în legătură cu Bogdan Sărătean, cel care a plăsmuit conceptul proiectului", spune Andrada Grosu, actriţă şi co-manager de proiect.
Parteneri proiect: Direcţia de Asistenţă Socială Timişoara, Help Age International (filiala Republica Moldova), Muzeul Apei Timişoara, Aquatim S.A., Asociaţia Culturală Diogene.
Proiectul Scrisori pentru bunicii noştri face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul Light Over Borders, derulat de Centrul de Cultura şi Artă al Judeţului Timiş, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Asociaţia Bis (BIS Teatru) este un ONG cu profil cultural-educaţional, cu sediul în Sibiu, înfiinţat în anul 2009.
Printre cele mai importante proiecte Bis se regăsesc: Festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP. Teatrul din Cartier şi Stagiunea de Vară la Grădina Bis.