Articol
2X2 Race este unică în România, fiind singura competiție care se desfășoară integral la peste 2.000 de metri altitudine. Cursa este deosebit de tehnică și cu siguranță unul dintre cele mai dificile ultramaratoane montane din lume.
Pentru ediția cu numărul Xl se vor reuni la Bâlea Lac peste 300 de alergători din 12 țări: România, Suedia, Marea Britanie, Germania, Franța, Luxemburg, Spania, Statele Unite ale Americii, Honduras, Moldova, Ungaria, Ucraina. Diversitatea acestora promite o competiție spectaculoasă și o luptă crâncenă pentru un loc pe podium.
Competiția este formată din două categorii, fiecare dintre cele două fiind alergate într-o singură etapă, cu limite intermediare și finale de timp:
– X2 – o cursă spectaculoasă atât prin prisma traseului abordat, cât și a diferenței uriașe de nivel (1.900 m D+) raportată la lungime (18 km). Această categorie străbate unele dintre cele mai tehnice trasee din Carpați, atingând al doilea cel mai înalt vârf din România, Negoiu (2.535 m). Timp final: 10 ore;
– 2X2 – Traseul are o lungime de 45 km și 4.200 m diferență pozitivă de nivel, și include cele mai înalte două vârfuri din Romania, Moldoveanu (2.544 m) și Negoiu (2.535 m), din spectaculoasa creastă a Făgărașilor. Timp final 14 ore.
Pe lângă alergătorii noi, care vin să își testeze limitele pe traseele tehnice din Munții Făgăraș, la 2X2 Race vor participa și finaliștii anului trecut, dar și ai anilor precedenți, dintre care îi amintim pe: Viorel Palici (multiplu câștigător al categoriilor 2X2 și X2), Andrei Preda (câștigător multiplu al categoriei 2X2 și deținătorul recordului de timp al acesteia – 6h 13’), Adriana Ploșniță (câștigătoare locul l al categoriei 2X2 2019 și multiple locuri pe podium), Paul Pepene (câștigător multiplu al locului l la categoria X2) și Husariu Ionuț Alexandru (câștigător locul ll al categoriei X2 2022).
Pentru evitarea apariției blocajelor în trafic și a altor probleme (lipsa locurilor de parcare disponibile), organizatorii competiției de la Bâlea Lac fac apel la toți cei ce doresc să participe (concurenți și spectatori), să-și organizeze deplasarea astfel încât mijloacele de transport utilizate în acest scop să fie ocupate la capacitate maximă.
D.F.