„Aer curat în Avrig!” – o campanie împotriva poluării aerului cu mirosul de dejecții provenit de la ferma de porci

Zilele trecute, avrigenii ce sunt activi în mediul online au primit, pe diverse canale de comunicare, invitația de a distribui sau semna petiția „Aer curat în Avrig!”, inițiată în scopul aplicării măsurilor necesare astfel încât poluarea aerului din zona orașului să înceteze. Practic, atât inițiatorii petiției cât și cei ce susțin acest demers, reclamă faptul că, la ceva intervale de timp, aerul din zonă devine foarte greu respirabil din cauza mirosului de dejecții provenit de la ferma de porci situată între Avrig și Porumbacu de Jos.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Campania „Aer curat în Avrig!”, inițiată pe pagina de internet campaniamea.declic.ro, aparține Alinei Anca Balaciu, o rezidentă permanentă din Zona Turistică Valea Avrigului, care a ajuns la limita răbdării atunci când e vorba de aerul poluat ce vine de la ferma de porci din apropiere.

„Este necesară aplicarea tuturor măsurilor de stopare a mirosului dejecțiilor de porc de la societatea PREMIUM PORC GROUP care se propagă pe întreg teritoriul orașului Avrig.

De ce este important?

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Deși ne aflam într-un  loc mirific, la poalele Munților Făgăraș, într-o zona cu mare trafic turistic, în locul aerului curat miroase îngrozitor! Mirosul provine de la dejecțiile animalelor eliminate incorect de către societatea comercială PREMIUM PORC GROUP, aflată în vecinătatea orașului Avrig”, se menționează în prezentarea campaniei online pe care sunt invitați s-o susțină avrigenii.

Chiar dacă la acest demers Primăria orașului Avrig nu a avut încă nicio reacție, instituția cunoaște de mai mulți ani problema și, încă din urmă cu aproximativ patru ani, menționa, printr-un comunicat al primarului Adrian Dumitru David publicat pe pagina de facebook, următoarele: „Dragi avrigeni, ca urmare a numeroaselor sesizări și reclamații privind disconfortul olfactiv cauzat de activitățile desfășurate de complexul zootehnic de creștere a porcinelor aflat pe raza orașului nostru și ținând cont de dispozițiile Legii 123/2020 privind prevenirea și reducerea disconfortului olfactiv provenit de la activitățile pentru care este necesară emiterea autorizației integrate de mediu, pe data de 13 august am sesizat Garda de Mediu și ne-am întâlnit cu reprezentanții fermei de porci.

Aspectele discutate au vizat întocmirea unui plan de reducere a mirosului pe termen mediu și lung, precum și măsurile urgente care se impun pentru eliminarea disconfortului olfactiv. Acestea presupun revenirea la un tratament bioenzimatic al dejecțiilor și realizarea fertilizării solului numai după ora 19:00 sau pe timpul nopții.

Potrivit comisarilor Gărzii de Mediu, mirosul neplăcut sesizat de locuitorii orașului Avrig în data de 9 august, a fost cauzat de  testele privind folosirea unei substanțe care ar fi trebuit să reducă disconfortul olfactiv.

„Ca urmare a aspectelor semnalate de dvs., referitoare la disconfortul produs de mirosul de dejecții din zona orașului Avrig, vă comunicăm următoarele:

Pentru limitarea emisiilor de amoniac, operatorul economic are obligația realizării unui tratament bio – enzimatic, ultimul tratament a fost realizat în cursul lunii mai 2020, iar începând cu luna iunie, se testează experimental o substanță denumită generic Bio Aktiv – administrată porcinelor prin furaj, produs care are rolul de reducere a amoniacului din dejecții. Având în vedere apariția disconfortului olfactiv și existența sesizărilor înregistrate atât în scris cât și telefonic, către Garda de Mediu Sibiu, din perioada premergătoare demarării experimentului/tratamentului cu Bio Aktiv, care are ca scop reducerea amoniacului din dejecții, considerăm că acest tratament nu are efectul scontat, drept urmare, s-a impus, începând cu luna curentă, reluarea tratamentului bioenzimatic al dejecțiilor.

Totodată, pentru limitarea disconfortului olfactiv generat din activitatea de administrare a dejecțiilor pe terenurile agricole din proximitatea orașului Avrig, s-a impus operatorului economic realizarea fertilizării după ora 19:00 sau pe timpul nopții și, în mod obligatoriu, cu încorporarea imediată în sol”, se arată în răspunsul transmis Primăriei Avrig de către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sibiu.

Vă asigurăm că vom acționa în continuare în interesul locuitorilor orașului Avrig și vom face toate demersurile necesare pentru a îmbunătăți calitatea aerului pe termen lung”. Postarea a fost făcută în ziua de 26 august 2020.

Așadar, încă de acum patru ani, problema e cunoscută, au fost făcute anumite demersuri, s-au aplicat niște măsuri, dar acum se pare că situația e, din nou, scăpată de sub control și întregul proces trebuie reluat…

Referindu-se la acest demers, inițiatoarea campaniei „Aer curat în Avrig!”, Alina Anca Balaciu, ne-a informat că a solicitat administratorilor platformei un extras cu lista semnatarilor petiției și imediat după ce va primi documentul, va trimite petiția Ministerului Mediului (domnului ministru Mircea Fechet) și Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

D.F.

27 august 2024 la 10:18

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 7 ore
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 7 ore
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 11 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit