Articol
Nu sunt împotriva progresului şi nici adeptul reîntoarcerii la carul cu boi (deşi e simpatic), sau să dau trenul pe diligenţă (deşi avea aceeaşi viteză ca unele trenuri de acum plus nu băgau climă polară doar sub pretext că e vară), Nu vreau nici întoarcerea la lampa cu gaz pe care Costică o făcea mai mică sau la apa adusă cu găleata de la colţul străzii ori să faci alea buda în fundul curţi. Nici nu sunt împotriva digitalizării care are foarte mari avantaje în toate domeniile şi îţi oferă acces la o infinitate de surse de informaţie sau unelte de lucru pe care din digital le transformi în real.
Însă oamenii din jur îşi pun anumite întrebări, ca, de exemplu, dacă avem parte mai nou de un progres despe care te întrebi dacă e neapărat urgent necesar, sau este vorba doar de încadrarea într-un trend al super-digitalizării. Iar cearta cu orice preţ, scandalurile cu "boicot", sau cu "bă înapoiaţilor luema evoluează" au doar folosul scandalului interminabil, care a devenit temelia societăţii româneşti actuale. O limpezire a situaţiei şi un dialog raţional ar fi mult mai de folos. De aceea a încercat aici să analizăm puţin "incidentul autoscanării" care încă face vaşuri şi pe reţele, şi în presă. Chiar şi în luări oficiale de poziţie.
Avem un mic scandal "în derulare", cu personaje principale casele unde îţi plăteşti singur acţiune care va elimina funcţia de casier angajat în acest scop, de a îţi scama marfa cumpărată. Mai exact, scandalul generat de anunţul reţelei Auchan care spunea, pe 22 februarie, că se va renunţa COMPLET la casierii-oameni şi se va trece la auto-"taxare". Ca întotdeauna când e vorba despe reţelele de supermagazine, românul este sensibil, mai ales de la perioada pandemistă încoace. Se aprinde repede. Imediat cum nu-i place ceva, hop, sare cu "boicot!", hop, sare cu "să cumpărăm de la ţărani". Numai că, de fapt, aici nu e vorba doar de Auchan, care a avut doar neplăcuta ipostază de a fi anunţat primul, ci de un întreg curent de a determina clientul să-şi "self-check-out, ceea ce de mai mult dimp generează acuzaşii despre campanii de "reeducare" digitală a clientului şi suspiciuni că aceasta va elimina mulţi angajaţi, pentru că clientul le face treaba.
De la ce a început…
Evident că lumea nu a făcut "gât" că au apărut casele acelea self, unde în majoritatea cazurilor (şi eu inclusiv), pierzi mai mult timp cu scanatul decât la casele "cu oameni", deoarece e simplu: casierul e mai calificat decât tine în meseria asta. Plus că era (şi încă este) opţiunea că de ai chef la casier mergi la casier, de ai chef să faci tu pe casierul reţelei de magazine, poţi să o faci, îţi scanezi singur şi zici mamă ce isteţ şi scăpat din Evul Mediu eşti. Era şi este încă ceva corect în asta. Numai că a apărut, pe 22 februarie anul curent, pe pagina facebook a lui Auchan, faptul că se va renunţa COMPLET la casieriiile cu casieri iar clientul va face el self-check-ul, fără alte opţiuni. Să vedem anunţul complet, apărut pe pagina facebook a Auchan:
"Ca parte a proceselor de modernizare şi digitalizare a companiei, am început remodelarea liniilor de case din magazine şi construirea unui parcurs 100% self check-out pentru clienţi. Datorită noului sistem de case, clienţii beneficiază de un timp redus de aşteptare la casele de marcat, toate acestea fiind permanent deschise. De altfel, toţi angajaţii din zona caselor de marcat evoluează spre o nouă meserie, cea de consilier, noul lor rol fiind acela de a acorda consultanţă şi suport clienţilor. În prezent, 12 dintre magazinele Auchan (hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de proximitate MyAuchan) din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Braşov, Iaşi şi Timişoara sunt deja echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unităţile reţelei.
Evoluţia numărului de case self check-out este dovada dinamicii pieţei şi răspunsul nostru la exigenţele de azi ale clienţilor. Astfel, aceştia vor putea beneficia de un parcurs independent în magazin, accesibil, rapid şi simplu, de o soluţie adaptată nevoilor lor, cu acceptarea tuturor modalităţilor de plată şi colegi care ajută în cazul în care este nevoie de asistenţă pentru scanarea produselor. Pentru colegii noştri casieri, ceea ce se schimbă este modul în care relaţionează cu clientul, iar activitatea acestora din zona caselor de marcat devine una de suport, comunicare şi acompaniere a clienţilor". Mai multe detalii avem aici:
Adresă de unde aflăm, sub titlul "Auchan modernizează linia caselor de marcat şi oferă clienţilor 100% din case deschise permanent", printre altele, că vor fi "între 16-50 de case rapide self check-out", că ele sunt "intuitive şi uşor de utilizat", "iar întregul proces de scanare a cumpărăturilor poate fi realizat în mod individual de către client sau cu ajutorul consilierilor de case, aceştia fiind permanent disponibili pentru a oferi suportul necesar". Mai afli că poţi plăti cum vrei: "numerar, card bancar, bonuri de masă digitalizate, etc".
"Proiectul de modernizare a caselor de marcat este natural în contextul social aflat în continuă schimbare şi reprezintă răspunsul nostru la nevoile clienţilor şi angajaţilor, dar şi un nou pas în transformarea digitală a companiei noastre. Ascultând nevoile clienţilor şi angajaţilor, am reuşit să implementăm o soluţie care asigură modernitate, păstrând parcursul asistat de către colegii noştri, şi care contribuie la dezvoltarea profesională a acestora”, după cum a declarat Gabriela Gealapu, Manager Naţional Case, în postarea respectivă de pe auchan.ro.
Deci este invocată "exigenţa clienţilor" şi faptul că 60% dintre ei folosesc metoda asta. Dar mai râmân 40% de ne-utilizatori care uite, cel puţin o parte au o asemenea reacţie adversă puternică, deci şi ei sunt clienţi. Nu îmi e clar însă dacă procentul de clienţi se referă la România sau la TOATĂ REţEAUA.
şi de aici a început nebunia şi campania anti-. Au fost implicate şi ceva partide politice, mai guvernamentale sau mai de nişă. Apoi au sărit cu gura cei din bula "Progresul", nu ştiu din ce motive, ori din cauză că ideea boicotului a devenit tot mai populară, ori că a apărut PSD care a cerut suprataxarea caselor self-scan şi reducerea preţurilor in cazul self-scanării iar "societatea civilă" care acţionează ca la comandă militară, a socotit normal să atace PSD. Deja e gălăgie mare. În ciuda mobilizării mereu aceloraşi şi a postărilor cu Dăncilă casier la Auchan, oamenii se ambiţionează să fie nemulţumiţi.
De ce oamenii sunt nemulţumiţi
Ca să nu o mai lungim, nemulţumirea clienţilor este următoarea. Ei consideră că a scana marfa cumpărata este apanajul casierilor care pentru asta sunt plătiţi. Tu ca client nu eşti plătit să faci treaba casierului, indiferent de ce ocupaţie va avea acesta ulterior. Mai este revolta că se va renunţa, ori brusc, ori treptat, la casieri în favoarea exclusiv a acestei metode iar mai mulţi oameni îşi vor pierde locul de muncă din cauza acestei "evoluţii". Mai este revolta faţă de robotizarea exagerată a actului comercial, de control total a ceea ce cumperi prin plata cu cardul şi preconizata şi deja trâmbiţata viitoare eliminare a cashului, şi alte asemenea, considerate ca implantarea agendei digitalizării cu orice preţ şi a controlului complet al individului.
Mia sunt oamenii nemulţumiţi pentru că li s-a impus o opţiune fără a i se oferi şi altă variantă, cea "tradiţională" deci limitarea unui drept al consumatorului.
Acum, am putea spune că menţinerea caselor cu casieri este, totuşi, exigenţa a 40% dintre clienţi. Chiar clienţii spun asta. Se mai spune că viteza auto-scanării va fi mult mai redusă decât la case pentru că una e să scanezi 2-3 produse alta e să scanezi mai multe şi că un cumpărător nu va avea viteza şi dexteritatea unui casier calificat, devenit consilier-martor la eforturile tale de a deveni casier voluntar sub ochii revoltaţi ai altor clienţi care să te susţină cu "hai domle mai repede ce tot faci acolo?". La fel, dispare banda rulantă pentru produse, care în cazul casierului-casier, oferea un plus de viteză. Aşa, iei din coş produsele, le scanezi, le muţi, le iei iar să le pui în coş, ba în plus, mai scanezi şi bonul ca să ieşi. Fapt ce va creşte cu mult timpul cumpărăturilor. În ultimul rând, nimeni nu te poate obliga să faci gratuit munca altuia, aşa că există riscul de a alege un magazin mai "prietenos" cu clienţii tradiţionalişti care nu se conformează noilor trenduri.
Nu e vorba doar de Auchan aici
E clar că Auchan a avut doar dezavantajul de imagine de a anunţa primul aceste măsuri radicale cu privire la clienţi. Au făcut "eroarea" de a aunuţa în prealabil şi au picat primii în linia de ochire. Uite la un magazin tot "de reţea" dintr-un mall sibian, de multe ori am nimerit că nu are niciun casier, clienţii find obligaţi să-şi scaneze singuri marfa. Evident a fost mult mai mare tulburare şi s-a pierdut mult mai mult timp, aceasta şi din cauză că aveau doar o persoană pe post de "consilier". Nu s-a petrecut nimic, nu s-a revoltat nimeni. La fel, altul are instalate o mulţime de case din acestea unde îţi scanezi singur şi 1-2 case normale. La fel, nimeni nu s-a plâns că e doar un casier şi că e coada lungă în vreme ce la auto-self cum i-o zice era cam nimeni. În general, deşi sunt şi excepţii, cam toate supermarketurile care se respecta au un culoar cu autoscanare, unde plăteşti cu card şi uneori cu cash.
Ce va fi pe viitor? Vom vedea
Despre situaţia angajaţilor nu ştiu ce să spun, cert este că Auchan a declarat clar că nu se vor face concedieri, şi că se va "evolua" la o funcţie de consilier pentru cumpărători, care va oferi "suport, comunicare şi acompaniere" clienţilor. Dar mai rămâne întrebarea ce vor face clienţii care doresc să plătească la modul clasic, dacă li se elimină această opţiune (să nu uită, este vorba totuşi, de 40% dintre cumpărători). Vor fi obligaţi să se adapteze de dragul fidelităţii, sau vor migra la alte supermarketuri unde există şi casieri umani şi nu eşti obligat tu să faci o treabă la care era calificat altul? Mai rămâne întrebarea dacă s-a luat în considerare cu cât cozile vor fi mai lente în perioadele de vârf ale shoppingului calculate la vârful zilei sau al perioadei, că nu toată lumea are dexterităţi din acestea. Mai rămân destule întrebări, dar principala ar fi dacă era/este neapărat necesar să se elimine TOTAL casierul aşa cum e el iar clientul să efectueze operaţiile pentru care era plătit casierul. Dar asta vom vedea, deocamdată totul este neschimbat.
Pe de altă parte, este bine însă că oamenii au din nou opinii. Încă e liber să ai opinii. Ca dealtfel şi aici, unde e liber la opiniile pe subiect ale tuturor părţilor implicate.