Amenzi de aproape 200.000 de lei după noaptea în care s-a cumpărat combustibil în tomberoane și saci

Acasa >

Articol

Reprezentanții ISU Sibiu au făcut zeci de controale la stațiile de carburanți din județul Sibiu și au aplicat amenzi în valoare de aproape 200.000 de lei după seara de 9 martie, când mai multe persoane au alimentat în recipiente neomologate (bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele, saci din plastic etc.).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” au desfășurat 39 de controale în perioada 10-15 martie 2022.

„Au fost constatate 62 de deficiențe  și au fost aplicate 53 de sancțiuni, dintre care 37 amenzi în cuantum de 192 500 lei, respectiv 15 avertismente. Verificările vor continua și în zilele următoare în scopul prevenirii evenimentelor care pot fi generate prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme”, au transmis, miercuri, reprezentanții ISU Sibiu.

Activitățile de verificare desfășurate  la stațiile de distribuție carburant au vizat în principal modul de îndeplinire a obligațiilor legale stabilite pentru administratorii stațiilor de distribuție a carburanților, așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor republicată, cu modificările și completările ulterioare; verificarea modului de îndeplinirea a obligațiilor personalului salariat al stației de distribuție carburanți, așa cum sunt prevăzute în lege; modul de îndeplinirea a obligațiilor prevăzute în Normativul  pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea şi postutilizarea staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule, indicativ NP 004-03.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe timpul controalelor, specialiștii Inspecției de Prevenire au realizat, de asemenea, instruiri ale personalului stațiilor de distribuție carburanți cu privire la obligațiile legale ce le revin.

Principalele deficiențe constate în timpul controalelor au fost: transportul, manipularea şi depozitarea substanţelor şi a produselor combustibile, precum şi a celor cu tendinţă de autoaprindere, fără a ţine seama de proprietăţile lor fizico-chimice, sau în ambalaje neconforme ori neinscripţionate corespunzător pentru identificarea riscurilor de incendiu sau explozie şi pentru stabilirea procedeelor de stingere, precum şi neasigurarea substanţelor specifice de stingere ori de neutralizare (verificări efectuate pe baza probelor video); neasigurarea mentenanței mijloacelor de primă intervenție (stingătoare) și exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice.

„Aducem în atenție faptul că alimentarea cu carburanți în recipiente neconforme crează o stare de pericol atât la nivelul stației de distribuție carburanți, pe durata deplasării autoturismelor în trafic, cât și ulterior, pe timpul depozitarii”, mai spun reprezentanții ISU Sibiu.

 

Benzina sau motorina nu se cumpără în sticle

 

Pentru evitarea producerii unor evenimente care să pună în pericol siguranța, reprezentanții ISU Sibiu spun personalul staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule au mai multe obligații, stabilite prin Normativul pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea şi postutilizarea staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule", indicativ NP 004-03.

Astfel, se interzice accesul persoanelor neautorizate la gurile de descărcare, în zona rezervoarelor subterane şi la autocisterna pe timpul descărcării. Distribuirea carburanţilor în recipiente transportabile din mase plastice (canistre, bidoane etc.) sau din sticlă este interzisă. Se menține liberă calea de evacuare şi intervenţie în caz de incendiu și se asigură accesul la mijloacele de intervenţie. Este interzis focul deschis şi fumatul în zonele cu pericol ale benzinăriei/

De asemenea, se mențin în stare de funcţionare mijloacele de prevenire şi stingere a incendiilor existente, se interzice continuarea alimentarii în cazul sesizării unor scurgeri accidentale de produs sau defecte la echipamentele staţiei. Trebuie alarmate imediat serviciile de pompieri în caz de incendiu și se intervine operativ la orice început de ardere necontrolată.

 

Autor
16 martie 2022 la 13:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit