Articol
Precedată de o amplă serie de activităţi desfăşurate în şcolile din întreg oraşul, în cadrul cărora copiii au deprins dragostea pentru natură şi mediu prin intermediul diverselor jocuri, a atelierelor de creaţie, a dezbaterilor pe teme ecologice şi campaniei de conştientizare (s-a încercat promovarea unor soluţii proprii, cele mai multe dintre acestea distractive, pentru problemele de mediu – aruncarea gunoiului în locuri nepermise, neselectarea deşeurilor etc), “Ziua Copilului care Protejează Mediul” a reuşit, prin întreg programul, să ofere fiecărui copil posibilitatea de a demonstra celor din jur respectul să pentru natură, de a se bucura de aprecierea celor mari pentru iniţiativele ori talentul său, dar şi de a experimenta activităţi noi, de a cunoaşte oameni cu diferite meserii interesante şi detalii despre acestea.
Copiii prezenţi în piaţa din centrul Avrigului au desenat pe asfalt diverse imagini sau mesaje cu temă ecologică, au participat la concursul de dans alături de clovnul Farfarello, s-au jucat cu cei trei mari şi haioşi eroi ai colectării selective (Mărie Hârtie, PETrică şi Miticlă), ori au putut să-şi demonstreze aptitudini de mici artişti plastici sau meşteşugari la atelierele de creaţie (pictură – cu Maria Grancea – bibliotecar, confecţionat brăţări – cu Rodica Ispas – profesor Clubul Copiilor Avrig, pielărie – cu Adrian David Coman – profesor Clubul Copiilor Avrig). Cei mai mari sau mai curioşi au avut ocazia de a se întâlni cu poliţiştii şi jandarmii sibieni, le-au putut admira autospecialele de intervenţie, au “testat” o parte a echipamentului şi tehnicii acestora ori au asistat la prima lecţie de circulaţie pe drumurile publice, prin intermediul jocului educativ “Covoraşul rutier”.
O parte a programului pregătit pentru această zi a fost dedicată festivităţii de premiere pentru concursul “Prietenii Naturii”. Toate creaţiile cu temă ecologică realizate de copii (desene, picturi, afişe, colaje etc), au fost atent evaluate şi jurizate de mai multe persoane, iar în urma unor preselecţii, juriul organizatorilor a ales lucrările câştigătoare pentru fiecare instituţie de învăţământ în parte. În funcţie de ciclul de învăţământ, premiile au constat în trotinete, role, skateboard-uri, boxe portabile şi rucsacuri. Un premiu special a fost câştigat de elevii clasei a VIII-a A de la Şcoala Gimnazială Avrig, pentru scrisoarea cu mesaje ecologice a cărei lungime măsoară opt metri. De asemenea, în urma unor vizite de evaluare a modalităţii şi eficacităţii colectării selective a deşeurilor, efectuate la fiecare unitate şcolară, socetatea Somarest a decis să premieze Liceul Tehnologic Mârşa cu un premiu ce constă în 60 de răsaduri de flori, pregătite pentru a fi plantate în spaţiile verzi şi rondurile din jurul şcolii.
Începând cu ora 13, pasionaţii mersului pe bicicletă au plecat într-un tur al Avrigului pe două roţi, coordonat de Tudy Oprea, alături de o parte a echipei sale.
Sponsorii campaniei “Prietenii Naturii – Educaţie ecologică prin joacă” sunt SC Soma SRL, SC Meva SRL, SC Somarest SRL, SC Jifa SRL, SC Lazăr Trans SRL, SC Octano SRL, Complexul Turistic Brânduşa şi Brambura Park.