Apelul medicilor către sibiencele trecute de 40 de ani: „Veniți la control! Este gratuit și vă poate salva viața!”

Acasa >

Articol

În spatele ușilor Laboratorului Radiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu lucrează medici specialiști și tineri rezidenți, toți având o singură misiune: identificarea formațiunilor care pot indica un cancer. Sunt oameni care muncesc pentru ca alți oameni să poată avea o viață normală.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

„Maria” – suspectă de cancer

Este ora amiezii, iar prin geamul cabinetului de ecografie pătrunde puțină lumină, jaluzelele reducând intensitatea acesteia tocmai pentru ca medicul să poată urmări ecranul ecografului în condiții bune. 

Pe masa de investigații se află o tânără mamă, căreia îi vom spune „Maria”, tocmai pentru a-i proteja identitatea, și cu care am discutat la câteva clipe după ce medicii au efectuat biopsia. 

Maria are 37 de ani și două fete, iar medicii i-au dat vestea că este suspectă de cancer la sân. Două formațiuni erau vizibile în sânul drept, iar medicii i-au recomandat să facă o biopsie. „Am acceptat, iar a doua zi am fost sunată să vin pentru biopsie”, spune Maria.

Intervenția a decurs bine, iar în acest moment Maria așteaptă rezultatele. Știe că indiferent care ar fi acestea, deja, viața i s-a schimbat: „Sper să fie bine, pentru mine, pentru fetele mele. Acum, am realizat că trebuie să am grijă de sănătatea mea, să merg la medic și să fac unele investigații preventiv, până nu este prea târziu”.

 

Viitorul depinde de rezidenții de astăzi

 

Doctorul Florin Grosu este șeful Laboratorului de Radiologie și se mândrește cu fiecare rezident pe care-l îndrumă și pe care îl încurajează să rămână în sistemul public de sănătate. Este conștient că de fiecare dintre aceștia depinde viitorul Spitalului Județean: „Le explic cât de important este să înveți tot ceea ce ține de această specializare, pe care acum o pot practica în cadrul unui laborator dotat cu întreaga aparatură necesară. Doar așa vom avea în continuare medici bine pregătiți, iar sibienii să poată fi tratați aici, în Sibiu”.

 

Echipamente pe vârf

 

Echipa laboratorului face numeroase investigații, grație echipamentelor de ultimă generație achiziționate de Consiliul Județean Sibiu, din fonduri europene nerambursabile, sau de către spital, prin programele naționale.

„Dispunem și de un mamograf cu contrast, printre puținele echipamente de acest gen din România, care ne permite să oferim un diagnostic rapid și concludent. De asemenea, putem realiza biopsii ghidate prin computerul tomograf, sau face marcaj cu carbon al tumorilor, ceea ce permite o mai bună monitorizare ulterioară. Toate acestea, doar în baza unei trimiteri de la medicul de familie. Oamenii trebuie să știe că se pot trata gratuit”, a mai adăugat medicul Florin Grosu.

 

Acum 25 de ani, statisticile arătau mai bine

 

Numărul cazurilor de cancer la sân cunoaște o evoluție îngrijorătoare. Dacă în urmă cu 25 de ani, doar femeile cu vârste de peste 50 de ani erau sfătuite să facă un control, acum limita de vârstă a scăzut la 40.

Doamna doctor Mihaela Racheriu este specialist primar radiolog din 2001 și are o constatare îngrijorătoare: „Aproape că nu există săptămână în care să nu depistăm un cancer. Femeile care au trecut de 40 de ani trebuie să știe că trebuie să vină la un control. Un examen la mamograf este ușor de făcut, este gratuit și le poate salva viața”.

 

Navigator pentru pacienți

 

În sala de investigații, dr. Oana Geană are o dublă misiune: cea de a observa, cu ajutorul ecografului, modificările din organism, dar și de a discuta cu pacientul și aparținătorii acestuia: „Sunt și navigator pentru pacienți, adică le sunt alături în a-i ajuta să înțeleagă tot ceea ce li se întâmplă din punct de vedere medical. Este important să le acordăm și sprijin moral, nu doar medical”.

Potrivit medicilor sibieni, cele mai multe cazuri de cancer la sân sunt generate de stres, tratamente hormonale sau istoric în familie. „Multe dintre doamnele care ajung aici întreabă, în primul rând cât costă și doar apoi dacă pot fi tratate în spitalul nostru. Le spune că este gratuit și că da, aici, la „Județean” pot fi tratate. Practic, pacienta vine la noi cu o trimitere de la medicul de familie, pentru o mamografie. În funcție de rezultat, este trimisă la Oncologie sau la Secțiile de Chirurgie. Dacă se impune, efectuăm biopsii, pe care le analizează specialiștii de la Anatomie Patologică. Este un circuit clar, pe care-l avem cu colegii de la aceste secții, cu care colaborăm excelent”, a mai completat șeful Laboratorului de Radiologie, dr. Florin Grosu. 

Mihai POP

12 august 2024 la 11:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 50 minute
Mediaş: serbare câmpenească de 1 mai, la Barajul Ighiş
Primăria Municipiului Mediaș organizează, cu prilejul sărbătorii de 1 Mai, la Barajul Ighiș, spectacolul folcloric "Serbare câmpenească". Manifestarea va...
Actualitate
1 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 oră
Percheziții la o unitate militară din Sibiu. Furt de combustibil și bunuri din gestiune
Percheziții și rețineri într-un dosar penal privind delapidare și fals, vizând personal dintr-o unitate militară din Sibiu. Printre...
Eveniment
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Premieră pentru Spitalul Judeţean: intervenţie complexă pentru tratarea unei afecţiuni biliare severe
Echipele de Gastroenterologie, Radiologie Intervenţională şi Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Proprietarul clădirii nefinalizate de pe Calea Poplăcii contestă demolarea: „Am respectat autorizația la milimetru”
Alexandru Olariu, proprietarul blocului nefinalizat de ani de zile de pe Calea Poplăcii nr. 59, a fost prezent...
Actualitate
2 min de citit