Arhiepiscopia Sibiului deschide un important centru de asistenţă pentru vârstnici

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

 

Centrul de zi eparhial

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

La ora actuală peste 200 de vârstnici beneficiază de serviciile centrului de zi eparhial care a devenit o instituţie deosebit de importantă în domeniul asistenţei sociale. Serviciile s-au extins considerabil pentru vârstnicii singuri, fără ajutor material. Ca atare Arhiepiscopia Sibiului a iniţiat proiecte social-filantropice şi misionare cu scopul de a oferi vârstnicilor cele necesare vieţii pământeşti alături de cuvenita pastoraţie.

 

Servicii medicale

 

Un număr considerabil de vârstnici din Sibiu beneficiază de servicii medicale în cadrul "Centrului de servicii de recuperare neuro­motorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilităţi", un aşezământ medical patronat de Arhiepiscopia Sibiului. În acest sens, anul trecut, printre beneficiari au fost şi 44 de persoane adulte cu certificate de handicap, care au suferit de accidente vasculare cerebrale, hemiplegii, tetrapareze, pareze, scolioze, afecţiuni ale coloanei vertebrale, coxartroză sau scleroză multiplă. Vârstnicii au primit servici gratuite şi în cadrul cabinetului stomatologic al "Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Sibiu". De aceste servicii au beneficiat şi copiii cu nevoi speciale sau proveniţi din familii defavorizate. În dreptul serviciilor medicale se numără şi cele oferite de cabinetul de medicină de familie "Chris­tiana", unde medic este monahia Clemen­tina Morari. Au fost oferite gratuit dispozitive medicale, paturi, mobilier, cârje, cărucioare pentru vârstnici şi bolnavi, unele fiind donaţii – inclusiv prin Crucea Roşie din Germania, Prin Clinica "Holhoş" din Sibiu şi implicarea Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Sibiu, mai mulţi vârstnici din Sibiu, Cisnădie şi din sate din judeţ au primit gratuit servicii medicale. Medicii de la clinica menţionată i-au operat de cataractă, implantându-le cristalin.

 

Asigurarea hranei zilnice

 

Prin proiectul social "Masa pe roţi" se oferă o masă caldă de două ori pe săptămână la domiciliul asistaţilor, precum şi asistenţă socială prin activităţi de informare, evaluare, monitorizare şi consiliere socială. Beneficiarii sunt în principal vârstnici şi persoane cu handicap din Sibiu, cu venituri reduse, imobilizate la domiciliu, persoane fără sprijin din partea aparţinătorilor. Cu un obiectiv ase­mănător prin proiectul "Fericiţi cei milostivi" – implementat de Departamentul social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului şi Cantina "Sfântul Stelian" a eparhiei – se distribuie masă caldă în parohii vârstnicilor, persoanelor defavorizate social şi persoanelor greu depla­sabile. Nu sunt uitaţi nici cei de la căminele de stat pentru care Arhiepiscopiei Sibiului prin Departamentul social-filantropic oferă cu pe­riodicitate alimente, produse de patiserie, aşa cum oferă şi celor de la "Centrul de recu­pe­­rare neuromotorie – Sfântul Nectarie". Gesturi similare sunt îndreptate şi spre căminele din satele Marpod şi Ighiş, judeţul Sibiu, dar şi celor fără adăpost din municipiul Sibiu. Pentru a salva vieţile acestor oameni, Arhiepiscopia Sibiului a pus la dispoziţie demisolul Bisericii "Naşterea Domnului" din Sibiu, unde primesc hrană, ceai cald, îmbrăcăminte, încălţăminte.

 

Medicamente pentru satele

din Sibiu şi Braşov

 

Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a solicitat extinderea campaniei "Sănătate pentru sate". Departamentul social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat până în prezent 50 de activităţi în satele eparhiei, iar beneficiarii au trecut de 2.600. Aceştia provin din localităţi în care nu sunt furnizate servicii medicale sau nu au asigurare medicală. Programul este derulat în partene­riat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sibiu, Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, Facultatea de Medicină din Sibiu, Centrul Mobil "Legend Optic" Sibiu, Policlinica "Polisano", Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, Spitalul Militar Sibiu, Orga-nizaţia Studenţilor Dentişti Sibiu şi Societatea de Cruce Roşie Sibiu. Activităţile au fost realizate cu sprijinul "Serviciului ambulanţier al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Sibiu" şi cel al "SMD Mediaş", precum şi al farmaciilor "Apotheka", care au oferit medicamentele prescrise în cadrul consultaţiilor, precum şi produse sanitare: mănuşi, măşti, dezinfectanţi. Un rol important în derularea activităţilor îl au voluntarii, Printre cei mai activi au fost profesorii de la colegiile "Terezianum", "George Bariţiu" şi "Constantin Noica" din Sibiu, dar şi generoşi parteneri precum "Autoklass", "Dizem" şi "Romstal Sibiu". Nu putem omite nici impli­carea mediului universitar, prin "Societatea Studenţilor – Hipocrate" ori implicarea elevilor de la "Colegiul Economic -George Bariţiu", "Liceul de Industrie Alimentară – "Terezianum" şi "Liceul Tehnologic – Avram Iancu".

 

Autor
10 februarie 2023 la 02:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 6 minute
Mii de sibieni, la bisericile din oraș. Klaus Iohannis printre ei
Mii de sibieni au participat la slujba de Înviere, la bisericile din centrul orașului și din cartiere. Dacă...
Actualitate
1 min de citit
acum 4 ore
VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns pe Aeroportul din Sibiu
Lumina Sfântă a ajuns în această seară cu o aeronavă de mici dimensiuni pe Aeroportul Internațional Sibiu, iar...
Actualitate
1 min de citit
acum 5 ore
Să nu uităm: Paştele trist din 2020, când oamenii nu au putut lua lumină
Au trecut cinci ani, respectiv patru, de când România a trăit una dintre cele mai urâte perioade ale...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit