Articol
Trupa Holograf a revenit la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) la doi ani de când a susținut un alt recital aici. De data asta, organizatorii au invitat-o să cânte în deschiderea FITS, la 45 de ani de la înființarea trupei.
Joviali, puși pe glume, trei dintre membrii Holograf, care sunt în trupă încă de la înființarea acesteia, au răspuns câtorva întrebări înainte de a urca pe scenă pentru a-i încânta cu piesele lor pe miile de sibieni care au umplut până la refuz Piața Mare.
Dan Bittman, Edi Petroșel și Iuian Vrabete ne-au arătat cu mândrie tricourile naționalei de fotbal a României având fiecare inscripționat pe spate același număr (45) și numele…titularului.
Toți trei ne-au spus că se întorc cu plăcere în orașul de pe Cibin, de care-i leagă amintiri frumoase și că se simt aici ca acasă. I-am întrebat cum au ajuns să cânte din nou la FITS și ne-au asigurat că-i ”recomandă vocea și talentul”, celebra replică din seria ”BD – la munte și la mare”.
Iar înainte de a urca pe scenă i-au sfătuit pe sibieni să aibă grijă de orașul lor ”pentru că e păcat să nu fie așa cum e”.
Reporter: Cum vă simțiți la revenirea aici, la Sibiu?
Dan Bittman: Petrișor (n.a. Edi Petroșel), tu cum te simți la Sibiu?
Edi Petoșel: Ca acasă!
Bittman: Corect!
Petroșel: E minunat!
Bittman: E minunat și festivalul ăsta este…
Petroșel: Fac o mică paranteză. Când am plecat din Grecia și au vrut să mă dea jos din autocar, am făcut scandal și când le-am zis că vin la festivalul ăsta de teatru de la Sibiu, imediat m-au urcat la loc.
Reporter: Cum ați ajuns să cântați la deschiderea FITS?
Bittman: Păi, am mai cântat aici acum câțiva ani. N-a fost chiar în deschidere…
Petroșel: (zâmbește) N-am dat șpagă. Vocea și talentul ne-au recomandat. (râ cu poftă, cu toții)
Bittman: … și ne bucurăm că ne-au invitat din nou organizatorii.
Reporter: Știm că ați fost prezenți de nenumărate ori la Sibiu. Ce amintiri vă leagă de acest oraș?
Bittman: Mi-aduc aminte de un concert Radio Zu, aici în Piața Mare. Ne leagă foarte mult Filarmonica din Sibiu, cu care noi, acum foarte mulți ani, am colaborat și am făcut turnee prin toată țara.
Iulian Mugurel Vrabete: În anii ’86-’87! Făcusem milionul din încasări…
Bittman: Un milion de lei, pe vremea aia era ceva de neînchipuit, pe vremea lui Ceaușescu.
Vrabete: Vreau să vă spun că eu am amintiri mult mai vechi de-aici. Am cântat prima dată la Festivalul de Jazz în anii ’70 și am făcut Școala de Ofițeri de Artilerie aici, în 1983 sau ’84. Deci sunt sibian prin adopție.
Reporter: Cum vă simțiți acum, la 45 de ani de Holograf? Au trecut repede anii?
Bittman: Uite, chiar avem niște tricouri cu 45 pe spate, vedeți ce-am pregătit.
Reporter: Câte cântece ați compus în toți acești 45 de ani?
Vrabete: Holograf are, la momentul ăsta, declarate 162 de piese. Unele dintre ele sunt umplugged și altele în variante de studio, deci sunt 140-150 de piese în total.
Reporter: Ce mesaj aveți pentru sibienii prezenți în această seară în Piața Mare, la concertul Holograf?
Bittman: În primul rând, felicitări pentru tot ceea ce se-ntâmplă la Sibiu în seara asta și nu numai, pentru că se întâmplă multe lucruri frumoase la Sibiu și eu zic să aveți grijă de orașul ăsta pentru că e păcat să nu fie așa cum e.