Articol
Pentru cei care nu au suficient timp sau nu dispun de resurse materiale pentru a merge la mare, ștrandurile și complexurile cu lacuri naturale din zona Transilvaniei reprezintă soluția estivală de „luptă” împotriva caniculei. Din fericire pentru sibieni, la doar 17 km distanță de municipiul reședință de județ se pot răcori în lacurile naturale sărate de la Ocna Sibiului.
În vârf de sezon, tarifele sunt de 40 lei/zi pentru adulți, 20 lei pentru copiii cu vârsta între 10 și 18 ani, iar cei sub 10 ani intră gratuit. Între orele 18.00-20.00, biletul pentru un adult costă 20 lei adult, iar copiii beneficiază de gratuitate. Parcarea costă 10 lei/zi.
Sunt voci care spun că prețul biletului de intrare este mare, invocând faptul că lacurile „sunt lăsate de la Dumnezeu”. Așa este, doar că în Complexul Lacurilor Naturale trebuie făcută curățenie, trebuie întreținute plajele și luciul apei, scările de acces, mobilierul, trebuie plătite facturile pentru apă, canalizare, pază, reparații, investiții noi ș.a.m.d.
Pentru o comparație a prețurilor, am făcut un tur virtual al câtorva dintre cele mai importante zone de agrement din Transilvania. Rezultatul arată că Lacurile de la Ocna Sibiului sunt mai accesibile decât alte ștranduri.
50 de lei la Sovata, 60 la Cojocna, 70 de lei la Ocna Mureș
Lacul Ursu de la Sovata e unul dintre locurile faimoase de bălăceală. Un bilet de intrare în Complex costă 50 de lei (potrivit informațiilor existente pe site-urile de profil) și trebuie avut în vedere că la prânz, timp de două ore, scăldatul în lac este interzis.
La Băile Cojocna e ceva mai scump. Poți face baie între orele 8.00-20.00, iar tarifele sunt următoarele: Baia Caldă – Adulți – 60 Lei, Copii – 40 Lei, la Ștrand – Adulți – 40 Lei, Copii, pensionari – 30 Lei.
Ne mutăm la Ocna, dar nu a Sibiului, ci la Ocna Mureș, unde, tarifele de intrare sunt, de luni până vineri, 60 lei adulți – zi întreagă, 45 lei adulți – program redus, de maxim 4 ore, 35 lei copii 7-14 ani – zi întreagă, 25 lei copii – program redus, de maxim 4 ore, Copiii sub 7 ani au intrare gratuită. Sâmbătă și Duminică și în sărbătorile legale, biletul de intrare este de 70 lei adulți – zi întreagă, 45 lei adulți – program redus, de maxim 4 ore*, 35 lei copii 7-14 ani – zi întreagă, 25 lei copii – program redus, de maxim 4 ore, Copiii sub 7 ani au intrare gratuită.
La Ștrandul de la Praid, intrarea costă, între orele 11.00- 18.00: 50 Lei pentru un adult și 35 de lei pentru un copil (3-18 ani/ elev/student).
Complexul de la Geoagiu-Băi își „vinde” binefacerile estivale la prețul de 50 de lei pentru adulți și 35 de lei pentru copii, accesul fiind permis între orele 8:00 – 20:00.
În fine, la un cunoscut Ștrand din Făgăraș biletul de intrare costă în timpul săptămânii 45 de lei per adult și 30 de lei pentru copii, iar în weekend tarifele cresc la 55 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii.
Trăgând linie, constatăm că accesul în Complexul Lacurilor Naturale de la Ocna Sibiului este cel mai ieftin din zona Transilvaniei, bineînțeles, raportat la zone de agrement similare.
100.000 de lei, doar pentru salubrizare, în sezonul estival
Mulți dintre cei ce critică tarifele practicate la Ocna Sibiului nu iau în calcul și cheltuielile pe care administratorii le au. Ionuț Costea, administratorul SC Lacuri Naturale Ocna Sibiului spune că suma cheltuielilor anuale se ridică la aproximativ 2 milioane de lei. „Vă dau doar câteva cifre, în linii mari: salubrizarea costă circa o sută de mii de lei pe sezon, apa și canalizarea pe care le plătim ca orice abonat vreo optzeci de mii, paza în jur de trei sute de mii. Sunt cheltuieli cu reparații cu lucrări de întreținere, cu angajații. Avem de făcut investiții pentru că șezlongurile, mobilierul, obiectele sanitare se deteriorează ori sunt distruse cu rea voință. Iarba trebuie cosită, aleile întreținute, toate acestea costă. Și nu puțin. Gândiți-vă ce ar însemna să nu facem curățenie, să nu ridicăm gunoiul, să nu întreținem plajele, scările de acces, mobilierul, să nu fie apă la dușuri, la toaletă, ș.a.m.d. Toate astea costă și e normal să existe un preț al biletului care să acopere cheltuielile. E simplu să ceri bilete la prețuri modice, când nu știi când costă toată întreținerea Complexului” explică Ionuț Costea.
La rândul său, primarul orașului Ocna Sibiului, Claudiu Predescu, spune că „Trebuie să fim onești: majoritatea celor care vin să facă baie în lacurile de la Ocna Sibiului sunt turiști din Sibiu, din țară și chiar din străinătate. Nu putem subvenționa din bugetul local o activitate turistică ai cărei beneficiari principali nu sunt ocneri. Nu ar fi corect. Eu cred că tarifele practicate la noi sunt printre cele mai mici și acoperă cheltuielile într-un mod echitabil”.