Bac-ul de după sfârșitul lumii

Acasa >

Articol

Taman în ziua în care sărbătorim Unirea dogoarea dezbinării lovește România. Duminică avem alegeri parlamentare, în realitate, cele mai importante din punctul de vedere al funcționării statului. Că unii dintre cetățeni au impresia că duminică votează pentru desemnarea președintelui, ține de lipsa culturii politice și civice, o carență pe care nu o vor rezolva cei ce vor conduce țara, indiferent cum i-ar chema. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Așa cum spuneam și înaintea alegerilor prezidențiale, votul care contează cu adevărat este cel ce va contura o majoritate parlamentară care, la rândul ei, va zămisli o guvernare. Teoretic, rezultatul de duminica trecută nu ar trebui să influențeze simțitor opțiunea electoratului pentru alegerile parlamentare, deoarece în această privință nu s-a schimbat nimic: fiecare poate vota partidul despre care crede că îi va reprezenta cel mai bine interesele. A migra în disperare de cauză spre o variantă de compromis înseamnă a construi o putere ilegitimă moral. 

De altfel, pluripartidismul e preferabil, în acest moment, concentrării puterii politice în mâinile a una sau două formațiuni. Alegerile prezidențiale ne-au demonstrat cât de periculoasă este radicalizarea, deci cu cât va fi votul mai fragmentat, cu atât politicienii și-o vor lua mai puțin în cap, fiind nevoiți să coabiteze într-o majoritate fragilă. Până la urmă, e o modalitate prin care pot fi ținuți în frâu.

Știu, vor sforăi unii despre stânga și dreapta, discursuri desuete care mai prind doar la cei neancorați în prezent. Care stângă? Care dreaptă? În politica românească e un ghiveci de doctrine reșapate din care nu se mai înțelege nimic. Cât despre încleștările de la nivel mondial, în prim plan sunt globaliștii și suveraniștii, dreapta și stânga fiind noțiuni secundare. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Toată văicăreala din ultimele zile e o pierdere de vreme, iar opțiunile fiecăruia pentru parlamentare pot fi exprimate independent de rezultatul din 24 noiembrie. Viața nu s-a încheiat duminica trecută, ne aflăm în fața unor alegeri parlamentare, ce pot echilibra România (mă rog, atât cât poate fi ea echilibrată). 

Opțiunea maselor va reflecta starea lor de spirit, încrederea sau deznădejdea lor. E un exercițiu democratic și, în egală măsură, un examen de maturitate. Un bacalaureat pe care românii îl dau, mai mult sau mai puțini pregătiți la materia politică. 

Autor
28 noiembrie 2024 la 14:09

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit