ANSVSA: regmelentări privint tăiatul porcului şi pesta porcină

Acasa >

Articol

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu avertizează eprsoanele care taie porci în această perioadă că, deşi în cursul anului 2024, numărul de focare de pestă porcină africană a fost în scădere comparativ cu anii precedenți, "confirmarea și evoluția în acest an a Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici crescuți la o fermă comercială, impune avertizarea din nou a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului Sibiu".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Având în vedere dinamica evoluției Pestei Porcine Africane, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la:

solicitarea urgentă a medicului veterinar de liberă practică împuternicit arondat, în situația în care a costatat modificări ale starii de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent în zona subabdominală și pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică ( vișinie ), vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament; după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar; până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislația sanitară veterinară în situația constatată ;

în situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modifcările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

DSVSA Sibiu reaminteşte că trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistreț) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

 

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în localitățile judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Laboratorul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, (adresa: Sibiu, Calea Şurii Mari, nr. 21), efectuează examen trichineloscopic, zilnic, între orele 8.00 – 15.30, în cadrul programului de lucru.

În perioada 30.11.2024–22.12.2024, Laboratorul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, asigură permanența și în zilele de sambătă, între orele 09–15,30, iar în zilele de duminică, între orele 09–14,00.

Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă reprezentată de cca. 100 grame de carne, recoltată doar din muschii pilieri diafragmatici. Datorită faptului că examenul de laborator efectuat pe carne provenită din alte zone ale animalului este neconcludent, acest tip de probe va fi refuzat.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotalia auriculara), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale, precum și preparatele obținute de la aceste animale, poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice formă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

DSVSA Sibiu recomandă populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”, sau orice altă formă de aprovizionare din surse neautorizate.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar ( medicul veterinar de liberă practică, reprezentanții DSVSA), pentru a se interveni operativ şi eficient.

În acest sens, DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, se află la dispoziția tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, ( în timpul programului de lucru și fax. 0269223753, e-mail office-sibiu@ansvsa.ro ), pentru a furniza informații de specialitate, sau în cazul unor sesizări și reclamații din partea cetățenilor, privind încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

16 noiembrie 2024 la 12:22

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 36 minute
Agârbiciu – satul „brânzeturilor dumnezeiești”. Preotul și-a făcut fermă cu brune maramureșene și altar de rugăciune
Un om de poveste, cu o afacere...de poveste. Azi descoperim un personaj special, scos la lumină în postarea...
Actualitate
7 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 57 minute
FC HERMANNSTADT E ÎN FINALA CUPEI ROMÂNIEI. Sergiu Buș aduce calificarea în ultimele secunde!
Cu perspectiva unei noi calificări istorice în finala competiției KO, sibienii lasă impresia, în primele minute, că-i invită...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 4 ore
Bronz internațional pentru ACS Champions Sibiu la Cornacchia World Cup 2025
”Panterele” au câștigat totul în grupă, fără set pierdut, iar în semifinale au pierdut dramatic în fața echipei...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Mii de bilete la FITS, vândute în primele minute. Organizatorii spun că este un record absolut
Miercuri, la ora 12, s-au pus în vânzare biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de...
Actualitate
2 min de citit