Avrigenii au învăţat de la specialiştii cehi cum să evite izolarea persoanelor vârstnice în cazul apariţiei unei situaţii excepţionale

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Grupul din Avrig i-a avut în componenţă pe Sanda Maria Grigoraş – membru al Consiliului Local Avrig, Mirela Lavinia Frâncu – inspector în cadrul Centrului de Informare pentru Cetăţeni şi Relaţii Publice (Primăria oraşului Avrig), Dora Maria Crăciun – asistent medical comunitar în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Avrig (Primăria oraşului Avrig), Maria Mihaela Bobiţă – asistent social în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială  Avrig (Primăria oraşului Avrig), Lucian Marius Şchiopu – asis­tent medical comunitar în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Avrig (Primăria oraşului Avrig) şi pe subsemnatul, în calitate de jurnalist şi membru al echipei de elaborare a proiectului.

La această mobilitate europeană au partici­pat şi câţiva aleşi locali (primari, consilieri lo­cali, viceprimari, consilieri departamentali etc).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Mobilitatea din Republica Cehă a fost organizată de Grupul de Acţiune Locală "Sfântul Ioan de Nepomuk", partener în cadrul proiectului alături de primăriile franceze din Ploeuc – L' Hermitage şi Pledran, Primăria Bartoszyce (Polonia) şi Primăria oraşului Avrig.

În săptămâna petrecută pe meleagurile Cehiei, grupul român, alături de membrii celorlalte delegaţii implicate, au participat la o serie de activităţi specifice proiectului, care
le-au oferit posibilitatea de a identifica activi­tăţile şi măsurile adoptate de parteneri pentru a evita izolarea persoanelor vârstnice, mai ales în perioada grea a pandemiei de Covid -19.

Programul pregătit de gazde a cuprins întâlniri cu oficialităţi şi aleşi locali, vizite la câteva aşezăminte de ocrotire socială dedicate persoanelor vârstnice, sesiuni de informare şi comunicare referitoare la activitatea grupului de acţiune locală şi colaborarea cu autorităţile publice locale, departamentale şi naţionale, pentru diverse proiecte şi activităţi, vizitarea unor obiective turistice, sesiuni de evaluare a mobilităţii şi de organizare a celorlalte etape ale proiectului etc. Deplasările efectuate la aşezămintele sociale destinate persoanelor vârstnice şi sesiunile de prezentare a activităţilor şi proiectelor derulate de acestea le-au oferit participanţilor posibilitatea de a observa modul de organizare, diferitele tipuri de servicii şi diferenţele existente comparativ cu situaţia din ţările de provenienţă.

La finalul acestui proiect, partenerii au obligaţia de a edita, în format tipărit şi sub forma unui material video, un jurnal care să cuprindă mărturii ale persoanelor de vârsta a treia referitoare la experienţele trăite în perioada Covid – 19. Materialul va cuprinde mărturii despre nevoile şi lipsurile resimţite de persoanele vârstnice, felul în care s-a derulat relaţia cu familia în perioada pandemiei, modalitatea de organizare a vieţii de zi cu zi, nevoia de sprijin şi modalitatea de obţinere a acestuia, provocările cel mai greu de suportat, mijloacele de comunicare, autorităţile pe care s-au sprijinit pentru parcurgerea acestei perioade, percepţia referitoare la măsurile restrictive aplicate de autorităţi, sursele de informare, modalitatea de revenire la viaţa fără restricţii, bilanţul personal după Covid – 19, aspectele pozitive deprinse după perioada pandemiei etc.

De asemenea, prin participarea la proiect este asumată şi contribuirea la crearea unei broşuri – ghid de bune practici, ce va cuprinde sfaturi şi idei care pot fi utile autorităţilor locale, regionale şi naţionale, pentru evitarea izolării persoanelor vulnerabile (în special a vârstnicilor), în cazul apariţiei unei situaţii excepţionale (pandemie, dezastru natural, stare de alertă/urgenţă etc), în urma căreia se pot aplica măsuri de interzicere sau restricţionare a circulaţiei libere.

Următoarea mobilitate ce se va derula în cadrul proiectului este programată pentru sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, la Avrig.

 

Autor
15 martie 2023 la 19:39

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
CSU Sibiu termină sezonul regular cu o victorie pe terenul ”lanternei”, dar pierde duelul indirect cu Mureșul pentru locul 10
”Galben-albaștrii” s-au impus la o diferență de două posesii la Ploiești, dar aveau nevoie ca ”tigrii” să piardă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Mihai POP
acum 21 ore
„Omul Verde” pleacă la drum: periplu prin 14 biserici din Transilvania cu simboluri celtice
Debutul sezonului turistic de la Richiș vine cu o propunere interesantă pentru iubitorii istoriei medievale: circuit destinat „Omului...
Actualitate
3 min de citit