Am aflat de la Primărie cât a costat închirierea bucăţii de Sub Arini pentru "Focus in the Park": NIMIC (cu excepţia zonelor comerciale). Şi că e în regulă să ceri bani…

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Destul de promptă, dar nu suficient încât să reuşească să "prindă" şi ediţia print a ziarului, a venit reacţia-răspuns a Primăriei Municipiului Sibiu cu privire la aspectele menţionate de noi, care erau: cât costă să închiriezi, cinci zile, o asemenea suprafaţă de parc-domeniu public, în zonă centrală, cum de aprobă cei de la mediu spectacole în zone naturale şi aproape de arii locuite şi mai ales, cât e de în regulă să interzici accesul publicului, vreme de CINCI ZILE, pe o porţiune importantă de singur parc cât de cât mai consistent.

 

Răspunsul primăriei

Răspunsul, trimis mai spre seară, din partea Primăriei Municipiului Sibiu, a fost acesta şi îl redăm exact cum l-am primit:

"Conform HCL 124/2024 privind aprobarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru proiectele culturale, nonprofit, de interes general, Agenda Culturală 2024, art. 3: "Se aprobă utilizarea temporară a domeniului public în regim gratuit, (sl. ns.) pentru realizarea proiectelor culturale finanțate, cu referire la taxa de ocupare a domeniului public stabilită prin H.C.L. nr. 160/2023, anexa VII, art. 486, alin. 1, punctul 1, cu excepția: zonelor de alimentație publica, a zonelor comerciale, precum și a oricăror altor spații unde sunt stabilite taxe și tarife prin Hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Sibiu.

În ceea ce privește perceperea unei taxe de intrare la eveniment de către organizatori, precizăm că, în conformitate cu Ghidul de finanțare, interdicția de a vinde bilete pentru evenimentele care beneficiază de finanțare din bugetul local se aplică doar în zonele centrale, respectiv Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet, și nu se aplică în celelalte zone ale orașului, cum este și Parcul Sub Arini. Prin urmare, aplicarea taxei de intrare nu contravine dispozițiilor Ghidului de finanțare.

Focus in the Park este un eveniment selectat pe Agenda Culturală a Sibiului și deci ocuparea domeniului public se face cu titlu gratuit (sl. ns.). Organizatorii vor achita taxă de ocupare a domeniului public pentru zonele de alimentație publică, zonele comerciale și alte spații pentru care este stabilită o taxă de ocupare. După încheierea montărilor tuturor elementelor pe domeniul public, Serviciul Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public va efectua măsurători în teren pentru a stabili suprafața ocupată cu zone comerciale și zone de alimentație publică și va calcula taxa aferentă, tariful fiind de 2 lei/mp/zi.
În contextul articolului publicat (https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/trebuia-neaparat-blocata-o-parte-din-sub-arini-pentru-un-festival-si-sa-mai-ceri-si-bani-pentru-bilet-177900.html ), facem o precizare generală: toate evenimentele care au loc în Sibiu dau viață orașului și sunt cerute și așteptate de tineri și nu numai, aceștia dorindu-și un oraș viu, cu activități interesante la care pot participa, inclusiv de genul concertelor. Mai facem încă o precizare: în Parcul Sub Arini sunt aprobate puține evenimente, din care 2 de mai mari dimensiuni. Evenimentele sunt avizate cu foarte mare atenție, pentru a pune în valoare această zonă naturală, dar fără a o încărca excesiv".

 

Deci parcul e blocat gratis…

Bun, am înţeles că fiind pe Agenda Culturală, organizatorii primesc gratuit "locaţia", sau mai clar nu plătesc nimic pentru ea, indiferent de gradul de disconfort adus cetăţenilor.

Am înţeles că pentru spaţiile comerciale se plăteşte o taxă de cât-o-fi pe metru pătrat/zi, dar nu ne e lămurit CINE plăteşte. Organizatorul? Comercianţii în mod separat? Comercianţii plătesc organizatorului (mai mult) sume din care organizatorul plăteşte Primăriei, deci organizatorul, în acest context ar avea chiar profit pentru folosirea gratuită a spaţiului "cultural"? Nu de alta dar am devenit curioşi, chiar dacă Sub Ariniul rămâne tot blocat, indiferent de răspuns.

 

Chiar dacă primeşti gratis, tu poţi cere bani

 

Greu de înţeles şi generozitatea aceasta de a oferi gratis locuri pentru evenimente MAI ALES în parcuri, care sunt zone mai sensibile din toate punctele de vedere decât altele. Dar măcar acum am înţeles indirect şi printre altele cum de "Focus in the City" s-a mutat "in the Park". Pentru că între "in the City" cu taxă şi "in the Park" fără, e lesne ce e mai avantajos de ales.

De ce parcurile sunt exceptate de la plata unor taxe, chiar dacă Sibiul nu este un oraş "park-friendly" iar la spaţii verzi stăm dezastruos spre prost? Mai ales că ocuparea şi RESTRICŢIONAREA unui parc sau a unei porţiuni de parc, de felul Parcului Sub Arini, care nu e nici parcul Tineretului, nici Belvedere, nici cel din Piaţa Cluj, ci o arie naturală. Sau contează aceasta prea puţin, oficial, la Sibiu?

A, pentru cei interesaţi, invocatul "Ghid de finanţare" se numeşte, oficial, "GHID privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi culturale nonprofit de interes general / AGENDA CULTURALĂ" şi este emis (tot) de către Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu. Se găseşte gratis pe pagina web a Primăriei.

 

Alte nelămuriri la precizări generale

Hai să o spunem din start. Protecţia naturii nu înseamnă doar că tu faci curăţenie des, că pui panouri avertizoare cu modul şi locul de aruncat gunoi, pui containere negre-galbene-albastre-maro şi instalezi WC-uri ecologice. Mai ales în cazul unui parc. Acolo intervin şi alte aspecte.

Ştim că evenimentele muzicale sunt "cerute și așteptate de tineri și nu numai", la fel cum alţii cer locuri de parcare în detrimentul gardurilor vii, ierbii, florilor şi copacilor, dar cine v-a spus că am cerut eliminarea evenimentului de pe Agenda Culturală şi chiar din viaţa oraşului? Era vorba doar de loc(aţie). Acolo e o zonă naturală, în primul rând, apreciată pentru că e naturală, nu pentru că bubuie boxele până seara. Şi e şi o zonă rezidenţială, de case, că uite, între proprietatea-locuinţă şi locul spectacolului sunt uneori distanţe chiar de aproximativ 30 m. Mai avem în zona decibelilor un hotel (nou), plus un spital (militar). A fost luat în considerare acest aspect al disconfortului? A fost calculat până unde se aude un concert din Sub Arini şi cum se aude în casele din zonă? Case locuite de sibieni contribuabili care nu sunt obligaţi să-şi regleze programul după lineup-uri? Apropo, cum pui în valoare "această zonă" aka. Parcul Sub Arini, care oricum e supra-pus în valoare, fiind singurul parc mai vegetal din Sibiu, instalând garduri şi acceptând interdicţii?

Da, ştim că sunt evenimente doar "2 de mai mari dimensiuni" şi ştim şi cine sunt organizatorii, dar nu aceasta e ideea aici. Ci alegerea locului pentru concerte de muzică de regulă emiţătoare de mulţi decibeli.

Tot nu aţi răspuns, de ce nu se fac concerte pe stadion, ca în alte ţări? Sau trebuie neapărat undeva un loc care să fie dat gratis?

 

Faza cu Clujul

Mai multe persoane au comentat că (era de aşteptat), avem noi pată pe unele evenimente din agenda culturală. Sau a fost invocat Clujul, super oraşul exemplu pentru orice. Da, ştim că "Untold de la Cluj tot în parc și stadion se tine" şi că "clujenii nu mai dezbat atât când au parcul blocat pentru UNTOLD circa o săptămână". Ideea e că indiferent de părerea noastră despre Untold şi Cluj, acolo s-au dat nişte bani. La Sibiu s-a dat gratis.

 

O toaletare neaşteptată

Un mesaj de la un cititor, sosit joi, acuză (cu foto) că "înainte de amplasarea accesoriilor necesare evenimentului s-a recurs la "ciopârțirea copacilor" , crengi tinere și unii copaci chiar tineri…". Da, imaginile arată clar că s-a "toaletat" zona, şi că copacii care stau acolo mai mult de cinci zile au încurcat un eveniment care ţine cinci zile. Ce să mai zicem, sincere felicitări atât celor care au făcut, cât şi celor care au aprobat sau au lăsat-o aşa, uitându-se în partea cealaltă…

Dacă e cazul, vom mai reveni. Doar dacă e cazul.

Autor
22 august 2024 la 16:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 8 ore
(ACTUALIZARE) Cei doi minori din Alțâna au fost găsiți în zona Troiței de lângă Șelimbăr!
În jurul orei 23:00, polițiștii sibieni au reușit depistarea celor doi copii, pe raza localității Șelimbăr, în zona...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 10 ore
O giurgiveancă a câștigat Marele Premiu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”
Cea de-a opta ediție a Festivalului - concurs „Lucreția Ciobanu” o are drept câștigătoare pe Alexandra Georgiana Pițu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
Doi minori din Alțâna au plecat după lemne de foc și nu s-au mai întors acasă! Amplă acțiune de căutare!
La nivelul IPJ Sibiu este în desfășurare o amplă acțiune de căutare a doi minori, ambii în vârstă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 12 ore
Turist polonez rănit în apropiere de Lacul Avrig
Salvamont Sibiu intervine pentru salvarea unui turist polonez care s-a rănit în timp ce se afla pe un...
Eveniment
2 min de citit