Articol
La începutul săptămânii în curs, la Palatul Victoria au avut loc consultări cu reprezentanţii structurilor asociative din administraţia publică locală inclusiv cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi ai Asociaţiei Municipiilor.
Stringenţele comunelor
Delegaţia Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) deplasată la Palatul Victoria, la întâlnirea de lucru cu prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă a fost tranşantă şi a pus pe masa premierului subiecte considerate stringente la ora actuală. Preşedintele filialei judeţene ACoR din Sibiu, Nicolae Ivan, ne-a precizat că discuţiile au fost fructuoase. Prima temă a vizat prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Titlul IX – Impozite şi taxe locale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (noua bază de impozitare conform grilei notarilor publici), ca urmare a adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.
Necesarul bugetar
Ulterior premierul a fost informat despre importanţa şi despre efectele inventarierii nevoilor reale ale autorităţilor administraţiei publice locale de la nivelul comunelor privind necesarul sumelor ce pot face obiectul rectificării bugetare din luna octombrie 2022, astfel încât să se asigure fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii acestora, implicit pentru plata utilităţilor în cazul instituţiilor de învăţământ sau a altor servicii publice de interes local.
PNDR!
Delegaţia ACoR a solicitat să se ţină cont de finanţarea centrelor comunitare integrate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă; suplimentarea finanţării posturilor asistenţilor comunitari. Potrivit primarului din Sadu, ACoR şi exprimat solicitarea de a se transmite, spre consultare, către structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale a proiectului noii legi a educaţiei. Salarizarea personalului din administraţia publică locală de la nivelul comunelor a fost şi ea readusă în atenţia primului ministru Ciucă, delegaţii susţinând că" este la un nivel inferior salarizării personalului de la celelalte categorii de unităţi administrativ-teritoriale, deşi la nivelul comunelor, al oraşelor şi al municipiilor se exercită aceleaşi atribuţii, plafonarea indemnizaţiei demnitarilor din administraţia publică locală şi efectele acestor măsuri, respectiv: incapacitatea absorbţiei fondurilor europene, diminuarea personalului din aparatul de specialitate al primarului şi, implicit, a posturilor cheie (secretar general, contabil, arhitect etc.); s-a evidenţiat faptul că nu pot fi aplicate prevederile actelor normative privind acordarea sporurilor funcţionarilor publici care lucrează în echipele de proiecte, având în vedere faptul că salariile acestora se raportează la indemnizaţia viceprimarului". În această situaţie, prim-ministrul a solicitat Ministerului Finanţelor o analiză a impactului bugetar al acestei măsuri, pe care o va prezenta coaliţiei de guvernare, în vederea asumării unei decizii politice în acest sens. A fost analizat şi gradul de accesare a fondurilor europene din PNRR, Componenta 10 – fondul local. ACoR a mai adus în atenţia Guvernului aspecte legate de aplicarea măsurilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, respectiv ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, s-a agreat desfăşurarea, în cel mai scurt timp, a unor consultări online pentru dezbaterea proiectului normelor de aplicare a celor două acte normative.
Minuta întâlnirii
Finalul a vizat elaborarea unei minute a întâlnirii de lucru dintre prim-ministrul României şi structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, care să fie pusă la dispoziţia structurilor asociative, precum şi analiza periodică a gradului de realizare a activităţilor propuse şi agreate.