Articol
Liderul Grupului PNL din Consiliul Local Sibiu, administratorul public al județului Sibiu, Adrian Bibu, vorbește despre necesitatea funcționării Zonei Metropolitane Sibiu, înființată la inițiativa liberalilor. În același dialog, Bibu face o recapitulare a proiectelor PNL Sibiu și a problemelor rezolvate în urma întâlnirilor din cartiere.
-Domnule Bibu, liberalii sunt inițiatorii Zonei Metropolitane Sibiu. Care este situația actuală a acesteia?
-Zona Metropolitană a fost înființată, are un președinte și sperăm să reușească să își angajeze specialiștii de care are nevoie, cât mai repede. Însă nu doar la aceștia se rezumă eficiența sa. O condiție esențială este disponibilitatea reală a municipiului Sibiu de a participa la rezolvarea problemelor metropolitane.
De altfel, cred că primul mare câștig al înființării Zonei Metropolitane este asigurarea unui spațiu optim de dialog între primării, cu Sibiul în frunte și nu în absența lui. Am inițiat înființarea Zonei Metropolitane convinși fiind că toți cei care trăim în Sibiu și în comunitățile învecinate dorim să ne fie mai bine și că, dacă acționăm împreună, unitar, strategic, putem rezolva multe probleme.
-Doamna primar spunea că lângă Sibiu să se mai facă și școli, nu doar blocuri de 10-12 etaje…
-Nu văd de ce blocurile cu 10-12 etaje ar exclude realizarea de școli, însă poate era bine dacă doamna primar spunea ce avea de spus în întâlnirea Zonei Metropolitane, nu în afara ei, și să participe la o soluție comună pentru școli.
-ADI Transport funcționează?
-Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport s-a desprins ca o necesitate stringentă tot ca urmare a discuțiilor despre Zona Metropolitană și am convingerea că va rezolva problema accesului mijloacelor de transport în comunitățile de lângă Sibiu. Lucrurile sunt mai avansate decât în cazul Zonei Metropolitane.
-Am văzut că faceți în mediul online un scurt bilanț video al întâlnirilor pe care le-ați avut, la jumătatea mandatului de consilier local, cu sibienii în cartiere…
-Prezentăm foarte pe scurt lucrurile pe care le-au cerut locuitorii și pe care am reușit să le facem pentru ei. Chiar dacă par lucruri mici, neimportante, cum ar fi bănci, marcarea de locuri de parcare, igienizări sau chestiuni referitoare la iluminatul public, spunem toate acestea pentru a arăta că, atunci când consilierii locali își iau rolul în serios, lucrurile se pot schimba.
-Ați făcut treaba Primăriei…
-Nu! Am sprijinit Primăria Sibiului ai cărei reprezentanți nu au avut, poate, timp să stea de vorbă cu locuitorii din cartiere. Am transmis problemele, am insistat în legătură cu rezolvarea lor și am reușit. Așa cred că trebuie să se raporteze un consilier ales la cei pe care îi reprezintă și la instituția administrației publice.
-Să colecteze informații despre trecerile de pietoni?
-Vi se pare neimportant? Nu credeți că pentru sibienii de la Lacul lui Binder, care locuiesc peste drum de parcare, amenajarea unei treceri de pietoni este importantă? Vă spun sigur că pentru ei a fost un lucru care a contat. La fel cum a contat și că în Gușterița am decolmatat Valea Rece sau că am determinat amenajarea parcării de pe Aleea Geniștilor prin reglementarea juridică a terenului de acolo. Să știți că, într-o comunitate, prima condiție în rezolvarea problemelor mari este disponibilitatea la rezolvarea celor mici…
-Înființarea Agendei de Sănătate rezolvă o problemă mare?
-Înființarea Agendei de Sănătate de către liberali asigură mecanismul de finanțare a câtorva dintre proiectele marilor spitale: Județean, TBC și de Psihiatrie. Fără acest mecanism, fără Agenda de Sănătate pe care am inițiat-o în Consiliul Local Sibiu atunci când ni se tot spunea că spitalele acestea nu sunt ale orașului și că nu este problema noastră, Consiliul Județean trebuia să suporte singur toate cheltuielile.
-Păi sunt spitalele Consiliului Județean…
-Da, dar beneficiari sunt în primul rând sibienii, iar Primăria Sibiu trebuie să urmărească și ea, ca și Consiliul Județean, binele acestora. Sunt peste 13 milioane de lei care au ajuns la cele trei spitale prin Agenda de Sănătate înființată de noi. S-au plătit lucrări, dotări și echipamente care contribuie la creșterea calității actului medical pentru sibieni.
-Vorbind despre agende: ați inițiat Agenda de Tineret și pe cea Educațională. Funcționează cum v-ați așteptat?
-Numărul de proiecte și mai ales beneficiarii tuturor proiectelor, elevii și tinerii, ne demonstrează că inițiativa a fost bună. Există proiecte ale școlilor sau asociate lor, demersuri ale organizațiilor neguvernamentale care sprijină tinerii – toate acestea au la dispoziție mecanismele de finanțare inițiate de noi, liberalii din Consiliul Local. Sunt câte 300 de mii de lei anual pentru fiecare dintre agendele la care v-ați referit și care asigură organizarea de evenimente pentru tineri sau programe precum cele de promovare a sportului, de susținere a diversității, a roboticii, de conștientizare a încălzirii globale, anti-bullying și așa mai departe.
-Nu au fost luați bani de la alte agende pentru finanțarea celor inițiate de dumneavoastră?
-Din contră! Agenda pentru Sport și cea Culturală au avut întotdeauna sume mai mari decât proiectele inițiale de buget, la inițiativa noastră, a liberalilor. Deci nu s-a întâmplat ceea ce spuneți, chiar dacă, poate, s-a dorit să fie folosit acest pretext.
Și de altfel, nici nu se putea întâmpla! Ca administrator public al județului răspund de câteva dintre marile instituții de cultură de la noi și pot să menționez aici Junii Sibiului. Știu cât de necesare sunt finanțările evenimentelor, la fel cum știu cât de necesari sunt banii în competițiile sportive internaționale sau naționale care se organizează la Sibiu prin Agenda pentru Sport.
Sibiul are capacitatea de a susține proiecte în toate domeniile sale prioritare, iar dacă, prin absurd, nu ar avea această capacitate, ar trebui să și-o dezvolte.
-Directorul CNM ASTRA, Ciprian Ștefan, a declarat că vi se datorează protocolul dintre Consiliul Județean – Primăria Sibiu și CNM ASTRA pentru Bastionul Soldisch. Ce ar urma să se întâmple acolo?
-Domnul director este modest. Chiar dacă am avut inițiativa acestui protocol, el era gol de conținut fără planurile domniei sale și ale colegilor săi, de punere în valoare a acelor spații. Practic, un bun care este administrat de o instituție a Consiliului Județean, adică bastionul aflat în administrarea CNM ASTRA, va deveni un spațiu public de excepție cu fonduri la care contribuie și municipiul Sibiu. Din nou: așa cum este firesc, fiindcă principalii beneficiari vor fi sibienii.
O să fie un spațiu al activităților pentru tineri și al evenimentelor în aer liber pentru comunitate, iar prin protocolul despre care ați pomenit se asigură finanțarea cu 1 milion de lei anual în scopul deschiderii acestora.
În vara acestui an va fi finalizat studiul de fezabilitate, respectiv proiectul tehnic și se vor deconta lucrări prevăzute în acestea. Primele astfel de lucrări, probabil, vor fi cele de protejare fonică a spațiilor în aer liber de pe latura cu Șoseaua Alba Iulia.
Intervențiile de până acum la Bastionul Soldisch au constat în igienizări (peste 50 de containere de deșeuri scoase din întreg perimetrul), curățări și biocidări ale zidurilor.
-Vă mulțumesc!
LA COMANDA PNL FILIALA SIBIU, cod AEP 21240015.