„Avem, anual, pe rolul instanţelor din circumscripţie, în jur de 150.000 de dosare”

Acasa >

Articol

Domnule preşedinte, Curtea de Apel Alba Iulia este o instituţie importantă şi foarte cunoscută, mai ales în ultimii ani când cauze mediatizate au fost judecate aici, dar, pentru început, credem că ar fi util pentru opinia publică să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre aspecte mai puţin cunoscute de către public, cum ar fi rolul şi atribuţiile preşedintelui unei curţi de apel.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

– În principal, preşedintele curţii de apel exercită prerogative manageriale pentru organizarea eficientă a activităţii curţii şi a instanţelor din circumscripţie, având atribuţii de coordonare şi control, însă doar pe latura administrativă a activităţii instanţelor. Cred că e bine să subliniem pentru informarea cetăţenilor, pentru că, încă, mai primim petiţii de la justiţiabili care solicită preşedintelui instanţei să intervină în rezolvarea litigiilor lor, că activitatea de judecată este supusă doar controlului judiciar realizat prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege, conducerea instanţei respectând principiile independenţei judecătorilor şi supunerii lor numai legii.

Cum devine un judecător preşedinte de instanţă ? Mai desfăşoară activitate de judecată după numirea în funcţie?

– Pentru a fi numit preşedinte de instanţă, judecătorul trebuie să promoveze un concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, care implică, în principal, o testare psihologică, susţinerea unui proiect managerial şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane. După numire, preşedintele instanţei, dar şi ceilalţi judecători care îndeplinesc funcţii de conducere, cum ar fi vicepreşedintele instanţei, preşedinţii de secţie sau membrii în colegiul de conducere, continuă neîntrerupt activitatea ca judecător în secţia corespunzătoare specializării sale pe perioada mandatului de conducere, cariera de judecător şi perfecţionarea permanentă fiind la fel de importante.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Domnule judecător, din datele publicate pe site-ul CSM rezultă că aţi promovat recent concursul pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia cu nota maximă la proiectul managerial şi a doua cea mai mare medie finală din concurs dintre toţi candidaţii la nivel naţional. Cât durează mandatul de preşedinte şi de câte ori se poate ocupa această funcţie?

– Numirea judecătorilor în funcţia de preşedinte, dar şi în celelalte funcţii de conducere de la nivelul instanţelor se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Altfel spus, începând cu 01.01.2022 am fost numit în al doilea şi ultimul mandat de preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia.

Care au fost cele mai importante realizări ale primului mandat de preşedinte?

– Debutul mandatului de preşedinte a coincis cu trecerea Palatului Justiţiei în administrarea exclusivă a Curţii de Apel Alba Iulia. Din respect faţă de această clădire monument istoric, care, deşi construită ca Palat al Justiţiei în urmă cu 114 ani, a avut o evoluţie sinuoasă, fiind de-a lungul timpului disputată de mai multe instituţii administrative locale, am demarat un amplu proiect de renovare, restaurare, dar şi de refuncţionalizare a spaţiului existent, astfel încât clădirea să redevină cu adevărat un Palat al Justiţiei. Ne-a motivat, de asemenea, importanţa istorică a clădirii ce a găzduit inclusiv momente definitorii pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918, dar şi includerea în albumul «Palate de justiţie din România» publicat în 2017, fiind considerată printre cele mai frumoase edificii publice dedicate Justiţiei din ţară. După primele lucrări de renovare urgente (constând în reparaţii elementelor de componente artistice, lizarea lucrărilor de renovare, restaurare şi modernizare a principalelor săli de judecată ale Curţii de Apel Alba Iulia şi montarea a două ascensoare moderne, ce au fost puse recent în funcţiune.

  •  

– Cea mai mare dorinţă a mea ar fi ca în acest al doilea mandat să reuşim să finalizăm proiectul de restaurare şi modernizare a întregului Palat. Dacă etajul al II-lea ocupat integral de Curtea de Apel Alba Iulia este în proporţie foarte mare renovat, la etajul I şi parter, unde, încă, împărţim folosinţa cu Instituţia Prefectului Alba, respectiv Consiliul Judeţean Alba, este mult mai dificil să realizăm lucrări ample. Pentru început, intenţionăm să refacem accesul justiţiabilului la sălile de judecată şi compartimentele publice pe la intrarea principală a clădirii, cu lucrări de restaurare în zona de acces de la etajul I şi parter, urmând ca proiectul de renovare să cuprindă şi alte spaţii publice de la etajul I, inclusiv toaletele de la acest nivel. Ne dorim ca, pe măsură ce instituţiile publice cu care împărţim folosinţa clădirii vor elibera spaţiile deţinute, să finalizăm în cel mai scurt timp posibil toate lucrările de restaurare necesare şi să trecem la o refuncţionalizare modernă a întregului edificiu, în beneficiul direct al justiţiabililor, al profesioniştilor şi alcelorlalţi participanţi la actul de judecată.

Ce alte obiective importante v-aţi propus în calitate de preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia şi în ce măsură s-au realizat până în prezent?

– Un obiectiv fundamental al proiectului meu managerial a fost continuarea şi accelerarea procesului de informatizare şi simplificare a accesului la Justiţie, în folosul cetăţeanului. Implementarea în anul 2019 la Curtea de Apel şi la toate cele 19 instanţe din circumscripţie a aplicaţiei «Dosar electronic», care permite vizualizarea sau descărcarea documentelor din dosar, şi a «TDS» (Trimitere Document Securizat) la propriul dosar. Prin urmare, la instanţele unde s-a introdus deja o astfel de aplicaţie, s-a realizat exclusiv prin implicarea directă a echipei manageriale, a specialiştilor IT şi a întregului personal al instanţei, iar aici vreau să subliniez că orice progres informatic, asemenea unui iceberg, ascunde o parte mai puţin vizibilă, respectiv un volum mare de muncă. Ca exemplu, pentru ca justiţiabilii şi avocaţii să poată accesa electronic documentele existente fizic în dosarele lor, acestea trebuie scanate integral, imediat ce se înregistrează, iar în condiţiile în care avem anual pe rolul instanţelor din circumscripţie în jur de 150.000 de dosare cred că se înţelege că volumul de muncă suplimentar necesar să menţinem funcţională şi utilă aplicaţia este considerabil. Dar credem că se justifică acest efort, întrucât utilizarea lor pe scară largă contribuie «»,«»ca o necesitate de adaptare şi modernizare permanentă, concomitent cu progresul general al societăţii. Un exemplu este aplicaţia implementată recent «Dosare profesionale», deosebit de utilă pentru compartimentele de resurse umane şi cei peste 900 de angajaţi din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia

Care a fost cea mai mare provocare cu care v-aţi confruntat pe parcursul primului mandat de preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia?

– Provocări au fost multe, iar o parte le-am amintit deja, şi consider că prin implicarea colegilor din instanţe am reuşit să le transformăm mare parte în realizări cu care ne mândrim. Poate cel mai dificil de gestionat a fost şi este numărul mare de posturi de judecători vacante, în condiţiile în care preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia are foarte puţine instrumente manageriale pentru gestionarea acestei situaţii. Dacă în cazul grefierilor, de exemplu, putem organiza concurs la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia şi să ocupăm repede posturile vacante, pentru ocuparea posturilor de judecători nu putem decât să sperăm ca dintre candidaţii ce promovează examenele de admitere în magistratură organizate la nivel naţional de Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii să opteze tot mai mulţi pentru instanţele din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Alba Iulia. Statistic vorbind, evoluţia este destul de clară. Dacă în anul 2019 am avut 45 de posturi vacante de judecători, la sfârşitul anului 2021 numărul de posturi vacante a crescut la 77 raportat la o schemă similară de posturi totale aprobate pentru toate instanţele din circumscripţie de 291 de posturi.

Care credeţi că sunt cauzele acestei situaţii nedorite şi ce se poate face în acest sens?

– În primul rând. se observă în ultimii ani că numărul de judecători care se pensionează este mai mare decât numărul judecătorilor noi numiţi la instanţele din circumscripţie. Acest spor negativ a fost influenţat şi de dificultăţile apărute la începutul pandemiei în organizarea concursurilor de admitere în magistratură. Dacă la sfârşitul anului trecut am evidenţiat 20 de judecători care s-au pensionat, la acest moment lucrurile par să se îmbunătăţească. Astfel, de la începutul anului 2022 au fost numiţi deja 12 judecători stagiari la instanţele din circumscripţie şi sperăm ca numărul să crească pe parcursul anului. O iniţiativă care cred că poate fi o soluţie la problema deficitului de judecători este proiectul pilot propus de Consiliul Superior al Magistraturii de încadrare în instanţe a unei noi categorii de personal, asistenţi ai judecătorilor, care, prin preluarea unor sarcini de documentare, sinteză şi redactare, să sprijine concret activitatea judecătorilor. La Curtea de Apel Alba Iulia avem în activitate pe acest proiect 7 experţi pe o perioadă determinată de 21 de luni, urmând ca la finalul proiectului să fie evaluat din toate punctele de vedere.

Ce iniţiative sau măsuri aţi avut în direcţia transparenţei şi a deschiderii către public?

– Încă de la promovarea mea ca judecător la secţia penală a Curţii de Apel Alba Iulia în anul 2013, am observat că există o preocupare permanentă la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia pentru asigurarea transparenţei către public, iar relaţia cu mass-media este, de asemenea, realizată la un nivel profesionist. Prin urmare, după numirea ca preşedinte, în primul rând am menţinut tradiţia bunelor practici existente, dar am insistat pentru modernizarea şi diversificarea mijloacelor de informare. Astfel, din anul 2019 a fost realizat cu resurse proprii un portal nou al instanţei şi a fost creată pagina de Facebook a Curţii de Apel Alba Iulia, care, în contextul pandemic, a devenit principalul instrument de comunicare şi informare şi ne-a permis să fim în continuare aproape de publicul instanţei, ce a avut acces în permanenţă la toate noutăţile sau evenimentele de la nivelul instanţei. 

Domnule judecător, care credeţi că este cea mai mare realizare a mandatului dumneavoastră de preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia de până acum?

– Consider că cel mai important a fost că am reuşit să formăm o echipă unită la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia, atât la nivelul echipei manageriale, cât şi la nivelul întregului colectiv al instanţei, care s-a implicat trup şi suflet în multele proiecte derulate în această perioadă. Într-o perioadă în care distanţarea a devenit o regulă de supravieţuire, judecătorii, grefierii, întreg personalul instanţelor au rămas uniţi şi au reuşit să depăşească împreună toate dificultăţile şi provocările acestei perioade deosebite, ceea ce ne determină să privim cu speranţă şi încredere în viitor.

M. B.

 

Custom Image

 

16 martie 2022 la 10:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit