Articol
Primăria Municipiului Sibiu anunţă că primele şase din cele 36 de autobuze electrice care vor circula în zona metropolitană a Sibiului au fost livrate marţi, la baza operatorului de transport Tursib, ele fiind primite de managerul acestui proiect din partea Primăriei Sibiu – Alina Ștefan, şeful Serviciului Proiecte cu Finanțare din Fonduri Europene.
Autobuzele au fost achiziționate de Primăria Sibiu în cadrul proiectului “Modernizarea și extinderea transportului public la nivelul zonei metropolitane a Municipiului Sibiu”, finanțat prin PNRR.
"Cele 6 autobuze electrice vor fi recepționate, înmatriculate și vor fi pregătite pentru intrarea pe trasee. Fiecare are 24 de locuri pe scaune, 54 de locuri în total, și au dotări inclusiv pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Cu o singură încărcare pot parcurge 250 de km. În august așteptăm restul de 30 de mijloace de transport pe care le-am contractat în cadrul aceluiași proiect, pentru a putea implementa planul de transport în localitățile deservite de ADI Transport Metropolitan.", a declarat Astrid Fodor, primarul Sibiului.
Autobuzele au fost livrate de firma SC BMC Truck & Bus SA, valoarea contractului încheiat în septembrie 2024 de Primăria Sibiu fiind de aproape 17,1 milioane de lei.
Autobuizele pentru transportul metropolitan Au o lungime de 10m și 2 uși duble pentru accesul/coborârea călătorilor; au rampă mecanică pentru accesul persoanelor cu dizabilități, dispozitive pentru fixarea cărucioarelorutilizate de acestea și locuri rezervate. Mai sunt locuri dedicate pentru vârstnici și persoane cu copii mici, acestea fiind marcate prin pictograme. Fiecare autobuz este dotat cu trei validatoare e-ticketing pentru titlurile de călătorie, compatibile și integrate cu sistemul existent pe restul flotei Tursib; au instalație de încălzire, ventilație și aer condiționat, gestionată electronic. La bord sunt instalate echipamente pentru informarea audio-video a pasagerilor, pentru numărarea călătorilor, precum și un sistem digital de supraveghere video. Lângă scaune au fost instalate și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor. Autobuzele sunt dotate cu un sistem de comunicații GSM, ceea ce va face posibilă conectarea acestora la programul de management al flotei Tursib și schimbul de date cu sistemul central.
În cadrul aceluiași contract au fost livrate și opt stații de încărcare a mijloacelor de transport, şase pentru încărcare lentă și două pentru încărcarea rapidă. O încărcare va avea durata de 15-30 minute. Până săptămâna viitoare, şase stații de încărcare lentă și una rapidă vor fi montate în autobaza Tursib, iar o stație de încărcare rapidă va fi instalată în comuna Roșia.