"Este foarte important ca aceşti copilaşi să aibă acces la educaţie, într-o primă fază în limba lor maternă, acest fapt le va uşura procesul de învăţare în general, dar în special, cel al limbii române. Ne dorim ca pe viitor, majoritatea dintre ei să poată fi integraţi, dacă vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învăţămant local" spune Lu Knobloch, din partea "Sus Inima", asociaţia promotor al acestei iniţiative.
Spaţiul în care se va desfăşura activitatea este pus de la dispoziţie cu caracter gratuit de catre Parohia Evanghelică Sibiu şi se află pe str. Smârdan numărul 5. Datorită faptului că iniţiativa este una costisitoare, s-a solicitat şi implicarea părinţilor elevilor, care au fost de acord să contribuie prin achitarea unei taxe de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar.
Şcoala va funcţiona timp de un an, fiind un proiect de nouă luni (octombrie -iunie). Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să înveţe limba română iar în următorul an vor putea continua şcoala, fie în sistemul educaţional român ca elev, fie să se întoarcă în Ucraina şi să reintre în sistemul educaţional de acolo.
"Avem o dorinţă foarte mare de a-i ajuta pe aceşti copii, măcar pentru un an, de a deschide un spaţiu pentru elevii din clasele V-XI, dar încă nu am reuşit să găsim o finanţare. Cheltuielile sunt destul de mari, fiind vorba despre 234 de copii înscrişi pe liste deja", a spus Carmen Chindriş, preşedinte al asociaţiei "Sus Inima".
Mai mult de 83% din familiile ucrainiene din Sibiu sunt dispuse să se întoarcă în Ucraina de îndată ce acest lucru va fi posibil. Doar 4% din familii au decis să rămână în Sibiu pe termen lung.