Actor sibian, în pericol să își piardă vederea din cauza „organizării” gărzilor din Spitalul Județean

Acasa >

Articol

Un tânăr actor sibian a fost în pericol să își piardă vederea după ce a fost trimis acasă din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Sibiu, spunându-i-se că nu există garda la Oftalmologie. Iustinian Turcu a ajuns la UPU Sibiu vineri seara, cu arsură de cornee, și i s-a spus să revină luni. Actorul povestește clipele petrecute în UPU, cum a fost tratat și cum a fost trimis acasă, deși avea dureri, nu vedea și lăcrima continuu. De asemenea, Iustinian Turcu a postat și imagini cu el în timp ce se afla la spital.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Așa am fost trimis acasă vineri noapte de către cadrele medicale de la Spitalul județean din sibiu – primiri urgențe. Mi-au făcut doar niște spălături și mi-au administrat un calmant, apoi mi-au zis că nu au medici oftalmologi, că nu știu ce să-mi facă și să revin luni la oftalmolog”, scrie Iustinian Turcu pe Facebook.

Tânărul actor, care este și asistent universitar drd. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu afirmă că toată viața a evitat spitalele publice, în ciuda faptului că a cotizat la sistemul public.

„Nu voi povesti comportamentul de care am avut parte (la spital – n.r.). Chiar am râs în sinea mea când unul dintre îngrijitori m-a pus să-mi ridic picioarele să dea cu mopul și cum a trebuit să stau pe vârfuri să nu fac urme. Nu știu nici măcar cum arată, aveam ochii lipiți și nu vedeam nimic. Nici măcar nu am vrut să sun la salvare, m-am gândit că altcineva are nevoie mai mare decât mine. Am mers cu taxi, am plecat cu taxi fără să văd nimic. Nu am făcut circ și panaramă, nu am urlat, nu-mi stă în fire și nici nu aș fi fost în stare să fac asta în halul în care eram. Am acceptat situația și m-am lăsat trimis acasă de oamenii care erau datori să mă ajute”, afirmă Iustinian Turcu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Tratat în privat de un medic venit din concediu

 

Iustinian Turcu a suportat durerile provocate de inflamație și lăcrimatul continuu până sâmbătă dimineață, fără să poată adormi. Cu ajutorul unor prieteni, „mai pe românește cu pile”, după cum spune, a mers la un spital privat, unde a descoperit că are arsură de cornee.

„Am fost tratat cum se cuvine de către un medic uman, profesionist și care a venit din concediul de odihnă să mă ajute. Vă mulțumesc!  Am obosit de intervenții, de pile, de faptul că particip și eu la treaba asta când sunt nevoit și nu am încotro. M-am săturat să nu am încotro. Cu toate astea nu pot să-mi scot din cap experiența asta prin care cine știe câți oameni au trecut și vor trece. Mă tot întreb cât timp o să mai treacă până voi fi nevoit iar să apelez la serviciile de urgență când nu voi mai avea alte opțiuni, iar gândul ăsta mă înspăimântă. Mă întreb ce e mai horror- sistemul sau oamenii? Cine o fi sistemul ăsta? Din cine este el compus? Nu mai sper nimic de mult, nu mai cred în schimbări. Cred doar în generațiile care vin. Am prieteni medici rezidenți din generația mea care sunt atât de pasionați, atât de profesioniști și atât de implicați. Îi apreciez enorm și mereu le spun că în sinea mea mă rog să nu le obosească avântul. Aș scrie mai multe dar sunt atât de trist și obosit”, mai spune actorul.

Iustinian Turcu spune că va face plângere după experiența prin care a trecut, deși este convins că nu va rezolva nimic, însă doar așa „pot dormi liniștit”.

 

Oftalmologia are gardă la domiciliu

 

La fel ca multe alte secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență, Secția de Oftalmologie asigură, potrivit legii, garda la domiciliu. Cu alte cuvinte, dacă este nevoie, medicul care este de gardă în UPU cheamă specialistul de acasă, Acest lucru, însă, în realitate se întâmplă extrem de rar sau poate deloc.

