Articol
Cititoarea M.I. ne informează că în aplicaţia de meteo a apărut, luni, pentru Sibiu, un avertisment privitor la calitatea aerului, pentru ziua de 21 octombrie.
"Buna ziua, pe telefon scrie că AQI este acum 154 la Sibiu. Putem fi informaţi dacă este şi cat (e) de periculos, care este cauza şi ce masuri se iau? În cazul în care mesajul care indică aceasta valoare a AQI este eronat, îmi cer scuze".
Mesajul avertisment este real. AQI înseamnă în engleză "Air Quality Index" – Indexul Calităţii Aerului-ICA. Deci, la Sibiu, AQI/ICA era, să zicem, aproximativ la momentul trimiterii mesajului, adică ora 11.48, de 154.
Am verificat şi la mine pe aplicaţia de meteo, iar luni la ora 14:04, ICA era tot ridicat, 134. Cu o precizare, că aerul este "nesănătos pentru grupele sensibile". O altă informaţie a fost că aerul era poluat cu PM 2.5.
Ce sunt PM.2.5 şi cât de nocive sunt
PM 2.5 sunt particule aflate în suspensie în aerul respirabil, cu dimensiuni mai mici sau egale cu 2,5 microni. Confom Agenţiei Europene de Mediu – EEA, PM 2.5 sunt compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid. Ele sunt emise ori direct în aer, ori se formează atunci când poluanții emiși de diferite surse reacționează în atmosferă.
PM 2.5 sunt nocive pentru organism, ele intrând în plămâni (fiind mai mici decât cele de 10 micrometri – PM 10, şi putând provoca probleme grave de sănătate din simplul motiv că nefiind organice, corpul omenesc nu poate crea anticorpi ca să scape de ele.
Provenienţa acestora este, conform paginii web calitateaer.ro, de două feluri. Naturală, ca de exemplu erupțiile vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip sau dispersii de polen, ceea ce la Sibiu e uşor d eînţeles că nu e deloc cazul.
Sursele artificiale sunt, conform mai multor pagini web consultate, activităţile industriale de orice fel, mai ales şantierele, traficul auto sau chiar centralele de apartament, lucruri care nu că pot fi găsite uşor în oraşul nostru ci chiar fac parte din el. Asta adăugându-se la ce este deja în aer, primit din alte părţi.
Poluarea cu astfel de elemente agravează simptomele astmului bronşic, generează tuse, respiraţie dificilă, dueri în piept. O expunere prelungită la aceatea poate cauza chiar cancer.
Nu am auzit de cvreun avertislemt oficial cu părivire la prezenţa de particule poluante în aer, cu excepţia celor de pe laginile web ori aplicaţiile de meteo. Care spunem noi, pot fi crezute, că e ce ar minţi?