Tribuna a relatat despre modul în care se fac gărzile în spital, după ce un alt pacient a ajuns în UPU și i s-a recomandat să vină a doua zi, pentru că secția unde ar fi trebuit să ajungă nu are gardă. La fel ca și în cazul lui Iustinian Turcu, garda era asigurată la domiciliu, dar medicul nu a fost chemat de acasă.

 

Cum (nu) se face garda la SCJU Sibiu

 

SCJU Sibiu are un număr de 37 se secții (inclusiv UPU, Unitatea de Transfuzie Sanguină, Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, Serviciul de Anatomie Patologicii, Serviciul de Medicină Legală,  cabinet medicină dentară de urgență), compartimente și laboratoare.

„Gărzile nu sunt organizate pe secții și compartimente ci pe specialități medicale. În cadrul SCJU Sibiu organizarea serviciului de gardă se face în baza ORDINULUI MS  nr. 870 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar. Conform articolului 23, din anexa acestuia, „numărul liniilor de gardă se determină în mod diferențiat, pe tipuri de unități sanitare, în funcție de numărul de paturi aprobat prin ordinul de structură”.  Pentru spitale clinice județene de urgență (art.23, litera c) se poate organiza o linie de gardă la 70 de paturi.  Astfel, SCJU Sibiu poate organiza un număr de 15 linii permanente de gardă. Organizarea unui număr suplementar de gărzi se poate face numai cu aprobarea Ministerului Sănătăţii. Pentru a asigura cu promptitudine servicii medicale de calitate pentru pacienții internați, SCJU Sibiu a făcut demersuri către Ministerul Sănătății pentru a putea organiza mai multe linii de gardă, solicitarea fiind aprobată”, au transmis reprezentanții SCJU în răspunsul lor transmis cotidianului Tribuna în luna aprilie.

SCJU Sibiu organizează linii de gardă permanentă pentru următoarele specialități: chirurgie, medicină internă, cardiologie, neurologie, obstetrică–ginecologie, ortopedie, neonatologie, neurochirurgie, boli infecțioase, anestezie – terapie Intensivă, analize medicale, Imagistică medicală/computer tomograf.

Pentru specialitățile: chirurgie, cardiologie, medicină internă, neurologie, obstetrică-ginecologie există două linii de gardă care asigură permanența pe secții respectiv urgență.

Garda la domiciliu nu se include în numărul liniilor de gardă determinat în funcție de numărul de paturi.

„Continuitatea asistenței medicale în specialități paraclinice se asigură, de asemenea, prin linii de gardă, conform prevederilor aceluiași ordin. Astfel, SCJU Sibiu poate organiza linii de gardă în următoarele specialități paraclinice; radiologie-imagistică medicală, computer tomograf; medicină de laborator”, potrivit reprezentanților SCJU.

Gardă la domiciliu este organizată pentru specialitățile: Urologie, Gastroenterologie, Chirurgie Plastică, Chirurgie oro-maxilo-facială, Dializă, O.R.L., Oftalmologie; Medicină Legală, Psihiatrie.

Există anumite specialități unde specificul activității nu presupune/impune organizarea unor linii de gardă. Este vorba de specialitatea medicină de urgență, deoarece în Unitatea Primiri Urgențe a SCJU Sibiu se lucrează în ture, activitatea fiind permanentă.  Consulturile  de specialitate sunt efectuate de medici de gardă din specialitățile solicitate.

La cabinetul medicină de dentară de Urgență se lucrează, de asemenea, în ture,  activitatea fiind permanentă. La fel se întâmplă și în Unitatea de Transfuzie Sanguină.

Pentru Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței medicale nu se impune necesitatea organizării unui serviciu de gardă. La fel se întâmplă și în cazul Serviciului de Anatomie Patologică.

„Totodată, pentru specialitățile medicale: oncologie, hematologie, dermatologie, diabet, endocrinologie,  recuperare medicală, garda de medicină internă asigură servicii medicale, în caz de necesitate.  Practic, cu liniile de gardă organizate în prezent sunt acoperite toate specialitățile”, au mai arătat reprezentanții SCJU Sibiu

 

Autor
10 iulie 2022 la 19:29
8474 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni au intervenit în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament, transmite...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit